Kockens tips från Tomas Lindh – Kolapaj med hallonsorbet

Kockens tips från Tomas Lindh – Kolapaj med hallonsorbet

Kockens tips från Tomas Lindh – Kolapaj med hallonsorbet

Kockens tips Karoline Nordefors nordefors.com

Kockens tips från Tomas Lindh Kolapaj med hallonsorbet nordefors.com
Kolapaj med hallonsorbet, citronkräm och sockerrostade hasselnötter

KOLAPAJ MED HALLONSORBET 18 bitar

Deg:

125 g smör

1 dl havregryn

3 dl vetemjöl

2 msk vatten

Kola:

2 dl grädde

2 dl ljus sirap

2 dl socker

2 tsk vaniljsocker

100 g smör

hallonsorbet till servering

Sätt ugnen på 200°C. Smält smöret till pajdegen. Blanda med havregryn, mjöl och vatten. Tryck ut i en pajform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (för 18 bitar). Låt stå i kylen ca en halvtimme och grädda pajskalet ca 25 minuter i nedre delen av ugnen. Ta ut och låt svalna. Kola: Låt grädde, sirap och socker koka i en kastrull 10-15 minuter. Testa smeten genom att droppa lite smet i ett glas kallt vatten. Det ska inte flyta ut men fortfarande vara mjukt eller kontrollera med en termometer att temperaturen nått 120°C. Ta av från värmen och rör ner vaniljsocker och smör i tärningar, låt kolasmeten svalna. Häll den avsvalnade smeten i pajskalet och låt kallna helt. (Kan förvaras i kylskåp till servering.) Garnera pajen med bär strax före servering, gärna med en kula hallonsorbet till.

Tomas Lindh Hotel Skeppsholmen nordefors.com

Tomas Lindh Kökschef Hotel Skeppsholmen restaurang Långa Raden

Instagram: langaraden

Alla tidigare Kockens Tips

Alla tidigare tips från Tomas Lindh