- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
Chokladnougatine
Chokladnougatine
Fredrik Gustavsson tipsar om ett krispigt tillbehör och vikten av olika konsistenser i en dessert. Fondantsocker som behövs går att få tag på hos konditorier, så fråga hos närmsta butik eller sök i specialaffärer. På bilden ser ni tuttifruttisorbet med chokladkräm, jordgubbsmousse samt chokladnougatine.

Hej alla glada!
Nu är våren här, äntligen. Något som jag anser vara viktigt med en dessert förutom smak är texturer. De ska hända mycket i munnen när man äter en dessert. Något krämigt, något kallt, något bakat, något krispigt och så vidare. Men ibland är “less is more” ett bra utryck.
Jag tänkte ge er ett tips på ett gott och ganska enkelt chokladflarn eller nougatine. Ett sockerflarn som kan göras på många olika sätt. Jag hopps ni testar!

Chokladnougatine
80 g fondantsocker (finns på konditori eller specialbutiker)
50 g strösocker
25 g mörk choklad
Koka sockret till 160 grader på låg värme. Låt sockret svalna en aning och tillsätt chokladen. Slå ut blandningen på en gummimatta eller bakplåtspapper och bred ut tunt. Låt det svalna helt.
Bryt sönder lite större bitar av karamellen och värm i ugnen. Ta ut plåten och kavla karamellen tunt. Jobba fort för den stelnar fort igen. Blir karamellen för kall och man vill ha den tunnare värm den bara igen och kavla på nytt.
Bryt sedan i mindre bitar och garnera med.
Lycka till!

Fredrik Gustafsson, Sweet Taste, Culinary Team West of Sweden och konditor på Stenungsbaden Yacht Club
Mail: sweettastebyfredrik(@)gmail.com
Instagram: @fredrik_gustafsson
Tel: 073 – 535 17 49