Pilsnerfilmens och Vinets dag

Den 22 januari är det Pilsnerfilmens och Vinets dag. Hur firar du dem? Jag funderar på en 50-tals klassiker, Bullens pilsnerkorv tillsammans med några kalla pilsner samtidigt som jag letar igenom play-kanalerna efter en pilsnerfilm och avslutar dagen med någon eller några av bolagets långkörare på bolagshyllan.
Pilsnerfilmens och Vinets dag

Det finns massor av temadagar. En del tycker jag är viktigare och roligare än andra. Som vinskribent är givetvis Vinets dag, den 22 januari, bland de viktigare. Samma dag är det också Pilsnerfilmens dag. Den senare är en dag som jag inte uppmärksammat förrän nu, den har dock också en koppling till dryck och mat så nu tittar vi närmare på den. Häng med!

Pilsnerfilmens dag

Något som jag förknippar med pilsnerfilm är Bullens pilsnerkorv. Erik Bullen Berglund var en svensk skådespelare, regissör och matskribent (1887-1963) som spelade med i många pilsnerfilmer. Korven skapades dock ett årtionde efter pilsnerfilmens storhetstid. Erik Bullen Berglund medverkade i över 100 filmer och betydligt fler roller på teater- och revyscenen och var också utbildad kock. Vid sidan av skådespeleriet gav han ut flera kokböcker som är kul ur ett kulturhistoriskt perspektiv.

Pilsnerfilmens storhetstid återfinner vi under 1930- och 40-talen. Min favorit brukar också räknas som den första, Söderkåkar från 1932. Här får vi njuta av scenerier från en tid som flytt men också att få en bild av vad man åt och drack då, åtminstone i arbetarkvarteren på Södermalm i Stockholm. I denna får vi också möta många av de som kom att forma genren, dock inte Erik “Bullen” Berglund. Det är en film med lite pilsner, lite brännvin, mycket mat och en hel del buskis.

En 50-tals meny framför dumburken som minner om pilsnerfilmen

Jag nämnde Bullens Pilsnerkorv, det är något av en kultprodukt inom livsmedelshandeln. Pilsnerkorven skapades av Alvesta slakteriförening och presenterades år 1953, cirka 15 år efter pilsnerfilmens storhetstid. Namnet sägs vara en kombination av att Bullen tyckte att korven passade bra till just pilsner och att han medverkade i många ”pilsnerfilmer”. I dessa spelade han ofta grosshandlare, direktör, advokat eller officer.

50-tals klassiker

Jag har barndomsminnen om att Bullens pilsnerkorv var fantastiskt god. Tycker jag fortfarande det och passar pilsner till den? Jag bestämde mig för att det var dags att prova en burk av varje.

Ett – pilsner fungerar utmärkt till korven. Två – min barndomsminnesbild av korvens fantastiska smaker håller dock inte riktigt. Det är inget fel på den eller smaken, men idag vill jag ha mer smak och umpf i min mat, och den saknar också lite struktur och tuggmotstånd. Som tillbehör till korven blev det en annan 50-tals klassiker som är klassiskt till korv, nämligen Bostongurka. Denna produkt lanserades av Felix år 1952. Jag struntade dock i pulvermoset som också var en nyhet som lanserades av Felix på 1950-talet och gjorde riktigt potatismos istället. Så vill du prova om det var bättre förr så är detta lite av en tidssmakmaskin.

Pilsner Urquell som du ser på bilden nedan har sålts på bolaget sedan det öppnades år 1955. Den har dock sannolikt funnits tillgänglig i Sverige betydligt längre än så, då den bryggts sedan 1842. Det är en riktigt fin pilsner som släcker törsten och har precis lagom med beska, mycket god!

Vad är då en pilsnerfilm?

