- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
Hemgjord blodpudding – tips från Robert Hedman
Hemgjord blodpudding – tips från Robert Hedman
Hemgjord blodpudding – tips från Robert Hedman
Hej Robert, du arbetar som kökschef på Görvälns slott. Vad har du på gång framöver?
Jag kommer att sluta på Görväln till sommaren. Känner mig redo för nya utmaningar till hösten. Kommer att börja jobba på en mindre bistro inne i stan med start i augusti.
Du har tipsat mig om ett fint recept på blodpudding, vad har du för relation till just blodpudding?
Fantastiskt enkel mat som nästan känns lite lyxig när man även kör rårörda lingon, stekt bacon, äpple och lök till den. Sen är jag ju uppväxt på det.
Vilka är dina favoritråvaror just nu?
Broccoli som jag gärna rostar. Men snart har vi ju ramslöken här. Har mitt lilla egna ställe på Öland där jag plockar när jag är nere i stugan. Fantastiskt och se!
Blodpudding 2 formar
1 l grisblod
7 dl öl, gärna mörk sort
2 dl rött vin
1 dl smält smör
1/2 dl sirap
3 1/2 dl rågmjöl, fint
3 1/2 dl rågmjöl, grovt
150 g späck, fintärnat
2 gula lökar
3 äpplen
40 g salt
Krydda med mald: svartpeppar, nejlika, kryddpeppar, timjan
Metod
Sätt ugnen på 150°C. Skala löken och tvätta äpplena, skär ner i mindre bitar. Sautera i kastrull, gärna med backtimjan. Stavmixa det lätt, ta dock bort timjankvistarna innan. Blanda alla övriga ingredienser med äppelmixen. Plasta två ugnsformar, baka i ugn till en innertemperatur på 93-95°C. Låt svalna. Skär i skivor och stek.
Servera med råröda lingon, knaprigt bacon, stekt äpple och lök. Självklart sköljs detta ner med en kall öl!
Lycka till önskar chef Hedman
Twitter: @HedmanRobert