Gavi – Piemontes bästa vita viner!

För många är Italien liktydigt med röda viner och Piemonte med Barolo och Barbaresco. Det finns dock mycket mer att hitta. Ett riktigt intressant område är Gavi i den södra delen av Piemonte, mot gränsen till Ligurien. Här görs främst lätta, friska och eleganta vita viner på druvan cortese.
Gavi – Piemontes bästa vita viner!
Bild från DinVinGuide

Jag besökte Gavi i våras och fick möjligheten att prova en mängd goda och spännande viner och besöka ett par vingårdar. Gillar du vitt vin är detta en artikel för dig och ett vinområde du bör utforska!

Vingårdarna i Gavi är förhållandevis stora för att vara i Piemonte. Medelstorleken är omkring 40-50 hektar, de största ligger på omkring det dubbla eller något mer. Att de är förhållandevis stora hör samman med att många av egendomarna tillhört adelsmän från Genua. De använde dem som sommarbostäder dit man åkte för att jaga men också för vinodling. Detta har gjort att egendomarna hållits samman och inte splittrats upp som på många andra ställen i Piemonte och Italien.

Gavi omfattar idag omkring 1500 hektar av vingårdar och 200 vinerier. Tillsammans tillverkar de omkring 14 miljon flaskor per år varav omkring 80% går på export.

Gavi vinyards

Den viktigaste druvan i Gavi är cortese. Vi provade ett antal viner och några gemensamma nämnare för vinerna är att de ofta är vitblommiga i doften. I smaken finns inslag av mandel, gröna äpplen, citrusfrukter och kantas ibland med honungsmelon eller andra lite sötare frukter. Syran är förhållandevis hög och oftast mycket precis, det finns gott om stentoner av olika slag och i avslutet kommer ofta en fin beska.

Blad från vinstock, druvan Cortese.
Blad från blommande vinstock, druvan cortese.

Alla viner smakar dock inte likadant. Det finns skillnader bland annat utifrån i vilken jordmån druvorna växt och de val vinmakarna gör.

Det finns i princip två typer av jordmåner; dels en kalkstensrik jord med inslag av skiffer, dels en röd järnhaltig jord med inslag av lera. Kalkstens jordarna ligger oftast lite högre upp på sluttningarna och den röda jorden återfinns i dalgångarna. Viner med druvor odlade på kalksten är generellt lite friskare och fräschare och viner från de som är odlade på röd jord får lite mer kropp, en liten fetma och en aning högre alkohol.

Andra faktorer som också påverkar vinet rör vinmakningen. Till det hör beslut om när man skördar druvorna, vilken jäst man använder, hur man pressar druvorna, om man jäser dem med druvskalen eller inte och om man använder ekfat eller ståltank, med mera.

Exempel på röd jord i Gavi.
Exempel på röd jord i Gavi.

Vi besökte två vingårdar:

La Chiara har druvor som växer i den röda jorden och man använder ekfat till flera av sina viner.

Morgassi Superiore har druvor som växer i kalkhaltiga jordar och man använder främst ståltankar för sina viner.

Dario Bergaglio, vingården La Chiara
Dario Bergaglio, vingården La Chiara

La Chiara, Gavi, Piemonte

La Chiara Brut
La Chiara Brut

La Chiara är ett bra exempel på viner från den röda jorden. Man använder ekfat för de flesta av sina viner. Tillsammans ger detta vinerna med lite mer kropp, rondör, kryddighet och längd. Ekfaten ger en lite mer internationell stil till vinerna. La Chira har dock en bra balans mellan eken och frukten i sina viner och man gör också ett riktigt snyggt mousserande vin på druvan cortese.

Cecilia Piacitelli, vingården Morgassi Superiore
Cecilia Piacitelli, vingården Morgassi Superiore

Morgassi Superiore, Gavi, Piemonte

Morgassi Superiores vingårdar ligger lite högre i terrängen och jordarna består av en kombination av kalk, skiffer och lera. Här arbetar man i huvudsak med ståltankar vilket ger viner med en fantastisk fräschör.

Morgassi Superiore skapades av Marino Piacitelli 1993 och drivs idag av hans döttrar Marina och Cecilia Piacitelli. Man har omkring 20 hektar av vingårdar och gör omkring 150000 flaskor om året. Man odlar såväl internationella som lokala druvor.  Idag går man dock mot att göra mer och mer vin på de lokala druvorna cortese och timorasso. Vingården är organisk.

Morgassi wine 1995 Gavi
Trots vinernas lätthet, fräschör och elegans eller kanske på grund av det visar det sig att vinerna lagras oerhört väl. Vi fick prova en 1995:a som fortfarande kändes riktigt ung och fräsch. Den kantades dock av lite mogna stenfrukter som fick den att påminna om en lagrad vit bourgogne, imponerande.

Bild från DinVinGuide

Två riktigt bra viner från Morgassi Superiore är Tuffo och Timorasso. Jag provade dem där och köpte med ett par flaskor hem och har provat om dem vid ett par tillfällen.

Tuffo 2011 (100% cortese) är ett rent och friskt vin, men en fin vitblommig ton, inslag av persika och citrusfrukter, lite mandel och en snygg bitter ton i avslutningen. Till detta kommer en riktigt fin syra och massor med mineralitet. Elegant och fräscht!

Timorasso 2013 (100 % timorasso) är lite kraftigare men fortfarande mycket fräsch, här finns mer örter och en liten pepprighet kombinerat med citrustoner och mineralitet. Elegant och komplext!

Det här är viner som är som gjorda för skaldjur och fisk. Där Tuffo är fantastisk med ostron, sushi och sashimi medan Timarasso fungerar utmärkt till en skaldjurspasta eller grillad fisk.

Vid sidan av dessa provade vi vin från ytterligare ett drygt 30-tal producenter och det finns massor av spännande och bra viner att dyka ned i. Bland de vi provade fanns det vid sidan av de två ovan nämnda några som stack ut och som är väl värda att hålla ögonen på:

San Bartolomeo, Tenuta San Lorenzo, Montebastia, Tenuta Santa Seraffa, Laghibellina, San Pietro, Primi Grappoli, Marco Bonfante och La Mesma.

Just dessa viner finns för närvarande inte tillgängliga på Systembolaget. Det finns dock två röda viner från Marco Bonfante på beställningssortimentet. Jag kommer framöver att titta lite närmare på de viner från Gavi som är tillgängliga i Sverige. Just nu finns det ett 10-tal viner på beställningssortimentet och sannolikt ytterligare några i restaurangsortiment samt hos nätvinhandlarna.

Skål

Magnus Reuterdahl

 

Vinerna i Gavi klassificeras oftast som DOC (1973) eller Cortese di Gavi DOCG (1998). Det odlas dock också en del andra druvor, såväl gröna som blå. Många av dessa klassificeras som Piemonte DOC eller i några fall som Dolcetto di Ovada DOC eller Monferrato Bianco DOC .