- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
Långbakad fläsksida med variation på blomkål
Långbakad fläsksida med variation på blomkål


Långbakad fläsksida, blomkål x 3 och pepparsyrad jordärtskocka
Fläsksida
500 g fläsksida
salt
2 äpplen, grovt skivade
2 lökar, grovt skivade
1 fänkål, grovt skivat
kummin, fänkål, peppar
3-4 dl vitt vin eller slattar av vitt vin om man har några hemma
5 dl äppeljuice
Gnid in sidan med salt och låt stå i någon timme. Skiva allt grovt och lägg sidan med svålen uppåt på äpplen, lök och fänkål. Krydda med kummin, fänkål, peppar. Häll på vin och juice. Täck med bakplåtspapper och sedan med folie och baka av i ugnen på 110 grader i ungefär 10 timmar. Ta ut och lägg under press och kyl av så att den sätter sig.
Blomkål
2 st blomkål, spara stjälkarna
Koka ett blomkålshuvud i vatten, salt och några droppar vinäger. Mixa när det är klart. Rosta ett ½ blomkålshuvud med olja och salt på 190 grader tills den har fått mycket färg. Hyvla ½ blomkål på mandolin. Ta 5 jordärtskockor och hyvla dem tunt. Gör en snabblag med 1 dl vitvinsvinäger, ½ dl vatten, salt efter smak, 1 krm socker och några rosepepparkorn. Häll över den hyvlade blomkålen och jordärtsskockan.
Montering
Skär fläsksidan i bitar och bryn på tillsammans med blomkålsstjälkar. Lägg upp allt efter behag. Smaklig måltid.
Vintips!
Läs artikeln “Mosel den bortglömda dalen”

Katja Nyqvist, kock och sommelier
Instagram: @katjanyqvist