- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
Kockens tips från Tomas Lindh – Kolapaj med hallonsorbet
Kockens tips från Tomas Lindh – Kolapaj med hallonsorbet

Kockens tips från Tomas Lindh – Kolapaj med hallonsorbet

KOLAPAJ MED HALLONSORBET 18 bitar
Deg:
125 g smör
1 dl havregryn
3 dl vetemjöl
2 msk vatten
Kola:
2 dl grädde
2 dl ljus sirap
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
100 g smör
hallonsorbet till servering
Sätt ugnen på 200°C. Smält smöret till pajdegen. Blanda med havregryn, mjöl och vatten. Tryck ut i en pajform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (för 18 bitar). Låt stå i kylen ca en halvtimme och grädda pajskalet ca 25 minuter i nedre delen av ugnen. Ta ut och låt svalna. Kola: Låt grädde, sirap och socker koka i en kastrull 10-15 minuter. Testa smeten genom att droppa lite smet i ett glas kallt vatten. Det ska inte flyta ut men fortfarande vara mjukt eller kontrollera med en termometer att temperaturen nått 120°C. Ta av från värmen och rör ner vaniljsocker och smör i tärningar, låt kolasmeten svalna. Häll den avsvalnade smeten i pajskalet och låt kallna helt. (Kan förvaras i kylskåp till servering.) Garnera pajen med bär strax före servering, gärna med en kula hallonsorbet till.
Tomas Lindh Kökschef Hotel Skeppsholmen restaurang Långa Raden
Instagram: langaraden