Rhône blanc – det vita guldet från norra Rhône

Normalt sätt älskar jag torra vita viner med hög syra. När det kommer till vita viner från Condrieu och Hermitage i norra Rhône så är de rundare, har mer kropp, relativt låg syra och ända älskar jag dem. Läs mer om dessa områden och dess viner här.
Rhône blanc – det vita guldet från norra Rhône

Frankrike är ett världens bästa vinländer, det finns många bra och intressanta regioner och några av dessa ligger inom Rhône. Två av mina favoritområden producerar fantastiska vita viner och bägge ligger i den norra delen av Rhône. I dessa områden gör man viner med massor av karaktär och som är väldigt områdestypiska. Det är viner från berget l’Hermitage och från området Condrieu.

Det finns vissa likheter mellan dessa viner, de är smakrika och komplexa, ganska runda med en hel del kropp, med relativt låg syra men massor med mineralitet. De är med andra ord något av vinvärldens dinosaurer, viner som kanske inte är moderna men fantastiska. Områdena är små och det är kanske därför de överlevt utan att förändras alltför mycket. Det är viner som är förhållandevis dyra men i jämförelse med andra och utifrån sin kvalitet är rena budgetviner!

Condrieu, Rhône, Frankrike

Condrieu är ett område som omfattar knappt 110 hektar vingårdar, man använder bara en druva  – viognier. Detta är en druva som ger medelfylliga till fylliga viner med relativt låg syra. Vinerna från Condrieu är dock ändå fräscha och fräschören kommer istället från det som ibland kallas mineralitet, ett begrepp som är svårdefinierat. Jag menar dock olika smaker som minner om sten och mineraler till exempel kalk, flinta och skiffer men kanske främst en ton som drar åt sälta. Just stensmakerna kan också ge en viss kryddighet. Frukten i dessa viner drar ofta åt päron, aprikos, vit persika och det finns en viss blommighet som kan dra åt viol. Till detta finns det ofta inslag av mandlar och lätta lakritstoner. Det är inte ovanligt att vinerna har ekfatstoner och vissa får också en krämighet från malolaktisk jäsning.

Här är det en smaksak men jag föredrar de viner där eken är väl integrerad och inte spelar huvudrollen och jag är lite tveksam till vinerna med malo-toner – då de tenderar att bli lite övertunga och tappa lite av sin fräschör. Även om det går att lagra dessa viner föredrar jag att dricka dem unga, ca 2-3 år gamla.

Sammanfattningsvis ger detta viner med en sorts kraftfull elegans med ganska stora smaker och en rund fin ton en mineralistisk fräschör. Köp, drick och älska!

Condrieu Guigal (800x798)

Jag dricker helst dessa viner tillsammans med mat, gärna något där lite sötma och sälta möts till exempel hummer, hummersoppa, krabba eller gäddqueneller med hummersås. Prova också tillsammans med getost, framförallt rigotte de Condrieu.

Condrieu AOC är ett litet område i den nordligaste delen av norra Rhône. De ligger kring de sju byarna Limony, Chavanay, Malleval, Saint-Michel-sur-Rhone, Saint-Pierre-de-Bœuf, Verin och Condrieu. Vingårdarna ligger på den högra sidan av Rhônefloden på branta syd- och sydöstsluttningar. Jordmånen har inslag av lera, flinta, kalk och glimmer och den underliggande berggrunden utgörs av granit. Sluttningarna är så pass branta att allt arbete i vingårdarna måste ske manuellt. Området i sig är litet och den klon av viogner man odlar är en klon som ger förhållandevis lite och små druvor och skördeuttagen är förhållandevis låga.

I Condrieu producerar man idag ungefär 600’000 liter vin /år. Trots att man producerar förhållandevis lite vin och gör dem i en traditionell stil så har vinerna påverkats av trender och moderna idéer. Framförallt har de blivit torrare och något mindre intensiva i smaken. Under en period upplevde jag att det var en tendens till att man använde lite för mycket ny ek. I de senaste årgångarna har jag dock inte upplevt detta.

