- Hem /
- skribenter /
- Magnus Reuterdahl /
Chenin blanc & Syrah i Sydafrika
Chenin blanc & Syrah i Sydafrika
Chenin blanc & Syrah i Sydafrika
Ska man berätta sina hemligheter? Ska man avslöja de där vinerna som man egentligen vill ha för sig själv? Tja varför inte – en delad vinupplevelse blir oftast bättre en vinupplevelse i ensamhet – oftast!
Januari är snart slut vilket betyder att gå vidare med nya vinupplevelser – jag tänkte dock knyta säcken när det kommer till Sydafrika för mig med två vintips. Det första rör ett perfekt vardagsvin som också fungerar till festligare tillfällen. Det är ett vin som blivit lite av ett husvin hemma hos oss. Det finns dock bara på beställningssortimentet och även om det är förhållandevis billigt måste man beställa dem i ett kolli om 6 flaskor. Vilket det är väl värt, då har man så man klarar sig en månad eller så. Det andra vinet är mer ändligt då det inte produceras längre, men det finns att köpa på åtminstone en vinbar i Stockholm, 19glas.
Bra vardagsvin från Sydafrika
När man pratar vin pratar man ofta om nya och gamla världen. När vi är i Sydafrika är vi den nya, men purung är den inte. Det första vinet kommer från Simonsig estate i Stellenbosch. Vingården ägs av familjen Malan som kom till Sydafrika redan 1688 och har producerat vin i mer än 10 generationer. Just vingårdarna kring Simonsig köpte man 1952 och 1968 började man producera vinet Simonsig Chenin Blanc. Idag är vi framme vid årgång 2014, med andra ord årgång nummer 47 i ordningen. Idag drivs vingårdarna av bröderna Francois och Johan Malan.
Chenin Blanc är en klassisk druva som många med rätta kopplar till Loire-dalen i Frankrike. Här görs fantastiska viner på druvan men det görs också i Sydafrika. I de franska vinerna finns ofta mer elegans, högre syra, mer mineralitet och drag mot blommor, aprikos medan man får lite varmare toner, mer exotiska frukter, apelsinblommor och toner av fynbos (de buskar och den vegetation som finns i området, en typ av sydafrikansk garrigue) i de sydafrikanska vinerna.
Simonsig estate återfinns i Western Cape, Coastal Region, Stellenbosch och omfattar idag drygt 200 hektar med vingårdar. Jordmånen består av sandsten, granit och skiffer och man odlar druvorna chardonnay, chenin blanc, sauvignon blanc, pinotage, cabernet sauvignon, shiraz och pinot noir.
De vita vinerna jäser i ståltank eller i ekfat beroende på druva, batonnage tillämpas på de flesta vita vinerna och man använder sig av både fransk och amerikansk ek för lagring. När det kommer till chenin blanc vinet är druvorna handplockade, en del av druvjuicen får skalkontakt över natten. Druvsaften klarifieras sedan genom temperering varefter man tillsätter jästen inför vinifieringen.
Tittar man på årgången 2014 så var denna tuff på grund av vädret, för chenin blanc var det dock en riktigt bra årgång. Här ska man tänka på säsongerna skiljer sig från Europas och skörden sker under perioden Januari till Mars, beroende på druvorna och dess lägen inom vingården.
Doften lite fruktig, lätt aromatisk, gula äpplen och tropisk frukt och med inslag av färska örter och blommor.
Smakerna i vinet gör att man börjar fundera på en fruktsallad med inslag av sommarsöta frukter. Här finns honungsmelon, gula och gröna äpplen, passionsfrukt och citrus som drar åt mandarin och lime. Det finns en perfekt balanserad syra och en fin mineralitet som ger fräschör. I eftersmaken kommer en kryddighet med inslag av örter och lite heta kryddor fram som ger vinet ytterligare dimensioner. Det finns en liten sötma i det här vinet, men det blir inte klistrigt tack vare den fina syra.
Det här är på samma gång enkelt och smakrikt som komplext och intresseväckande. Det fungerar en solvarm dag på terrassen, men fisk, med vitt kött, med fågel men också mot lite mer kryddstark mat och asiatiskt. Det är ett allroundvin som passar bra till såväl vardag som till fest. Det är dock inte ett vin för lagring utan ett vin för att njuta av nu eller inom de närmaste åren.
Sydafrikanskt vin på vinbar
Jag tänkte avsluta med ett annat riktigt trevligt vin som å ena sidan inte har lika lång his som tyvärr inte tillverkas längre, det finns dock att finna på till exempel vinbaren 19glas i Gamla stan i Stockholm: The Observatory V 2005, från Paardeberg, Swartland. Vinet gjordes av Tom Lubbe, ett namn många kanske kopplar till de utmärkta franska vinerna från Matassa.
Lubbe gjorde började göra vin här år 2000 men sålde vingårdarna 2012. Man hade omkring 15-20 hektar vingårdar där man främst odlade syrah, chenin blanc och chardonnay samt ytterligare några druvor. Lite beroende på årgång, blandad man i mindre mängder av andra druvor. Vingården drevs ekologiskt och med biodynamiska metoder, alla vinrankor planterades som bush-wine (buskar).
Druvorna har plockats för hand och delvis avstjälkat, jäsningen har gjorts med den naturliga jästen och lagrats i gamla 225- och 500 liters franska ekfat i cirka 15 månader innan det buteljerades oklarerat och endast en lätt filtrerat samt med en liten mängd tillsatt svavel.
Jag drack inte det här i syfte att skriva om det så smaknoten är mer av en mentalminnesanteckning:
Det är dock ett sådant där vin man bara vill ha mer av, fruktigt, lite blommigt, mjukt men smakrikt med inslag av såväl mineralitet och örter. Det är riktigt läckert och fruktigt med mjuka tanniner och en lite kryddig avslutning. På ett sätt smakar det mer Rhône än Rhône men samtidigt har det också något i örterna och kryddigheten som avslöjar att det kommer från en annan del av världen.
Gillar man Matassa så gillar man detta, det är lite i samma stil, naturligt och välgjort, rent och fräscht. Enkelt sammanfattat: gott!
Har du inte provat det rekommenderar jag att du passar på, 19glas har några flaskor kvar, men se till att det finns en flaska kvar till mig!
Det här två viner som är olika, ett kan kanske kallas mer konventionellt, det andra mer avantgarde. Det de har gemensamt är att vinerna är välgjorda, välsmakande och intressanta. Så fyll upp vinkällaren, gå på vinbar och njut av Sydafrika i ditt glas!
Magnus Reuterdahl