Spännande portugisiska viner

Spännande portugisiska viner. Jag upptäckte Portugal och dess viner på 90-talet, då var det framförallt viner från Alentejo och Douro som fanns i glaset. Idag har vi tillgång till härliga viner från nästan alla Portugals vinregioner. Vinregionena förändras dock över tid och nya namn dyker upp. Ett sådant skriver jag om idag samt några kul viner om du vill få lite mer djup i din portugisiska del av vinkällaren.
Spännande portugisiska viner

Jag upptäckte vinlandet Portugal på 90-talet, sedan dess har det runnit mycket vatten under broarna. Favoriter har kommit och gått och stilar på viner har förändrats och utvecklats. När det kommer till Portugal uppskattar jag framför allt de många inhemska druvorna och upptäckarlusten hos vinproducenterna. Det finns alltid något nytt eller nygammalt att upptäcka.

På senare tid har vinområdet Portalegre i norra Alentejo pockat på min och andras uppmärksamhet. Det kan vi se i att producenter som Niepoort, Symingtons, Sogrape, Esporão och många fler söker sig hit för att göra viner. En annan spännande vinregion är Bairrada med den fantastiska druvan baga och häromdagen släpptes ett favoritvin från Vinho Verde, i ny kostym.

Jag börjar dock i Alentejo. Portugals till ytan största vinregion. Den upptar nästan en tredjedel av Portugal och sträcker sig från det centrala Portugal ned över de södra delarna innan det möter Algarve. I öster gränsar det emot Spanien och i väster möter det Atlanten.

Alentejo, Portugal

Portalegre Alentejos norra utpost

Portalegre ligger i Alto Alentejo, i den norra delen av Alentejo. Området Portalegre är en av åtta DOC (Denominação de Origem Controlada) i Alentejo och sträcker sig kring staden med samma namn.

Området har blivit känt för sina kraftfulla, eleganta och kryddiga röda viner med mycket fräschör och det är det senare som verkligen får vinerna att stå ut. Vid sidan av de röda vinerna produceras också friska smakrika vita viner med fin kropp.

Vingårdarna ligger framförallt i de lägre delarna av sluttningarna av bergsmassivet Serra de São Mamede, på omkring 600 meter upp till 750 meter över havet. Här kan vi med andra ord prata om höghöjdsviner i Alentejo.

Många av vingårdarna är gamla, det är inte ovanligt att de har en ålder av omkring 70 år eller mer och att de är planterade som field blends. Jordmånen har ofta mycket inslag av granit och skiffer.

Precis som i resten av Alentejo är det viner gjorda på en blandning av druvor som är de som speglar regionen bäst och är mest intressanta. En av de viktigaste blå druvorna i Portalegre är trincadeira, men vi hittar också aragonez, castelão, alfrocheiro, touriga nacional och alicante bouschet. Bland de gröna druvorna hittar vi arinto, fernão pires, antão-vaz, bical, verdelho och muscat.

Rött vin Portugal Alentejo
Sempar Vinho Tinto 2017, Alentejo, Portugal, 150:-, Nr 51787, Systembolaget beställningssortimentet

Dirk Niepoort började göra viner i Portalegre för några år sedan och detta är ett av hans projektviner. Det är ett rött vin med en härlig fräschör och mjuk bärig fruktighet. I smaken finns röda och mörka bär och frukter såsom körsbär, björnbär, blåbär och hallon kantade av blommiga örter. Vinet har härlig syra som avslutas i en lätt stenrökig sälta och fina lite korniga tanniner. Utmärkt till chark, hårda ostar eller ljust grillat kött.

