Tjälknöl en modern klassiker

Tjälknöl en modern klassiker. När hösten kommer så vill jag ha älgkött. En av mina favoriträtter på älgkött är tjälknöl, det är en enkel rätt att laga och den går att variera på många sätt. Det är också en rätt som passar till många sorters vin. Häng med.
Tjälknöl en modern klassiker

Tjälknöl en modern klassiker

När jag var liten var älgkött en stapelvara hemma i vår frys, eftersom farsan jagade. Det blev så mycket att jag under en period inte ville se åt älgkött igen. Det tog dock inte lång tid efter det att jag flyttat hemifrån och provat på det kött som fanns i diskarna i den lokala livsmedelsbutiken förrän jag började längta efter älgköttet igen.

Jag använder älgkött i köttbullar, biffar, i grytor och som stekar. Men en favoriträtt jag ofta kommer tillbaka till är tjälknöl.

Tjälknölen – ett misstag som blev en modern klassiker

Inför denna artikel gjorde jag lite research om rätten tjälknöl. I mitt stilla sinne utgick jag från att det var en gammal rätt, så är det inte. Vi skulle till och med kunna kalla den en modern klassiker.

Enligt historien om tjälknölen skapades den ur ett misstag i början av 1980-talet när Ragnhild tänkte Nilsson skulle göra älgstek. Hon bad sin man att ta fram en ur frysen och tina den på svag värme i ugnen. Han glömde dock bort steken och först nästa dag kom de ihåg steken i ugnen. Då var den torr, hård och tråkig. Rädda vad som räddas kan, tänkte Ragnhild. och lade den i en saltlag några timmar. Detta gjorde underverk och därefter spred hon receptet till vänner och i tidningar. Idag är det en välkänd maträtt över hela Sverige.

Älgkött

Min tjälknöl

Över tid har många gjort sin egen variant av tjälknölen, oftast genom att krydda saltlagen på olika sätt eller variera tillbehör som serveras till den. Tjälknöl serveras vanligen som kallskuret eller som en fint uppskuren stek. Jag har experimenterat en del med olika typer av lag till min tjälknöl. Den jag oftast gör är baserad på en saltlag med porter och kryddor som jag tycker passar till älgkött i allmänhet. Receptet hittar du nedan.

receptTjälknöl av älgstek i saltlag med porter
Tjälknöl av älgstek är en modern rätt som blivit en klassiker. Den är enkel att tillaga, är mycket gott men tar lite tid.
Läs mer

Tjälknöl en modern klassiker. Vintips

Tjälknöl ger ett milt och mört kött som passar till många sorters viner. Jag utgår dock inte så mycket från köttet utan från tillbehören jag serverar till det.

Min tjälknöl serveras vanligen som en klassisk söndagsstek. Det vill säga med kokt eller pressad potatis, en gräddig svamp- och/eller cognacsås samt pressgurka, syltlök, ugnsbakade rotfrukter, kokt blomkål och rönnbärs- eller svartvinbärsgelé. Till detta fungerar såväl röda som vita viner.

Älgstek med gräddsås och potatis

Jag börjar med ett vitt alternativ. Detta plockar jag från regionen Dão i Portugal och producenten Quinta dos Carvalhais som jag besökte förra året, läs mer om det här. Vinet är gjort på druvan encruzado som är en av de hetaste gröna druvorna i Portugal. Druvan ger fantastiska matviner. Har du inte provat vin på druvan innan är detta en utmärkt startpunkt.

Vitt vin Portugal
Quinta dos Carvalhais encruzado white 2020, Dão, Portugal, 159:-, Nr 90391, Systembolaget

Detta vin har en kombination av fin fruktighet, härlig fräschör och en mjuk fatighet. I smaken finns gula och gröna äpplen, päron, vita stenfrukter och stänk av citrus. Ekfaten ger en mjuk inramning med inslag av lätt rökighet och här finns en lätt ton av jästighet som drar åt mandel. Eftersmaken är lång, fräsch och har inslag av torkade örter samt vitpeppar.