Håll också utkik efter vin kallade selection des Grains Nobles. Detta är stil av en sötare viner som produceras i området som är riktigt intressant.

Hermitage blanc, Rhône, Frankrike

När jag en gång i tiden upptäckte vin, var Hermitage det område som golvade mig. Då var de röda viner på druvan syrah som med sin koncentration, komplexitet och kraftfulla elegans som attraherade mig. Snart upptäckte jag också de vita vinerna från berget och dessa viner som följt mig sedan dess.

Ferraton Pére & Fils Ermitage blanc 2006 (800x532)

Hermitage är precis som Condrieu ett litet område med omkring 140 hektar av vingårdar. Majoriteten av vinet som produceras i Hermitage är rött vin, i dessa använder en del en mindre del gröna druvor. Vit hermitage motsvarar vanligen mellan 10-20% (uppgifterna skiftar) av produktionen – vilket betyder omkring 75-150000 liter. Till dessa använder man druvorna marsanne och roussanne.

Hermitage stavades ursprungligen Ermitage vilket är ett namn man fortfarande kan se på vissa flaskor. Området utgörs av berget l’Hermitage och området kring staden Tain l’Hermitage.

Vingårdarna ligger på bergets branta sluttningar där man odlat vin sedan 600-talet före Kristus. l’Hermitage når 344 meter över havet och utgörs av tre höjder. Det finns flera olika jordmåner på berget vilket påverkar vinerna och det är en av de varmaste regionerna i norra Rhône med omkring 2100 soltimmar under odlingssäsongen. Trots att området är förhållandevis litet och det faktum att det inte finns särskilt många producenter har vinerna ofta mycket ”personlighet” och karaktär vilket sannolikt kan hänföras till skillnaderna på berget. Ungefär hälften appellationen ägs av Chapoutier eller kontrolleras av kooperativet Cave de Tain, andra stora producenter är välkända namn som Jaboulet, Delas och J.L. Chave.

De vita vinerna har en rik fyllig smak och kan ibland upplevas som feta eller oljig smak med en fantastisk koncentration, komplexitet och längd. I smaken finns i regel toner av aprikos, vit persika och tropiska frukter samt blommiga dofter som minner om kaprifol. Det finns också ofta smak av nötter, stentoner och en frisk jordighet. Här finns också mineralitet och en fin syra som gör att man kan matcha detta till såväl skaldjur som ljust kött. För mig är det dock lite av ett vin för vinälskare. Det är ett vin att kontemplera över, njuta av och diskutera med en god vän tillsammans med ett gäng ostar till exempel beaufort, cantal, comté eller västerbottenost.

Detta är viner som gärna får lite lagras i 5-10 år för att nå sin fulla potential. Som unga kan de ibland upplevas som lite kantiga och obalanserade med åldern får de sin balans och komplexitet. Det är bara att köpa på sig och börja lagra, för  de säljs i regel för unga.

Marsanne är huvuddruvan i vinet och ofta använder man också lite roussanne. Vinerna lagras i regel på ekfat, även om några producenter låter en del av vinet jäsa på ståltank. Ibland är jag lite negativ till ekfatssmak men inte i detta fall, detta är en stil av vin där eken tillför något till vinerna som ger dem den där strukturen de behöver. Vanligen genomgår vinerna också en malolaktisk jäsning vilket ytterligare bidrar till en fin krämighet och rondör hos vinerna.

Som på många andra ställen producerar man också ett sött vin vin de Paille. Jag har bara provat det vid ett fåtal tillfällen, får du möjlighet tycker jag att du också bör göra det. Det görs också på druvorna marsanne och roussanne och man kan defintivt uppleva släktskapet mellan detta och Hermitage blanc.

Tittar man på årgångar under 2000-talet är 2010, 2009, 2005  och 2003 de man bör hålla lite extra koll efter när det kommer till norra Rhône.

 

Magnus Reuterdahl