- Hem /
- skribenter /
- Magnus Reuterdahl /
Heta räkor och riesling
Heta räkor och riesling
Jag gillar asiatisk mat. Det är ett slarvigt begrepp då det finns många olika asiatiska kök. Många av de rätter som vi kallar asiatisk mat är en mix av olika asiatiska kök, inspirerade av dem och ofta gjorda för att passa en mer västerländsk palett. Heta räkor är en sådan rätt. Jag har ätit en mängd varianter av rätten och gör den ganska ofta själv, då det är en enkel och god rätt. Nästan som en asiatisk pytt i panna.
Många använder tigerräkor. Det finns certifierade sådana, WWF ger till exempel grönt ljus för ASC-certifierade tigerräkor. Många andra organisationer ställer sig dock tveksamma till detta. Jag brukar vanligen undvika dem, istället brukar istället köpa vanliga svenska räkor och försöka plocka ut de största.
Heta räkor
Jag brukar marinera dem i limejuice, pressad vitlök, finhackad färsk ingefära, torkad chili samt färsk pepparfrukt och en skvätt risvinäger i cirka 30 minuter. Räkorna är goda tillsammans med vitlöksbröd, rostad toast med lite färsk vitlök eller nudlar. Medan räkorna marineras förbereder jag tillbehören och hackar vårlök samt lite färsk koriander.
När räkorna fått marinera fräser jag upp dem och chilin snabbt på hög värme i en wokpanna tillsammans med lite sesamolja. När de fräst i någon minut häller jag över marinaden och låter det hela koka upp varefter jag tillsätter nudlarna, vårlöken och lite fräsch koriander. I med det hela i en skål, riv lite limeskal över och servera.
Vin och heta räkor
Hettan i maten kräver ett vin med lite sötma, gärna ett riesling spätlese eller feinherb som kan möta upp. Riesling ger också en fin fruktighet och härlig örtighet vilket fungerar fint med såväl räkorna som kryddigheten.
Med spätlese avses ett vin gjort på helt mogna druvor som skördats relativt sent. De kan upplevas som relativt torra tack vare hög syra men har viss restsötma. De har en en mer framträdande fruktighet och har i regel en intensiv smak. Jag gillar ofta när de ligger mellan 9-15 gram, dvs halbtrocken eller feinherb. Det senare uttrycket är ungefärligen liktydigt med halbtrocken men kan också vara en aning sötare. Till het mat kan dock viner med betydligt mer sötma fungera, bara de också har en balanserande syra.
Schloss Johannisberg Gelblack Feinherb 2015, Rheingau, Tyskland, 149:-, Nr 73725, Systembolaget beställningssortimentet
Vinet har typiska rieslingtoner med ett aromatiskt anslag. I frukten finns mogna citrusfrukter, päron och vita blommor. Det har en härlig syra som går rakt igenom vinet, en fin restsötman och en lite stenig eftersmak men en hint av sälta.
Leitz Dragonstone Riesling 2016, Rheingau, Tyskland, 109:-, Nr 72716, Systembolaget beställningssortimentet
Det här vinet har lite högre sötma, lite lägre alkohol, mer frukt men samtidigt en fin syra som ger vinet en bra balans. Det har en härlig intensiv ton som gör att det fungerar fint mot mer kryddstark mat. I avslutet finns också en tydlig stenig ton med lite sälta som gifter sig bra med räkorna.
Kloster Eberbach Riesling Spätlese 2015, Rheingau, Tyskland, 125:-, Nr 6257, Systembolaget
En klassiker på bolaget och ytterligare ett steg sötare än de två vinerna ovan. Här finns mer exotisk frukt och solmogna citrusfrukter, en härlig längd och en fin syra som balanserar upp vinet. Detta är ett vin som visar att även ganska rejält söta viner kan matchas mot mat.
Magnus Reuterdahl