- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
Macka med Mac n Cheese, karamelliserad lök och short ribs
Macka med Mac n Cheese, karamelliserad lök och short ribs
Om du frågar en amerikan om vad som är ett utav deras bästa matminnen från barndomen och är ett så kallat ”comfort food”, så kommer de flesta att säga Mac n cheese! Det är ju också en barnsligt god maträtt. Kanske tycker man att det är barnmat och med rätta, men man kan ju också höja den. Göra den bättre och se till att den blir en vuxen maträtt. För mig så är det bland det bästa att äta lyxig mat till vardags. Här har jag ett enkelt men oerhört gott recept på en sandwich med Mac n cheese smaksatt med tre sorters ost och tryffelolja! Lägg till karamelliserad lök och benfria rödvinsbrässerade oxrevben så kallade short ribs och lägg allt detta på ett frasigt franskt lantbröd med vitlökssmör. Nu har du upphöjt Mac n cheese till lyxig en vardag. Bröd är ju bland det bästa för att hantera, lägga upp och ett utav världens bästa matverktyg att äta med. I Mexico så har de tortilla, i Europa så har vi brödet som tallrik, gaffel och kniv. Så för mig blir detta recept en alldeles fantastiskt barnsligt god vuxensandwich!
Macka med Mac n Cheese, karamelliserad lök och rödvinsbrässerade short ribs
500 gram benfria oxrevben
1 flaska rödvin
persiljestjälkar
1 gul lök, skivad i tjocka skivor
salt och peppar
1 sked smör
färsk timjan
1 franskt lantbröd, i tjocka skivor
brieost, i skivor
Bryn köttet ordentligt. Lägg i löken, persilja, timjan och bryn lite mer. Häll på hela flaskan rödvin och brässera i ca 4 timmar på låg värme tills köttet är mjukt.
Vitlökssmör
8 vitlöksklyftor, finhackade
1/4 knippe färsk persilja, finhackad
250 g smör, rumstempererat
salt och peppar
Blanda allt och låt stå i rumstemperatur.
Mac n cheese
250 g makaroner
100 g cheddarost, riven
100 g Schweizerost (Emmentaler eller Gruyère), riven
100 g färskost (t ex Philadelphiaost)
1 par droppar svart tryffelolja
4 dl mjölk
Koka makaroner tills mjuka. Värm mjölken och lägg i den rivna osten, rör slät. Tillsätt färskosten sist. Sjud tills all ost smält.
Karamelliserad lök
2 gula lökar, i tunna skivor
200 g smör
salt och peppar
Smält smöret utan att det tar färg.
Lägg löken i smält smör och koka på låg värme tills löken är mörkbrun och karamelliserad.
Servering
Skär brödet i relativt tjocka skivor. Lägg brieost på brödet, skivat kött, lök, varm Mac n cheese upprepa proceduren med andra skivan bröd. Lägg ihop dem. Smält vitlökssmöret och lägg i smörgåsen i stekpannan. Stek tills brödet är gyllenbrunt. Vänd. När brieosten smält, skär smörgåsen i två bitar.
Servera genast med lite mer vitlökssmör.
Jan Lööv, kock, Texas, Dallas, USA
Twitter: @jtloov
Instagram: @jloov