Just fräschören i vinet och den lätta fatigheten gör att vinet passar utmärkt till mjälla kötträtter som tjälknöl men också till rotfrukter, kokta såväl som ugnsgrillade.

Från vitt till rött då de flesta av oss oftast dricker rött vin till älgkött, så även jag. Något som ofta fungerar bra är viner från Bordeaux, från vänstra såväl som högra stranden. Idag blir det dock ett som kommer från ett av de mindre kända områdena i Bordeaux, Castilion.

Rött vin Bordeaux Frankrike
Chateau Cap de Faugeres 2019, Castillion, Côtes de Bordeaux, Bordeaux, Frankrike, 229:-, Nr 93469, Systembolaget

Detta är ett charmigt och smakrikt vin med kraft och fin fruktighet. I smaken är det packat med solmogna mörka frukter och bär såsom moreller, solmogna plommon, syltiga björnbär och hallon som kantas av torkade fänkålsfrön och örter. Det har mogna mjuka lite silkiga tanniner och ekfat som ger lite smak men framförallt struktur och kryddighet till vinet. Avslutet är långt och bär med sig toner av kakao och kaffe samt en hint av alkoholbett i sista klunken.Vinet är kanske i yngsta laget och behöver luftas en timma eller två för att verkligen leverera. Det har ganska hög alkoholhalt, det är dock riktigt snyggt balanserat så i detta vin stör det inte.

En annan region jag gärna hämtar vi  ifrån när jag serverar vilt är Piemonte i norra Italien. Där dricker jag gärna viner gjorda på druvorna nebbiolo eller barbera. Idag har jag plockat fram ett som innehåller båda. Det är gjort på 80% barbera och 20% nebbiolo och har komponerats i den mörka metallens källare av Sigurd Wongraven.

Rött vin Piemonte Italien
Wongraven Alleanza Piemonte rosso 2019, Piemonte, Italien, 129:-, Nr 76380, Systembolaget beställningssortimentet

Detta är ett vin där den rena frukten står i fokus och som har en härlig fräschör. I smaken finns röda körsbär, röda vinbär, hallon samt en hint av lingon. Frukten kantas av lätt florala örtiga toner med inslag av blommor som viol och rosor. Vinet har en snygg struktur, fina tanniner och en härligt lång eftersmak med en liten hint av fänkålsfrön. Rakt, enkelt och charmigt!

Detta är vin som du behöver beställa och det är ett utmärkt höstvin som passar utmärkt till grytor och rätter såsom tjälknöl.

Med en gräddsås fungerar det bra med viner med tydliga tanniner och inslag av mörkare frukter och bär. Ett sådant kommer Montefalco i Umbrien. Vinet är gjort på en blandning av druvorna sangiovese di romagna (70%), sagrantino (15%), merlot (7,5%) och cabernet sauvignon (7,5%).

Rött vin, Umbrien, Italien
Montefalco Rosso Cantina Fratelli Pardi 2020, Montefalco Umbrien, Italien, 219:-, Nr 58092, Systembolaget beställningssortimentet

Det här är en riktig charmör fullpackad med saftig mörk frukt och en härlig fräschör. I smaken finns mörka och röda körsbär, plommon samt röda vinbär. Tanninerna har fint grepp med en lite nötig karaktär och ekfaten ger struktur men i princip ingen smak. Avslutet är långt och uppfräschande och bär med sig en hint av hallon och lakrits i finishen.  Ett riktigt bra vin tillsammans med viltkött.

Även detta är ett vin som ännu bara finns i beställningssortimentet och som kommer vara perfekt till höstens och vinterns maträtter.

Njut av hösten, dess smaker och skogens guld.

Magnus Reuterdahl

 

Bild från DinVinGuide

Tjälknöl en modern klassiker – Magnus Reuterdahl

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen.

I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat- och dryckesvärlden med oss.