Rara druvor från Tejo

När man kommer till en ny region vill man veta vad som är speciellt just där, vad som är utmärkande och vart man är på väg. Ett sätt är att hitta viner gjorda på inhemska druvor, druvor som hör till området. När DinVinguide.se besökte Tejo hittade jag några sådana druvor, druvor som tog tag i mig, gav något annorlunda och något som jag kände var genuint Tejo.
Rara druvor från Tejo

Vid vinresor stöter man på viner som inte finns tillgängliga i Sverige, varken på bolagshyllor, i beställningssortimentet, hos näthandlare eller i restauranger. Denna artikel handlar om sådana viner, viner jag saknar i Sverige och viner jag gärna skulle se. Via Systembolaget kan man förvisso beställa i princip alla viner som produceras i Europa. I praktiken är det dock alltför dyrt för de flesta att göra privatimport genom bolaget – om man inte beställer stora mängder vin eller om vinet har en importör i Sverige.

Därför är mitt tips, om du åker till Tejo eller Portugal, kom ihåg denna artikel och prova lite annorlunda och spännande viner på druvor som är svåra att finna på hemmaplan. Om du är Systembolaget, våga lite mer, vi har ett monopol därav kan vi premiera annorlunda viner. Är du importör – snälla gör mig glad, lek mer, våga mer 😉

Bild från DinVinGuide

Gröna druvor från Tejo – fernão pires

Det är en härlig druva. En druva som många blandar med andra så passa att prova ett vin med 100% fernão pires för att få en känsla av den.

I vinerna finns det en tydlig muscat ton, tänk torra zibbibo från Sicilien, men vinerna har i regel lite mer kropp i Tejo. Smaken har inslag av olika citrusfrukter som citron och lime men även mandarin och apelsin samt vita blommor som ibland drar åt rosenblad. I flera av vinerna kommer trevliga stentoner fram vilket ger vinerna fräschör.

Tejo Portugal

Bra viner att prova kommer från Casal Branco som också gör Falcoaria (som finns i Sverige), läs om den sistnämnda här. En annan bra producent är Encosta do Sobral som gör en riktigt fin blend på druvorna arinto, malvasia och fernão pires.

arinto-malvasia-fernao-pires

Blåa druvor från Tejo – tinta miúda

För mig var druvan tinta miúda okänd, trodde jag. Vid en närmare studie upptäcke jag snart att fullt så unik är den inte. Jag har faktiskt provat den flera gånger, i Rioja under namnet graciano och i Languedoc under namnet morrastel. I Portugal hittar man den dock främst i Tejo och Lisboa.

Oavsett vilket är det en ovanlig druva, särskilt om man tittar på viner som är gjorda helt eller till största delen på druvan. När jag tittar på mina smaknoteringar borde jag kanske anat det. Vinerna är mörka i färgen och har lite söta parfymerade toner med inslag av lila blommor och mullbär. Vinerna, är smakrika med mjuka tanniner, är rustika och smakrika med ett mjukt anslag. De är charmiga och insmickrande.

Bra viner att prova är Fiuza & Bright tinta miúda som har en svensk importör.

Tejo Portugal

En blå druva från Dao i Tejo – alfrocheiro

Detta är en druva jag känner till men som jag mest provat i olika blender. I Tejo fick jag prova ett 100% alfrocheiro. Detta var i ärlighetens namn inte mitt favoritvin, med det var intressant att prova och det är ett vin som borde fungera utmärkt om man tittar på vad många älskar här på hemmaplan.

lagoalva-de-cima-alfrocheiro-2011-700x401

När jag doftade på Quinta da Lagoalva de Cima alfrocheiro 2011 kunde jag svära på att detta var gjort på torkade druvor. Smaken avslöjade dock att så inte är fallet. Det är ett vin med breda axlar och mycket smak och en hel del kraft. Frukten är intensiv med inslag av björnbär och mogna jordgubbar och lite blommig kant och av violer. Detta skulle lätt kunna bli lite kladdigt men en fin jordig ton och en bra syra ger dock vinet en fin balans.

Druvan ger vanligen viner med mycket färg, varför den ibland kallas för alfrocheiro preto (svart).

Missa inte mousserande viner från Tejo

Mousserande viner från Portugal är inte ovanliga i Sverige, men just dessa tejoviner som bubblar finns inte här hemma. Det jag gillar med de mousserande viner vi fick prova är att de smakar Tejo och Portugal. Druvan arinto exempelvis, ger en riktigt fin ton till vinerna.

Quinta da Lapa gör ett mousserande vin med traditionell metod på arinto. Det här är rent, fräscht och smakrikt. Det har en härlig mineralitet, en intensiv frukt med tydliga toner av vit persika. Utmärkt!

quinta-da-lapa-brut-nature-700x460

Ett annat riktigt bra vin kommer från Quinta da Lagoalva de Cima. Ett friskt härligt mousserande vin med inslag av gröna äpplen och blodgrapefrukt och en härligt linjär syra med en hint av kropp i avslutet. Vinet är gjort på en blend med bland annat arinto. Härligt!

Dessa fyra druvor visar lite av vad Tejo har att erbjuda. Här görs också riktigt bra viner på andra portugisiska druvor såsom touriga nacional men också på internationella druvor. Ett bra exempel är Conde Vimioso Reserva 2012 från Falua gjort på touriga nacional, aragonez, alicante bouschet och syrah, av legenden João Portugal Ramos.

Falua Tejo Portugal

Drick mer portugisiskt!

Magnus Reuterdahl