- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
Butterkaka med saffran, mandelmassa, glöggkokta russin och apelsin
Butterkaka med saffran, mandelmassa, glöggkokta russin och apelsin
Butterkaka med saffran, mandelmassa, glöggkokta russin och apelsin
Det här en saftig och otroligt smakrik butterkaka med alla julens smaker. Den är mycket mäktig och räcker till många, men gör alltid succé så det blir sällan något över. Går bra att frysa. Jag använder två påsar saffran för att få en djup smak av saffran men det går bra med en påse också.
Butterkaka med saffran, mandelmassa, glöggkokta russin och apelsin
Färdigt på: 3 tim 30 min
3 dl russin
1 1/2 dl glögg
100 g kylskåpskallt smör
100 g grovriven mandelmassa
1 apelsin, rivet skal
1 dl strösocker
1 dl vetemjöl
Deg
25 g smör
1-2 pkt saffran (0.5-1 g)
9 dl vetemjöl (spara lite till utbaket)
150 g smör, rumsvarmt
1 pkt jäst
2 1/2 dl kall standardmjölk
1/2 dl vit sirap
1 ägg
Övrigt
1 ägg
pärlsocker
Koka upp glögg och russin i en kastrull. Låt sjuda i ca 5 minuter och ställ sedan åt sidan. Låt russinen kallna. Fodra en springform som är ca 23 cm i diameter med bakplåtspapper eller smörj formen med smör.
Deg: Smält den lilla mängden smör i en kastrull och rör ner saffranet. Låt svalna. Hacka ner den större mängden smör i mjölet, antingen i en matberedare eller i en skål med hjälp av fingrarna.Smula ner jästen i en bunke och rör ut med mjölk.Tillsätt ägg, sirap och saffranssmöret till vätskan och rör samman.Arbeta ihop mjölblandningen med vätskan till en smidig deg, tillsätt eventuellt lite mer mjöl om det behövs.Häll ut degen på ett mjölat bakbord och kavla ut den till en tunn, rektangulär platta som är ca 25 x 40 centimeter.Hyvla smöret med en osthyvel och fördela jämnt över plattan. Fördela mandelmassa, socker och rivet apelsinskal jämnt över smöret.Krama försiktigt ur russinen och strö ut dem över fyllningen. Pudra mjöl över och rulla ihop till en rulltårta.Skär breda bullar (som är nästan lika höga som springformen) och fyll springformen med dessa. Blir det bullar över kan du lägga dem i bullformar och grädda dem likt vanliga bullar.Täck över springformen med bakduk och låt jäsa i 2 timmar eller tills butterkakan jäst till dubbel storlek.Värm under tiden ugnen till 175 grader.Vispa upp ägget och pensla butterkakan med detta. Toppa med pärlsocker.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 55 minuter. Känn försiktigt på kakan med handen, den ska kännas ganska fast när den är färdiggräddad. Täck eventuellt över kakan med aluminiumfolie på slutet om den får för mycket färg.Låt butterkakan svalna innan du lossar formen.