- Hem /
- skribenter /
- Magnus Reuterdahl /
Vin till ungersk gulasch
Vin till ungersk gulasch

Första gången jag åt gulasch på riktigt var när jag besökte vinregionen Somló i Ungern för omkring 10 år sedan. Jag hade givetvis ätit gulasch förr men denna gång var det på riktigt. Smakerna och dofterna skiljde sig från det jag fått förr och det var där och då jag förälskade mig i rätten. Mina värdar var snälla nog att ge mig receptet, efterhand har jag lagt till och förändrat en del för att få den att smaka så som jag vill att den ska smaka. Mitt recept hittar du nedan tillsammans med några vintips till.
Vad är gulasch?
Gulasch är en ungersk soppa, men den kan göras som en gryta. Sannolikt finns det lika många recept som det finns ungerska familjer, plus några till i grannländerna. Gemensamt för de flesta är dock paprikan, kumminfröna och en härlig fyllighet.
Gulasch är en gammal rätt. De äldsta källorna som omnämner rätten är från 800-talet e.Kr. Det var en rätt som åts av herdarna i Ungern och lätt kunde tas med till ängarna och värmas upp över öppen eld. I de äldsta källorna anges att rätten bestod av kokat kött, lök och kryddor. Därefter torkades grytan i solen och förpackades i fårmagsäckar. Det var sedan lätt för herdarna att tillsätta vatten och koka upp det till en soppa eller gryta. Då för 1200 år sedan var det dock en annan rätt, då användes bland annat ingen paprika, den började man att använda först på 1700-talet.
Min gulasch
Många gamla recept innehåller olika typer av kött såsom lamm, får eller fläskkött. Jag använder en kombination av nötkött från kor eller oxar, kalvar och fläskkött. Genom att använda flera sorters kött skapas fler dimensioner i smaken. Vidare använder jag såväl paprikapulver, färsk paprika och inlagd grillad paprika för att verkligen få smak av paprika. Vidare används också tomat, kummin, rotfrukter och lite chili. Framförallt, jag gör det som en soppa inte en gryta! Läs mer nedan.
Det är vanligt att det tillagas en färsk pasta i gulaschen, personligen brukar jag dock tycka att potatisen i räcker.
Vintips till min gulasch
Gulasch är en smakrik och värmande rätt och den innehåller kött. Trots detta är det en rätt som jag vill ha vitt vin till, vilket också är vanligt i Ungern. Vinet får gärna var gjort på någon av druvorna furmint, juhfark eller hárslevelü. Jag har hittat några sådana viner:

Flörtig och charmig
Kvaszinger hárslevelü 2019, Tokaj, Ungern, 99:-, Nr 2598, Systembolaget
Kvaszinger är gjort på 85% hárslevelü och 15% furmint.
Det är ett charmigt friskt vin med en liten spelande fruktsötma i avslutet och en bra syra. I smaken finns en fin fruktighet med inslag av söta gröna och gula päron, nätmelon och solmogen lime. I avslutet finns en liten blommighet och en hint av grapefrukt som ger vinet balans. Det är ett vin som gör en glad, som fungerar som ett sällskapsvin eller till mat, till exempel denna soppa.

Frisk och elegant
Verus vineyards furmint 2018, Slovenien, 135:-, Nr 76225, Systembolaget beställningssortimentet
Nästa vin är hämtat från Slovenien. Druvan furmint finns i flera länder i Centraleuropa och på Balkan. Slovenien är vid sidan av Ungern ett land som producerar riktigt bra viner på druvan.
Verus furmint är ett vin med hög, lite krispig, syra, fin frukt och en liten kryddighet. I smaken finns ljusa stenfrukter, citrus och gräsiga örter. Det har en fin balans med en liten stenrökighet kombinerat med stensälta. Eftersmaken är lång och saliveringen sätter igång direkt. Det är ett gastronomiskt vin som passar med många rätter men som också går utmärkt att ha som sällskapsvin!

Strukturerad & elegant
Barta furmint 2017 Mád Király Dulo Kft., Tokaj, Ungern, 274:-, Nr 93017, Systembolaget
Från det lätta och fräscha går vi till ett vin med lite mer karaktär och djup.
Barta furmint är ett vin med en riktigt bra struktur och balans. Här finns en fyllighet som hålls i schack av lätta ekfatstoner, en syra som gifter sig perfekt med frukten och en stensälta som drar ut längden på vinet och ger en härlig fräschör. I smaken finns citrusfrukter, kvitten, päron och persika samt vita vinbär som ger en liten krispighet till vinet. Eftersmaken är lång, kryddig och har en hint av skalbeska. Detta är ett elegant vin med såväl komplexitet som charm.

Den komplexa och fylliga
Királyudvar furmint sec 2017, Tokaj, Ungern, 275:-, Nr 95810, Systembolaget
Det sista vinet är lite fylligare än de övriga och lite mer komplext. Det är en blend gjord på 85% furmint och 15% harslevelü.
Det här är ett vin som påminner lite om burgundiska viner i formen. Här finns en hint av ekfat och smak av gula äpplen och päron, aprikos samt en hint av mandarin. Vinet har ett fint djup och en läcker syra som drar ut i stensälta och ger balans. Eftersmaken är lång och fyllig med smak av mandel, en liten rökighet och jodton. Det finns en härlig energi i vinet som hela tiden utvecklas i glaset.
Jag höll mig inte till fullo till Ungern, men till viner som passar utmärkt till en gulasch. Denna gång hann jag inte få tag i ett vin gjort på juhfark. Om du vill prova rekommenderas vinerna från Somló. I beställningssortimentet finns det ett från producenten Kolonics Pincészet som brukar vara riktigt bra, jag har dock inte provat den aktuella årgången (226:-, Nr 77547).
Magnus Reuterdahl
Vinlandet Ungern i korthet.
Ungern är ett land i Centraleuropa och kanske det land som låg bakom järnridån som flesta kopplar samman med vin och vinproduktion. Detta hänger till stor del samman med vinregionen Tokaj och de söta viner som producerats där och som över århundrandena varit populära över hela Europa. Ungerskt vin är dock mycket mer. Två andra vinregioner som många känner till är Eger och Villány där det görs röda viner. De från Eger är kraftiga och smakrika och är kallas för tjurblod medan de från Villány ofta är mer elegantare och lättare. Andra spännande vinregioner är Somló, Neszmély, Sopron och Szekszard.

De viktigaste traditionella gröna druvorna är furmint, hárslevelű och olaszrizling (welchriesling). Röda inhemska druvor att hålla koll på är kadarka, och kékfrankos (blaufränkisch). Det görs också många bra viner på internationella druvor såsom cabernet franc, chardonnay och zweigelt med flera.