Hamburgare av rådjur och enbärsketchup

Pär Stenberg bjuder på en härligt saftig hamburgare av rådjursfärs med smält St Agur och en hemgjord enbärsketchup. Bjud på något utöver det vanliga!
Hamburgare av rådjur och enbärsketchup

En vän som jagar sköt en ung rådjursbock här om dagen som vi tog reda på. Självklart sparade vi de fina delarna men det blir lite färs ändå och man älskar ju en bra burgare! Så det blev en hamburgare av rådjur med smält St agur och enbärsketchup. Tänk på att vilt är otroligt magert så det skadar inte att blanda i lite talg från nötkreatur i färsen.

Hamburgare av rådjur med smält St Agur och enbärsketchup 4 port

700 g rådjursfärs

salt och peppar

50-100 g talg (köp hos din lokala slaktare), malen eller fint hackad (går att utesluta)

200 g St Agur

salt och peppar

0,5 dl matolja

4 hamburgerbröd

2 tomater, skivade

1 gul lök, tunt skivad

Hamburgerfärsen

Blanda rådjursfärsen med talg, salt och peppar. Knåda inte för länge utan försök att hålla den relativt porös. Forma till burgare. Grilla eller stek tills den känns klar. St Agur smulas på efter grillning/stekning. Tanken med osten är att den tillför en härligt krämig och nötig smak som ger de vilda smakerna en skjuts.

Enbärsketchup

1 kg röda tomater, hackade (blanda gärna olika sorter) eller hela tomater på burk

1 röd lök, grovt hackad

0,5 fänkål, grovt hackad

0,5 dl krossade enbär

2 vitlöksklyftor, pressade

0,5 msk ingefära, färsk, riven

0,5 dl farinsocker

0,5-1 chilifrukt, beroende på styrka, tycke och smak, hackad

0,5 dl färska basilikablad, finhackade

0,5 dl färsk timjan, hackad

200 ml röd vinäger

1 msk koriander

1 msk Worchestersauce

3 dl vatten

salt och peppar

olivolja

Blanda alla grönsaker (utom tomaterna) i en panna med en skvätt olja i och krydda med vitlök, chili, ingefära, koriander, Worchestersauce, timjan, enbär, salt och peppar.

Koka under omrörning på medeltemperatur i ca 15 minuter. Tillsätt tomaterna och vatten och låt koka upp. Låt sjuda och reducera såsen nästan till hälften, till en tjockare konsistens.

Addera basilikan och mixa såsen med en handmixer tills det blir en slät sås. Sila såsen 1-2 gånger för att få den riktigt slät.

Häll tillbaka såsen i en ren panna, tillsätt socker och vinäger och låt den sjuda och få en ketchuplik konsistens. Smaka av och tillsätt salt och peppar efter eget önskemål.

Smaklig måltid och lycka till!

KONTAKT

Instagram: @parrastenberg
Facebook: Pär Stenberg
Företag: Chef Stenberg Mat & Dryck
Tel: 070-2919448
Hamburgare av rådjur och enbärsketchup | DinVinguide.se