- Hem /
- skribenter /
- Maja Berthas /
#drinkchenin
#drinkchenin
Jag älskar chenin blanc, #drinkchenin!
Kanske mest för dess fantastiska sätt att som en kameleont vandra runt i vinvärlden och ständigt bjuda på olika stilar och uttryck men också för dess utmärkta möjligheter att kombineras till mat.
Druvan är för många känd som en av de stora i Loire men idag så har även Sydafrika lagt beslag på taktpinnen och driver utvecklingen av dessa viner framåt i en imponerande hastighet. Hur smakar den då? Ja, det är just detta som gör chenin blanc så intressant. Den finns i alla möjliga upptänkliga former och stilarna varierar från helt torra till ordentligt söta, från strama och fräscha till fylliga och smakrika. I druvans ursprungliga hemvist, Loire, tillverkas en stor mängd varierande viner som sträcker sig över ett brett smakmässigt spektrum. Druvan har en hög naturlig syra och mognar förhållandevis sent vilket gör att den i ett svalare område som Loire tenderar att ge lagringsdugliga och syrarika, strama viner. Vouvray är en av de mer kända apellationerna i Loire och här finns mängder av utsökta exempel på de sötare varianterna som med några års mognad ger smaker som påminner om honung, nötter, torkade frukter, saffran och aprikos. Ser man termen Moelleux på etiketten så indikerar den att vinet har en högre sötma och att druvorna oftast drabbats av den eftertraktade ädelrötan. Är man mera road av de torra varianterna så är Savennières en appellation att leta efter. Här bjuder vinerna på mineraliska, friska toner och det är inte helt ovanligt att man associerar både doft och smak till blöta yllevantar. I Loire görs också en rad mousserande viner på chenin blanc, då under benämningen Crémant de Loire.
Som jag nämnde inledningsvis så har också Sydafrika skapat sig ett gott rykte gällande viner gjorda på just chenin blanc. Man kan nästan säga att landet gjort druvan till sin egna nationalklenod vid sidan av den mer kontroversiella, blå, druvan pinotage. Då chenin blanc är en anmärkningsvärt lättodlad druvsort om man söker volym (ja, den kan närmast liknas vid ett ogräs) så blev det tidigt en etablerad druva i landet. Den användes i första hand till Sydafrikas stora brandyproduktion och benämndes vanligen med landets egen synonym steen. Men i takt med att vinproduktionen i Sydafrika moderniserades och kvaliteten förbättrades började man sakteliga också se över sitt plantmaterial. Många druvor som tidigare använts för destillering fick istället en annan status inom vinnäringen och här upptäcktes snart att landet satt på en förvånansvärt stor del ”gamla” vingårdar planterade med just chenin blanc. Dessa omdirigerades snart till seriösa vinproducenter och termen ”Old Vine” har vuxit sig stor i kretsar som har ett stort chenin blanc-fokus. Då Sydafrika är en betydligt varmare del av världen, jämfört med franska Loire, så finner man här en liten annan stil på vinerna. Många görs i ganska kraftfullt ekade varianter med stora yppiga smaker av exotisk frukt, nötter, aprikosmarmelad och ananasgodis – fortfarande med en tilltalande hög syra. Men stilarna varierar stort även i Sydafrika. Vid sidan av dessa kraftpaket finner man också rena, strama mineraldrivna varianter som fokuserar på druvans uttryck samt ett stort utbud av söta varianter som oftast ger riktigt mycket vin för pengarna.
Vad äter man då till viner gjorda på chenin blanc?
Ja, som ni förstår finns det oändliga möjligheter med denna mångfacetterade druva. De torra och strama varianterna funkar perfekt till lättare rätter på fisk, skaldjur eller varför inte ett gäng naturella ostron? Om man istället vill ha lite mer gung på smaklökarna väljer man den kraftiga Sydafrikanska stilen till rätter av kalv, kyckling eller andra ljusa köttsorter. Jag har en stor förkärlek för chenin blanc till schnitzel, men även en saffransdoftande fiskgryta får det att rysa i kroppen av välbehag. Asiatiskt är inte heller tokigt och slänger man sig över de söta varianterna så är frukttartletter, mjölkchokladdesserter och gino givna komplement. Med sin utrycksfulla, smakrika, mineraliga och syrarika stil skulle jag till och med våga gå så långt och säga att chenin blanc är det ultimata buffévinet. Har man många olika smaker på samma bord kommer denna kameleont att bjuda på spännande smakkombinationer i de flesta riktningar.
Två snabba tips:
Anima Chenin Blanc, Sydafrika
Varunr. 2049
Pris: 159 kronor
Kraftfullt, exotiskt, vaxigt vin med inslag av, mandarin och ek som passar till en gratinerad hummerstjärt eller till en krispigt panerad fläskschnitzel med riklig mängd pressad citron.
Brochet Quarts de Chaumes, Frankrike
Varunr. 4655
Pris: 129 kronor
Sött, friskt vin med inslag av mandelmassa, honung, torkade gula frukter och en gnutta saffran. Passar hur bra som helst till en skiva anklever eller en aprikostartlett med kola och mjölkchokladfyllning.
Andra producenter från Sydafrika värda att leta efter: Mulderbosch, Raats, Mullineux, Ken Forrester och Nederburg.
Botanisera en sväng på Systembolagets hemsida, köp dig en flaska Chenin Blanc och häng med på en av de största arrangemangen på sociala medier. Bara att hälla upp ett glas, fota flaskan och tagga ditt inlägg med #drinkchenin
Det blir kul!