Fisk på grillen kan vara krångligt!

Nu ligger snart grillröken som ett litet moln över hela Sverige. Jag som tycker att ombyte förnöjer tycker att du bör prova att grilla något annat än kött i år. Här nedan hittar du mina bästa tips på hur du får en grillad fisk som bäst.
Fisk på grillen kan vara krångligt!

Det kan vara lite trixigt att få till fisken på grillen. Den fastnar, faller i bitar ner i kolen eller blir till ett sotigt litet stycke. Ett bra tips för att få en lite karamelliserad yta på grillad fisk är att pochera den i mjölk en liten stund innan du lägger den på grillen. Mjölken innehåller socker som bryns så där lagom gott när det blir varmt.

Använd gärna ett finmaskigt galler ovanpå själva grillgallret så slipper du få fiskbitar ner i kolen. Ett tredje toppentips är att dra en rå potatis över grillgallret innan du lägger på fiskbitarna. Stärkelsen i potatisen hjälper gör så att inte fisken fastnar där.

Ett annat tips är att investera i ett grillgaller för just fisk. Du fyller den hela men rensade fisken med kryddor, örter, lök och kryddor. Lägger fisken i gallret och lägger den på glöden. Gallret håller om fisken och det är lättare att hålla fisken hel.

Det sista tipset är det klassiska foliepaketet. Lägg en hel filé eller portionsbitar i en bit folie. Krydda och toppa med sådant du gillar. Tomater, potatis, lök, vitlök, smör, olja och diverse kryddor. Stäng igen och släng direkt på glöden. Beroende lite på filéens storlek så får du en färdig rätt på cirka 20 minuter.

Ja nu behövs bara lite träning och sedan när du kan grilla fisken efter konstens alla regler så är det gott att servera den med en Panzanella. Det vill säga en Italiensk tomat- och brödsallad, jag har piffat till den lite extra med en skvätt brynt smör. Panzanella är ett ypperligt och lite lyxigt sätt att göra sig av med torrt och tråkigt bröd.

Smaklig spis!