Vitt vin Portugal
Quinta Fonte Souto Branco White 2020, Alentejo, Portugal, 239:-, Nr 58467, Systembolaget beställningssortimentet

Symington är mest kända för sina viner från Douro men idag gör de också strålande viner i Portalegre. Detta är ett smakrikt och elegant vin med en härlig kropp, fin fruktighet och pigg fräschör. Druvan arinto ger syra och druvan verdelho ger frukt och kropp. I smaken finns citrusfrukter, vit persika och en lätt blommighet med toner av jasmin och kaprifol samt vilda örter. Vinet har en fin struktur och lång elegant avslutning.

receptPortugisisk husman: Carne de Porco com Amêijoas à Alentejana
Carne de Porco com Amêijoas à Alentejana eller Carne de porco à Alentejana är en härlig rätt från Portugal
Läs mer

Fler spännande portugisiska viner

Det är inte bara Portalegres viner som pockat på min uppmärksamhet den senaste tiden. En annan kärlek är den till druvan baga. Det är en strålande druva för röda viner men också för mousserande viner, framförallt från vinregionen Bairrada. Precis som i Portalegre är många vingårdar i Bairrada gamla, detta hjälper till att ge vinerna djup och komplexitet, jämte den härliga fräschören de får tack vare sin närhet till Atlanten.

Häromdagen var Luís Patrão från Adega Vadio i Sverige och visade upp såväl nya som gamla viner från Bairrada på Cork vinbar i Stockholm. Ett av vinerna från Vadio som verkligen står ut är Vadio red 2011, den går jus nu att köpa i en låda om tre viner. Vadios viner finns på flera restauranger och till och från i beställningssortimentet. Just nu finns de i två olika lådor, en med röda viner och en med mousserande viner.

Cork vinbar Stockholm

Rött vin portugal
Vadio Red Årgångslåda, Bairrada, Nr 59789, 1065:-, Systembolaget beställningssortiment

Baga är en favoritdruva. Den ger viner med massor av komplexitet och elegans. I denna låda finns tre årgångar av vinet Vadio red, 2011, 2012 och 2013. Alla vinerna är gjorda på 100% baga och uppvisar olika uttryck utifrån respektive årgång.

Gemensamt för vinerna är en härlig fräschör, smak av mörka frukter och bär kantat av röda bär och vilda örter. De har också polerade tanniner och en hint av kalksten i avslutet. Tillsammans ger de en riktigt kul och bra vertikal!

Vill du prova baga i bubblande form rekommenderas Vinlåda Vadio Mousserande (Nr 52927, 964:-) med fyra bubbel, två vita och två rosé. Dee rosa är gjort på 100% baga och de vita är en solera gjort på druvorna bical, baga och cercial. Bägge vinerna är gjorda med traditionell metod och det är två riktigt bra bubbel som funkar till fest såväl som vardag.

Ett annat riktigt spännande vin kommer från Quinta de Santiago och Vinho Verde.

Vitt vin Portugal
Quinta de Santiago Rascunho 2018, Vinho Verde, Portugal, 299:-, Nr 92567, Systembolaget

Rascunho är ett underbart vin gjort på druvan alvarinho. Detta är ett unikt vin som görs i mycket små kvantiteter och varje årgång görs på olika sätt. Årgång 2018 har legat 13 månader på sin jästfällning, innan det buteljeras.

Årgång 2018 har en spänstig hög syra och ett fint djup i smaken samt en underliggande rondör tack vare jästen. I smaken finns massor med citrustoner kantat med äpplen, en hint av ananas samt färska örter. Detta är en alvarinho att verkligen njuta av, med komplexitet och fräschör där du kommer hitta flera olika lager av smaker!

Dessa viner visar att det finns mycket kul från Portugal att hitta på bolaget, såväl ungt som gammalt, viner gjorda på kända och okända druvor och från områden vi känner till eller som är mer nya för oss. Skål för något nytt eller gammalt, något gott och spännande!

Magnus Reuterdahl

receptUgnsstekt ris med linguiça och tomatsås samt grillad biffstek
Ugnsstekt ris med linguiça och tomatsås samt grillad biffstek eller Carne com arroz de lenha ao domingo.
Läs mer
Bild från DinVinGuide

Spännande portugisiska viner – Magnus Reuterdahl

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!