Pilsnerfilm är en grupp svenska komedifilmer från framförallt 1930 och 40-talen. Några av de mer kända filmerna är Söderkåkar, Augustas lilla felsteg och Pensionat Paradiset. Kända skådespelare är Thor Modéen, Julia Caesar, Åke Söderblom, John Botvid och Dagmar Ebbesen. Den mest populära regissören var Weyler Hildebrand. I en pilsnerfilm ska det drickas pilsner och brännvin, till detta avnjuts dignade smörgåsbord, kräftskivor, ofta på gårdsfester. Vidare drivs handlingen vanligen framåt av konflikter av typen: storstad – landsbygd, underklass – överklass, bildning – obildning, svenskt – utländskt, allt kombinerat med vissa ekivoka inslag.

Bolagsklassiker på Vinets dag

Det är ju också Vinets dag. Detta är en temadag som skapades av Vinakademien i Sverige för några år sedan och som sedan dess har blivit en årligt återkommande dag. Givetvis är det en dag som vi som älskar vin ska fira ska fira, även om jag firar den mer som ett årligt event som börjat den 1 januari och slutar den 31 december för att starta upp på nytt igen. Inspirerad av Bullens pilsnerkorv som funnits länge på butikshyllorna i daglig livs butikerna har jag letat upp ett gäng bolagsklassiker som vi kunnat njuta av under många år. Tre röda trotjänare som är väl värda att uppmärksammas!

Rött vin Portugal
Periquita Original 2022, Setubal, Portugal, 89:-, Nr 2574

Detta vin har funnits på bolagshyllorna sedan åtminstone 1979 och har en historia som varumärke som är omkring 175 år. Detta är en personlig favorit om vi tittar på lite enklare röda viner gjort på druvorna castelão, trincadeira och aragones (tempranillo). I smaken finns solvarma mörka körsbär kantat av hallon och en fin örtighet. Vinet är fräscht, har en fin ekfatston och bra längd med en liten kryddighet och en hint av choklad. Fräscht, smakrikt och personligt men framför allt riktigt gott.

Rött vi Toscana, Italien
Villa Antinori 2022, Toscana, Italien, 179:-, Nr 2300

Villa Antinori tillhör de viner som funnits på bolagshyllan allt sedan starten år 1955. Det är givetvis inte samma vin idag som det var då utan det har förändrats över tiden och till hur vår smak förändrats. Vinet är gjort på druvorna sangiovese och cabernet sauvignon och har en härligt kryddig smak med solmogen fyllig frukt och bra struktur. I smaken finns mörka körsbär, svarta vinbär och plommon kantat av en fin ekfatskaraktär och toner av kaffe, vanilj och kryddor. En klassiker som funkar perfekt till pasta eller grytor.

Rött vin Frankrike
Château Mont-Redon Châteauneuf-du-Pape 2021, Rhone, Frankrike, 349:-, Nr 2811

Nykomlingen i denna samling av viner introducerades på 1990-talet och var ett av vinerna som fick mig att få upp ögonen för Châteauneuf-du-Pape. På senare år har jag återvänt till dessa smakrika kraftpaket och jag får tillstå de sätter ett leende på mina läppar. Här får man en rejäl dos koncentrerad frukt med smak av mörka och röda körsbär, björnbär och vildhallon kantat av medelhavsörter. Vinets struktur kommer från ekfatslagring och solmogna tanniner. Avslutet är långt och kryddigt med toner av viol, peppar och anis. Ungt och läckert med fin energi!

Med det sätter jag mig i soffan och börjar fira vinets dag framför en pilsnerfilm med Thor Modéen i huvudrollen. Bullens pilsnerkorv får dock stanna i prepperlådan tills vidare, jag byter ut den mot något godare och mer tidsenligt till mitt potatismos. Till detta får det bli en pilsner och sedan något av vinerna ovan!

Skål

Magnus Reuterdahl

Bild från DinVinGuide

Pilsnerfilmens och Vinets dag

BestChampagne.seDinVinguide.se, DryckesListan.se och DinSpritguide.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Text: Magnus Reuterdahl