- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
Fläskschnitzel med tonkatsusås, isbergssallad, citron och ris + vintips
Fläskschnitzel med tonkatsusås, isbergssallad, citron och ris + vintips
Fläskschnitzel med tonkatsusås, isbergssallad, citron och ris + vintips
I den här rätten är det såsen som är huvudpersonen. En smakrik, lite kryddig sås med sötma. Den passar till friterat fläsk och kyckling eller som här stekt fläskschnitzel. Helt klart en ny favorit som med all säkerhet kan ge smak åt wok och nudlar eller andra asiatiska rätter. Fredrik Schelin tipsar om ett passande vin till rätten.
Fläskschnitzel med tonkatsusås, isbergssallad, citron och ris 4 port
Tonkatsusås:
2 1/2 dl ketchup
1 1/4 dl Worcestershiresås
1 1/4 dl sake
2 msk hackad färsk ingefära
2 msk hackad vitlök
4 msk socker
4 msk mirin
Häll alla ingredienser i en kastrull. Rör då och då och låt koka ihop på medelvärme ca 30 min. Sila. Håller sig i kylen i 4 veckor.
Fläskschnitzel 4 portioner
600 g grisinnanlår eller kalvinnanlår i skivor
Till panering:
vetemjöl
2–3 uppvispade ägg
3–4 dl ströbröd, panko eller mis de pain
salt
nymalen svart- eller vitpeppar
3–4 msk smör
Banka ut varje skiva med en biffbankare eller botten av en flaska till en stor schnitzel, 2–3 mm tunn. Salta och peppra alla skivorna på båda sidorna. Panera i vetemjöl, ägg och ströbröd. Stek på medelgod värme i smör. Låt gärna vila lite på ett varmt fat.
Friterat fläskkött 4 port
500-600 g urbenad fläskkotlett
salt
vitpeppar
Frityrsmet:
1/2 dl vetemjöl
1 ägg uppvispat med lite vatten
2 dl panko (japanskt ströbröd)
3-4 dl vegetabilisk olja
Salta och peppra kotlettbitarna lätt på båda sidor. Vänd köttbitarna i tur och ordning i vetemjöl, uppvispat ägg och panko. Värm oljan till 180 grader och fritera köttet i 3-4 minuter tills bitarna är gyllenbruna. Låt dem rinna av på hushållspapper.
Till servering:
4 citronklyftor
1/2 huvud isbergssallad
Montering:
Skiva köttet i strimlor och servera med isbergssallad, ris, citron och tonkatsusås.
Fredrik Schelin tipsarTill denna fläskrätt med mycket röda tillbehör så väljer jag en Pinot från nya världen och Chile.