- Hem /
- skribenter /
- Fredrik Schelin /
Fredriks bubblor – höstbubbel
Fredriks bubblor – höstbubbel

Fredriks bubblor – höstbubbel
Vad kan vara bättre i höstmörkret när sommarens soltimmar känns avlägsna än att tända lite ljus och öppna en god flaska bubbel! Du vet väl att champagne passar utmärkt även till vår härliga höstmat. Svamp, rotsaker och vilt har alla det gemensamma att de passar väl till mustig, lagrad och helt underbar champagne. Jag delar gärna med mig av ett par personliga favoriter. Jag hoppas att du instämmer efter du provat mina tips.
Charles Heidsieck Brut Réserve
Pris 459:-
Frisk smak med fruktiga inslag och begynnande mognad här hittar jag toner av gula mogna äpplen rostat bröd mineralitet och balanserad citrus i avslutet. Det som slår mig här är hur fylligt, brödigt och moget vinet visar upp sig. Detta är ett stort vin som klarar mer kraftfulla maträtter exempelvis viltkött.
Maurice Grumier Blanc de Noirs Brut
Pris 352:-
Det är alltid roligt att bekanta sig med odlarchampagne. Det är hos de enskilda odlarna man kan hitta de mest prisvärda klippen i Champagne. Även i detta fallet får man mycket “bang for the buck”. De fylliga rödfruktiga aromerna från druvan pinot noir gifter sig härligt med druvan meuniers florala inslag. Vinets rödfruktiga toner passar perfekt till höstens grönsaksrätter. Det är ett perfekt matlagningsvin. Med det vill jag säga ett glas till kocken medan hen lagar maten!
Fredriks bubblor – höstbubbel Taittinger Demi-Sec
SB# 7941
Vid min första kontakt med vinet så slås jag av elegansen. Det är packat med inbjudande toner som har en hel del gula exotiska frukter som mango och papaya, rostat bröd, torkade fikon och charmig nötighet. Vinet och sötman (dosage på 36 gram/liter) balanseras av en härlig citrussyra och salt mineralton.
Det här vinet passar så härligt väl till höstens äppelkaka med krämig vaniljsås.
