Jag vill ha en flaska Chablis till jul

Är det dags att plundra bolaget på Bourgogne? Jag säger ja! Det finns flera anledningar, chablis passar fint på julbordet, årgång 2014 och 2015 är riktigt bra och skörden 2016 kommer skörden bli mycket liten. Frost och hagel har decimerat tillgången till druvor, i många fall har 60-70% blivit förstört i vissa fall upp mot 90%. Den låga tillgången på vin kommer pressa priserna uppåt.
Jag vill ha en flaska Chablis till jul

För en tid sedan besökte jag vinproducenten Albert Bichot i Bourgogne. Albert Bichot grundades 1831 i Beaune och är ett familjeföretag som idag drivs av den sjätte generationen. De har vingårdar i de flesta delar av Bourgogne, i områden med namn som alla bourgogneälskare känner igen.

Bourgogne

De största egendomarna finner man i Chablis, andra egendomar hittas i Côte du Nuits, Côte d’or, kring Beaune och i Macon med mera. Vingårdarna ligger i Richebourg, Chambertin, Clos de Vougeot, Grands Echezeaux, Echezeaux, Vosne-Romanee och Aux Malconsorts samt i sju grand cru områden i Chablis. Inom Albert Bichot finns också flera producentnamn såsom Domaine du Clos Frantin, Domaine du Pavilion, Domaine Long-Depaquit och Domaine de la Moutonne.

Chablis, utsikt över Grand cru vingårdarna
Chablis, utsikt över Grand cru vingårdarna

Själv har jag mest erfarenhet av Albert Bichots viner från Chablis. De gör dock mycket bra viner från såväl norra som södra Bourgogne. Sedan 1990-talet har de höjt ambitionsnivån rejält. Vissa producenter har en husstil, det har inte Albert Bichot, därför har man valt att bevara de producentnamn som man över tid förvärvat. En viktiga byggsten är dock att Bichot har en huvudvinmakare Alain Serveau som har överblicken av vinerna från samtliga områden och vinanläggningar.

Alberic Bichot berättar om en viktig del i kvalitetshöjningen. Hans föräldrar och vinmakarna från deras generationen trodde att vin gjordes i vineriet. Detta har visat sig vara ett misstag. Grunden till vinet görs i vingården, det är där man bygger basen för det vin som kommer finnas i buteljen. Därför har Albert Bichot satsat på det ekologiska.

Domaine Long-Depaquit & Domaine de la Moutonne, Chablis

Vi närmar oss juletid i expressfart. Jag brukar se till att alltid ha några flaskor Chablis till julhelgen. Rena fräscha viner, med fin syra och massor med stentoner som passar utmärkt med inkokt lax, skaldjur, kallskuret och mjuka ostar såsom en riktigt krämig brie.

chablis-albert-bichot-chateau-long-depaquit-700x452

En bra Chablis-producent är Albert Bichot. Mest känt är kanske vinet från Domaine de la Moutonne. Det är en så kallad monopole från en Grand Cru, det odlas dock inom två grand cru lägen, Vaudésir 95% och Les Preuses 5%. De flesta vinerna görs dock under namnet Domaine Long-Depaquit och dessa tycker jag är mer intressanta.

chablis-albert-bichot-domaine-de-la-moutonne-700x467

Stilen på vinerna från Domaine Long-Depaquit är vad man skulle kunna kalla en relativt traditionell stil. Med detta menar jag viner som är lite mer fruktdrivna och har en lite lägre syra än de mer moderna som är mer bentorra och lite grönare i tonen. De har också i regel lite ekfatstoner. Detta gör att många av Domaine Long-Depaquit har en lite mjukare och krämigare framtoning, en charmigt flörtig stil som är lite mer lättillgänglig än de mest syradrivna vinerna från Chablis. Personligen gillar jag bägge stilarna för olika tillfällen.

chablis-karta-700x415

Albert Bichot äger omkring 60 hektar med vingårdar i Chablis varav 6 hektar är grand crus, uppdelade på 7 grand cru lägen och ytterligare några hektar inom premier cru lägena. Detta gör att de har många viner att välja emellan, dock görs de flesta i små kvantiteter.

Domaine de la Moutonne
Domaine de la Moutonne

För Bichot som för många andra odlare har 2016 varit en svår årgång, inte kvalitetsmässigt men kvantitetsmässigt. Först fick man stora skador i samband med att vinrankorna blommade, då man både drabbades av frost och hagel. Strax innan skörden kom nästa hagelstorm, totalt förstördes omkring 70% av skörden för årgång 2016.

chablis-albert-bichot-les-lys-700x458

Vid besöket i höstas provade jag en hel del viner från olika årgångar. För mig står 2014 ut, de flesta viner är riktigt bra.  Just nu finns det bara två viner på Systembolaget, bägge på beställningssortimentet, varav ett från 2014. Flera av Albert Bichots viner dyker dock upp lite då och då. Håll utkik efter premier cru Les Lys 2014, premier cru Montée de Tonnerre 2014, grand cru les Vaudésirs 2014 och grand cru les Bougros 2014. Vissa av dessa kan också finnas på restaurang.

Domaine Long-Depaquit & Domaine de la Moutonne, Chablis på Systembolaget

chablis-albert-bichot-118-700x509

Chablis Domaine Long-Depaquit, Albert Bichot 2014, 149:-, Nr 85578, Systembolaget.

Rent, fräscht instegsvin från en bra årgång. Det är rakt, enkelt och bra med en härlig syra och finns stenig avslutning. Utmärkt för vardagen eller festen, framför allt tillsammans med mat.

chablis-albert-bichot-moutonne-monopole-700x457

Chablis Grand Cru la Moutonne monople, Domaine de la Moutonne, Albert Bichot, 749:-, Nr 99580, Systembolaget.

Det är här ett lite annorlunda vin om man jämför med de andra av Bichots viner från Chablis. Här finns tydliga ekfat och ett krämigt anslag med en fin fruktig ton som drar åt stenfrukter och vita blommor. Lång härlig eftersmak med en stenig kryddighet. Komplext, elegant och mycket gott.

Jag säger passa på! Fyll ladorna – winter is coming. Detta särskilt när det kommer till Chablis och årgång 2014.

Magnus Reuterdahl

Jag vill ha en flaska Chablis till jul - DinVinguide | DinVinguide.se