- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
Paj, paj, paj tips på deg och fyllningar
Paj, paj, paj tips på deg och fyllningar

Paj, paj, paj tips på deg och fyllningar
Pajdeg kan vara den klassiska med smör, mjöl och vatten. Även här kan olika mjöltyper användas för att skapa nya smaker på skalet. Att tillsätta riven ost, citronskal eller örter ger ett lyft. Ett skal gjort på kikärtor och havregryn blir mer proteinrikt och dessutom glutenfritt. Prova dig fram till din favorit!
Klassisk pajdeg
3 dl vetemjöl
125 g kallt smör, delat i bitar
3 msk iskallt vatten
Skölj kikärtorna. Lägg havregrynen i en matberedare och mixa till fint mjöl. Tillsätt kikärtor, olja och salt. Mixa till en slät deg. Tillsätt ev lite vatten om den är för tjock. Tryck ut degen i formen. Nagga bottnen med en gaffel. Låt vila ca 30 minuter i kylen. Sätt ugnen på 200°C. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen ca 30 minuter.
Paj med morot och färskost
100 g smör
2 1/2 dl vetemjöl
1 dl fint riven ost
2 msk kallt vatten
Fyllning
2 gula lökar, halverade och skivade
4 morötter, grovt rivna
1-2 msk olja
2 vitlöksklyftor, riven eller pressad
1/2 tsk salt
1 tsk pressad citron
3 ägg
2 dl mjölk
1/2 tsk salt
1 krm nymalen svartpeppar
1 tsk torkad timjan
1 dl riven ost
150 g cream cheese
Skär smöret i bitar, blanda mjöl, smör och ost i en matberedare och kör till en grynig massa. Häll i vattnet och forma till en deg.
Klä en pajform (för 1 paj) med degen och låt vila i frysen ca 10 minuter. Sätt ugnen på 200°C. Förgrädda pajskalet i 10 minuter.
Fyllning:
Skala och skiva löken, tvätta och riv morötterna grovt. Fräs lök och morötter i oljan i ca 10 minuter, pressa i vitlöken och salta.
Tillsätt citronsaften. Vispa ihop ägg och mjölk med kryddorna. Lägg morotsblandningen i pajskalet, strö över osten, häll på
äggstanningen och klicka på cream cheese. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 25 minuter.
Paj med pesto och zucchini
2 mozzarellaost (à 125 g)
1 medelstor zucchini, i skivor
4 msk färdig pesto
3 ägg
2 dl mjölk
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
Paj, paj, paj tips på deg och fyllningar