- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
Inkokt lax med gräslökssås, grön sparris och nypotatis
Inkokt lax med gräslökssås, grön sparris och nypotatis

Inkokt lax är som starkast under påsk och julbordet men passar otroligt bra att äta under varma sommardagar. Traditionellt brukar laxen serveras med dillmajonnäs, pressgurka och kokt potatis. Här är en variant med grön sparris och en gräslöksdressing. Genuin husmanskost i somrig tappning!
Inkokt lax med gräslökssås, grön sparris och nypotatis
1 sida lax
Lag:
1 l vatten
1 dl vitt vin
1 msk salt
2 tsk socker
1 liten skalad och slantad morot
1 liten gul lök, skivade
6 st dillstjälkar
1 krm dillfrö
4 st kryddpeppar
6 st vitpepparkorn
2 st nejlikor
2 st lagerblad
2 msk ättika
0,5 dl vinäger
Låt alla ingredienser sjuda i 10 min. Portionera upp laxen. Lägg laxbitarna i en rymlig form. Häll lagen över laxen när lagen är kokhet. Plasta formen och låt laxen svalna i lagen. Lyft upp laxen ur lagen. Servera den kall med lättkokt grön sparris, gräslökssås och nykokt potatis.
Gräslökssås
2 st ägg
1 msk dijonsenap
1 msk vitvinsvinäger
1 klyfta vitlök
2 matskedar purjolök, endast det vita, finhackat
6 dl neutral olja, tex raps
2 stora knippen gräslök
salt och vitpeppar
Koka äggen i 3 minuter. Kyl ner äggen i kallt vatten. Knäck i äggen i en bunke, skrapa med äggvitan ur skalen med en liten sked. Blanda i senap, purjolök, riven vitlök och vinägern. Rör ner oljan i en tunn stråle, precis som när man gör majonnäs. Smaka av såsen med salt och peppar. Rör sist i gräslöken.
Tor Svärdby, kock på by Pontus
Mail: t.svardby@gmail.com
Instagram: @torsvardby