- Hem /
- skribenter /
- Fredrik Schelin /
Mogen Champagne
Mogen Champagne
Men kan man lagra alla viner? - Nja inte riktigt.
Unga friska viner av lite enklare karaktär tappar ibland bara sin friskhet med lagring.
Vad gäller då vid lagring av champagne?
Vad är vinsten med en lagrad champagne?
I en mogen champagne hittar man en utvecklad smak med sekundära aromer. Dessa toner påminner om torkade aprikoser, nötter, rostat bröd och honung. Det är just detta som gör att mogen champagne passar så bra till mat. Speciellt till höstens skafferi med svamp och grytor. Precis som alla viner så vinner olika stilar, årgångar och områden av Champagne på att lagras olika länge. Man brukar säga att ju längre buteljen med champagne har varit i källaren desto finare blir bubblorna. Det är därför en riktigt gammal champagne ibland kan kännas lite avslagen. Moussen är väldigt integrerad och kommer fram först om man drar vinet mellan tänderna.
Hur lagrar man då champagne eller vin i allmänhet?
Har du en jordkällare eller ett vinlagringsskåp, då har du de perfekta förutsättningarna. Det funkar också med ett skafferi eller en sval garderob att förvara vinerna i. Det viktigaste är att det ska vara svalt. Helst konstant runt 12 grader utan för stor temperaturvariation under året. Man vill även ha det mörkt då solljus bryter ner vinet. Gärna även helt stilla då vibrationer gör att tanninerna bryts ned . Flaskan bör förvaras liggande så att inte korken torkar.
Kan man samla på vin som investering?
Javisst det är många som samlar vin i rent investeringssyfte men ofta är det ett sätt att bekosta sin egen konsumtion av dyrare viner.
(läs längre ned om senaste dryckesauktionen utförd av Systembolaget).
Årtalet är en indikator på prisnivån, det är en biologisk produkt vi pratar om. Vädrets makter påverkar kvalitén på vinet. De årgångar vädret har visat sig från sin bästa sida har vinerna såklart även en högre kvalitet. De årgångarna blir snabbt haussade i pris och eftertraktade bland samlare.
En indikator för den som vill njuta av säg ett bordeauxvin. Men inte vill eller kan lägga ut de summor som de stora slotten kan ta ut. Följ då den enkla regel, vid bra år köp de mindre kända slotten. Vid dåliga år köp från de mer kända slotten då de oftast håller bra kvalitet.
På senare år har den asiatiska marknaden vaknat, med ökad efterfrågan av de mer namnkunniga husens viner som följd. Detta har bidragit till en prisnivå som är närmast löjlig. Ju fler som vill köpa en vara som är begränsad desto dyrare pris.
Men visst blir man nyfiken på att få veta hur tex champagnen som låg på Ålands hav i hundratals år smakar, eller hur smakar en bra årgång från det kändaste vinslottet egentligen?
Om ni nu blir sugna på att lagra vin så kommer lite tips här:
-Samla på vin du själv gillar.
Det är ingen idé att samla på vin för andras smak. (Undantaget om det är en ren investering).
-Köp alltid fler flaskor av samma sort, helst en låda av samma vin.
Man vill öppna och följa sitt vin under lagringen för att se hur det utvecklas.
-Köp flera årgångar av samma vin för att se hur det varierar mellan de olika årgångarna.
-Köp viner från alla prisklasser, fastna inte i ett segment.
-Samla information, googla vad andra tycker om vinerna när de har öppnat och provat dem.
Lycka till!
Foto: Raphael Cameron
Senaste auktionen i Sverige som Systembolaget höll 10-12 oktober i år sammanfattades såhär:
“Auktionens första dag med champagne höll sig i stort kring de estimerade utropspriserna. Det var några utrop som drog till sig lite större intresse och bland dessa märktes ett par originallådor Salon 1996 och 1997.
Den förstnämnda årgången nådde 31 200 kronor för en låda om 6 flaskor – ett enhetspris och tillika toppnotering på 5200 kronor per flaska. Årgång 1997 nådde 14 400 kronor för en låda med 6 flaskor, vilket för årgången ger ett enhetspris på 2400 kronor per flaska som även är en högsta notering i slutpris för denna årgång. En låda Krug 1996 landade på 26 400 kronor.
Intresset för årgång 1996 har vuxit med åren. Antalet flaskor minskar undan för undan samtidigt som vinet uppnår mer mognad under åren. Årgång 1996 är en av experter omtalad årgång som en långlivad och mycket god årgång, vilket tillsammans med tillgången har en stor bidragande påverkan på slutpriserna på dryckesauktioner.”