Långbakad fläsksida med variation på blomkål

Katja Nyqvist satsar på långbakad fläsksida med variation på blomkål som puré, rostad och pepparsyrad tillsammans med jordärtsskocka. En riktigt lyxig rätt med billiga råvaror!
Långbakad fläsksida med variation på blomkål
Bild från DinVinGuide

Långbakad fläsksida, blomkål x 3 och pepparsyrad jordärtskocka

Fläsksida

500 g fläsksida

salt

2 äpplen, grovt skivade

2 lökar, grovt skivade

1 fänkål, grovt skivat

kummin, fänkål, peppar

3-4 dl vitt vin eller slattar av vitt vin om man har några hemma

5 dl äppeljuice

Gnid in sidan med salt och låt stå i någon timme. Skiva allt grovt och lägg sidan med svålen uppåt på äpplen, lök och fänkål. Krydda med kummin, fänkål, peppar. Häll på vin och juice. Täck med bakplåtspapper och sedan med folie och baka av i ugnen på 110 grader i ungefär 10 timmar. Ta ut och lägg under press och kyl av så att den sätter sig.

Blomkål

2 st blomkål, spara stjälkarna

Koka ett blomkålshuvud i vatten, salt och några droppar vinäger. Mixa när det är klart. Rosta ett ½ blomkålshuvud med olja och salt på 190 grader tills den har fått mycket färg. Hyvla ½ blomkål på mandolin. Ta 5 jordärtskockor och hyvla dem tunt. Gör en snabblag med 1 dl vitvinsvinäger, ½ dl vatten, salt efter smak, 1 krm socker och några rosepepparkorn. Häll över den hyvlade blomkålen och jordärtsskockan.

Montering

Skär fläsksidan i bitar och bryn på tillsammans med blomkålsstjälkar. Lägg upp allt efter behag. Smaklig måltid.

Vintips!

Läs artikeln “Mosel den bortglömda dalen”

Bild från DinVinGuide

Katja Nyqvist, kock och sommelier

Instagram: @katjanyqvist

Facebook: Katja Nyqvist

Mail: katjanyqvist@gmail.com

Läs alla tidigare Kockens tips