Hemgjord blodpudding – tips från Robert Hedman

Hemgjord blodpudding – tips från Robert Hedman

Robert Hedman Kökschef Görvälns Slott

Hej Robert, du arbetar som kökschef på Görvälns slott. Vad har du på gång framöver?
Jag kommer att sluta på Görväln till sommaren. Känner mig redo för nya utmaningar till hösten. Kommer att börja jobba på en mindre bistro inne i stan med start i augusti.

Du har tipsat mig om ett fint recept på blodpudding, vad har du för relation till just blodpudding?
Fantastiskt enkel mat som nästan känns lite lyxig när man även kör rårörda lingon, stekt bacon, äpple och lök till den. Sen är jag ju uppväxt på det.

Vilka är dina favoritråvaror just nu?
Broccoli som jag gärna rostar. Men snart har vi ju ramslöken här. Har mitt lilla egna ställe på Öland där jag plockar när jag är nere i stugan. Fantastiskt och se!

Robert Hedmans blodpudding nordefors.com Vardag med Nordefors

Blodpudding 2 formar

1 l grisblod

7 dl öl, gärna mörk sort

2 dl rött vin

1 dl smält smör

1/2 dl sirap

3 1/2 dl rågmjöl, fint

3 1/2 dl rågmjöl, grovt

150 g späck, fintärnat

2 gula lökar

3 äpplen

40 g salt

Krydda med mald: svartpeppar, nejlika, kryddpeppar, timjan

Metod

Sätt ugnen på 150°C. Skala löken och tvätta äpplena, skär ner i mindre bitar. Sautera i kastrull, gärna med backtimjan. Stavmixa det lätt, ta dock bort timjankvistarna innan. Blanda alla övriga ingredienser med äppelmixen. Plasta två  ugnsformar, baka i ugn till en innertemperatur på 93-95°C. Låt svalna. Skär i skivor och stek.

Servera med råröda lingon, knaprigt bacon, stekt äpple och lök. Självklart sköljs detta ner med en kall öl!

Lycka till önskar chef Hedman

Twitter: @HedmanRobert