Tacovin!

Tacofredag har blivit något av ett begrepp. Dess högsta popläritet ligger kanske dock några år tillbaka i tiden. Med det sagt så gillar jag tacos, åtminstone när det läggs lite tanke bakom dem. Det finns flera sätt att att få dem att ta steget från barn- eller snabbmat, ett sätt är hur du tillagar maten ett annat sätt vad du dricker till. DryckesListan.se har verktygen och tips på Tacovin!

Tacovin!

Oavsett om det är onsdag, fredag eller lördag kan fantasin ibland tryta. Det är då vi slänger ihop något snabbt och enkelt. Så som en köttfärssås med spagetti, tacos eller varma mackor. Comfort-food som får mig att minnas såväl min ungdom som studietiden på Stockholms universitet. God, enkel mat, som ibland kanske känns lite daterad. Det är dock också mat som är enkel att såväl uppdatera som att få lite mer vuxen i stilen.
tacovin middag
Härom helgen hade jag och min sambo en sådan helg. Höst, massor med jobb och ingen riktig ork att vilja tillaga något komplicerat. Vi ville dock fortfarande ha något som är gott samtidigt att det inte krävde för mycket ansträngning i köket. Lathet är en lyx du  bör unna dig då och då!
Vid sådana tillfällen är det skönt att ha en välfylld vinkällare. Det finns alltid något som kan ge guldkant till de rätter som råkar bli aktuella. Efter en snabb flukt i frysen hittades ett paket köttfärs och detta satte kursen. Efter lite dividerande kände vi att det fick bli tacos. Ned till butiken nedanför och kompletteringshandla lite schyssta grönsaker, avokado och majs-chips.
majs chips
Vissa saker brukar jag köpa och inte göra själv, t ex taco-shells, tortillas och majs-chips. Andra saker tycker jag att man bör göra själv om de ska höja sig från snabbmatskänsla. En sådan sak är att göra en egen kryddmix (se nedan) och egen guacamole. En annan viktig del är att köpa en smakrik ost som ger lite extra smak.

Personligen brukar vi servera taco tillsammans med en sallad snarare än som fyllda tacos. Främst för att det känns fräschare och lättare. Maten ser också vackrare ut så. För att skapa den där extra guldkanten och få känslan av lite mer än vardagskrubb så är vin en bra komponent. Min taco-sallad är förhållandevis het och smakrik. Därför vill jag ha ett vin som antingen är rent och fräscht, gärna med en liten sötma alternativt ett rött vin med lite fruktig ton och fin fräschör.

gurka tacovin

Spice up you life – egen taco krydda

Det finns flera varianter på egna taco-kryddor. Min kollega på DinVinguide.se, Karoline Nordenfors har denna taco-krydd-blandning som är bra. Jag har en som har lite fler ingredienser:  Blanda 2 msk chilipeppar, 1 msk anchochili, 2 msk spiskummin, 2 msk lökpulver, 1 msk paprika pulver, 1 msk korianderfrön, 1 msk timjan, 1 msk oregano och 1 msk salt samt 1 msk svartpeppar.

Totalt ger detta ca 2 dl kryddblandning. Det räcker till flera portioner. Beroende på hur mycket smak du vill ha så kan du beräkna 2-4 msk av blandning till 500 gr köttfärs.

tacovin

När det kommer till guacamole hittar du ett bra recept här. På senare tid ska jag dock medge att jag ofta köper frusen avocado istället för färsk när jag ska göra guacamole.

Tacovin

Låt oss börja med reprisen från inlägget från april 2017. Till taco behöver du ett vin som kan stå upp mot hettan i kryddorna och kraften i maten. Ett sådant kommer från mitt favoritresmål, Portugal.

tacovin

Periquita Original 2016, Península de Setúbal, Portugal, 79:-, Nr 2574, Systembolaget

Min stora rekommendation är strunta i den dyra varianten av detta vin. Det är originalet som rockar, det är billigare, godare och håller högre kvalitet – skit i reservan och njut av detta istället. Producent: José Maria da Fonseca!

Det är ett rött klassiskt vin från Portugal. Vinet är rakt, enkelt och gott, smakrikt och har en fin fräschör. Det är gjort på druvorna castelão, trincadeira och aragonez, har smak av röda bär, lakrits och örter. Det är ett utmärkt allroundvin och passar till exempel till tacos. Häll upp och njut!

När det kommer till het mat är det många som vill ha ett vitt istället. Något fräscht som bryter av och ger lättar upp. Till tacos passar då tysk riesling utmärkt. En favoritproducent på bolaget kommer från vinregionen Pfalz.

tacovin

A Christmann riesling 2017, Pfalz, Tyskland, 139:-, Nr 5882, Systembolaget

Det ska sägas att jag älskar riesling. Detta är tysk precision i en flaska, rakt, rent och fräscht!

Här finns en härlig torr känsla kombinerat med en rak syra och en fin rieslington. I frukten finns gröna äpplen, citrusfrukter som lime och citrus och under dessa en hint av exotisk frukt. Vinet har en fin energi och ett bra driv. Det skär genom hettan och bjuder upp kryddigheten till dans men har också en finstämdhet som gör att det också passar bra med skaldjur och fisk. Det är ytterligare ett riktigt bra allroundvin att ha hemma.

Nu kunde vi ha tänkt oss ett tredje vin som skulle vara lite av en medelväg, ett rosé men jag laddar här upp med det vinet som vi faktiskt sänkt med tacosalladen istället. Även detta ett riktigt trevligt vin att ha hemma. Ett vin som passar såväl vardagen som en finare middag!

tacovin

Sancerre Les Pierris 2017, Roger Champault et Fils, Sancerre, Loire, Frankrike, 173:-, Nr 2259, Systembolaget

Lite dyre, lite elegantare och lite komplexare än de två ovan. Riktigt gott och kanske lite mer lyxigt!

Vinet är gjort på druvan sauvignon blanc vilket känns i såväl smak som doft. Det är fruktigt, med inslag av gröna äpplen och päron samt citron och lite krusbär. Vinet har en lång eftersmak där syran följs upp av stentoner och sälta och det finns en fin lätt aromatisk ton samt en dos citronskal. Här finns också en fin aromatisk örtighet. Elegant och fräscht!

Om det är dags att göra tacos, lägg ned lite mer tid och få ut mycket mer. Njut också av ett gott vin till så blir det lite mer helgmat av det hela!

Magnus Reuterdahl

*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section*

Tacovin! - DinVinguide | DinVinguide.se