- Hem /
- skribenter /
- Magnus Reuterdahl /
Midsommarafton är all, Midsommardagen är kommen
Midsommarafton är all, Midsommardagen är kommen

Jag hoppas att ni har haft en riktigt trevlig midsommarafton och haft såväl många bra mat- och vinupplevelser. En gång i tiden försökte kyrkan få oss att fira Johannes Döparen, då inföll alltid midsommarafton den 23 juni, sedan 1953 firas den dock alltid på en fredag, mellan 20 och 26 juni. Idag tror jag inte det är många som kopplar samman denna afton med en kyrklig högtid. I Danmark och Norge så finns dock fortfarande denna koppling då den kopplas till S:t Hans.
Det finns inga säkra källor på att detta är en dag som firades under förhistorien, men det är ändå sannolikt att något liknande firades. Det vill säga ett firande av vårens spirande växtlighet, sedan kallades det kanske inte midsommarafton och firandet var sannolikt något annorlunda. Jag tror till exempel inte på att de dansade små grodorna eller åt samma saker vi ofta äter idag.

Midsommarnatten har dock fortfarande något magiskt över sig även om en del traditioner förändrats eller utvecklats över tid. En tradition som lever kvar hos många är att plocka sju sorters blommor och lägga dessa under huvudkudden på midsommarnatten för att få veta vem du ska leva ditt liv med. Enligt traditionen ska du plocka dessa under tystnad och sedan klättra över sju gärdsgårdar.

Jag har hittat kärleken men letar fortfarande efter det perfekta vinet, innerst inne hoppas jag dock att jag aldrig hittar det för då är min vinresa slut. Därför lade jag sju vinkorkar under kudden och gick över sju vinflaskor. Vad jag drömde om… det kanske kommer i ett kommande inlägg någon gång.

Vi i min familj firar i regel med släkt och vänner och även om de lagar den mesta maten brukar jag stå för vinerna. Det är lätt att uppfattas som en vinsnobb då boxen med druvjuice inte känns så lockande. Ett sätt är givetvis att välja bort vinet och istället dricka öl eller något annat. Jag brukar dock istället ta med lite olika typer av vin och förhoppningsvis på det sättet få andra att prova något nytt, att utmana sina smaklökar och kanske bli nyfiken på att höja blicken och välja ett bättre vin nästa gång.
Någon ny typ mat är också kul att bjuda på. I år blev det en carne cruda all’Albese, råbiff som den görs i Piemonte, Italien Jag älskar råbiff och brukar göra det på lite olika sätt. Just detta är en råbiff på kalv som tillagas i citronjuice och serveras med tryffel (helst vit). Lyxigt och gott och fungerar med såväl rött som vitt vin.

Carne cruda all’Albese
Recept för fyra portioner
- 600 gram kalvfilé eller kalvinnanlår
- 2 citroner, (använd såväl juice som rivet skal)
- 2 vitlöksklyftor (skalade och krossade, dock i stora bitar)
- 0,8 dl bra olivolja
- En nypa salt
- Nymald svartpeppar
- 1-2 sardeller alternativt anchovies filéer (hacka fint)
- En bit Parmigiano-Reggiano (hyvla spån med potatisskalare eller osthyvel)
- Tryffel (vit eller svart, just nu finns det sommartryffel – färsk, skiva riktigt fint)
- kapris, några matskedar (helst från Pantelleria)
- 2 schalottenlökar (finhackade)

Hacka köttet mycket fint med en kniv. Lägg köttet i en skål och blanda i citronsaften tillsammans med vitlöken, olivoljan, lite salt och peppar samt ansjovisen. Rör ihop det och låt stå svalt i cirka 15-20 minuter. Det går att låta det stå upp till två timmar, med längre tid kommer det att köttet att blekna eftersom citronsaften ”tillagar” köttet, smaken kan också bli lite mer citronig. Jag brukar köra på ca 30 minuter.

När det är dags att servera, ta ur vitlöken. Forma fyra eller fler råbiffar. För att bli av med vätska ur råbiffen och pressa ur denna medan du formar råbiffen. Hyvla tryffel och parmesan över råbiffen och toppa med lite rivet citronskal. Servera med olivolja, kapris och finhackad schalottenlök och om du vill kan du garnera med någon ört.


Ha en fin sommar
Magnus Reuterdahl