Frågvis om vin?

Vi fick en fråga från en läsare, vi får det då och då. Vin är en spännande värld och det finns alltid frågor man vill ha svar på. Så här utförliga svar kan vi inte alltid ge, men vi kan ofta ge någon form av svar eller hänvisa dig vidare till någon annan som kan hjälpa dig.

Frågvis om vin?

Den senaste frågan vi fick rörde ett portvin. Så här löd den:

– Kan ni hjälpa mig med lite information om ett vin, Rozes late bottled vintage 1997, bottled 2003?

Vinet har legat i min källare många, många år. I källaren är det mörkt och temperaturen är ganska så jämn.

Var 1997 ett bra år? Är det ett bra vin? På etiketten står det att man kan lagra det i 10 år, gäller detta från 1997 eller 2003? Ska jag dricka det omgående? Vid vilken temperatur bör man dricka det? Har det ett ekonomiskt värde? Det står att det ska dekanteras, vad menas med det?

Frågan består av flera frågor, många som är ganska typiska de som kommer in då och då.

För det första vi värderar inte viner. Är man intresserad kan man hitta priser om man söker på nätet, från vinauktioner eller på hemsidor som wine-searcher.com som anger pris i olika typer av butiker.

Det är svårt att värdera viner då värderingen beror på många saker, bland annat på hur det har lagrats och om man kan verifiera detta. Skicket på flaskan, på etiketten, om det dunstat av, dvs om vinnivån sjunkit i buteljen, med mera. Min rekommendation är att ni kontaktar Systembolagets dryckesauktioner om ni är intresserade av att sälja gamla viner eller vill veta om de har något värde, de är bäst på den detaljen.

Wine cellar

Om vi börjar med det enkla. När det står att det går bra att lagra i 10 år gäller detta från buteljerings-året, dvs. 2003. Just Rozes late bottled vintage (LBV) ligger förhållandevis länge på fat, där det utsätts för syre vilket gör att det ofta överlever längre lagring än många andra LBV viner. Vanligen lagras LBV viner 4-6 år på stora fat, ju längre de lagras desto längre håller de efter att de buteljerats. Många bör dock drickas inom några år efter att de buteljerats om inget annat står på etiketten.

Douro floden
På vingårdarna ovan Douro floden växer druvorna som blir portvin.

I detta fall står det att vinet kan lagras 10 år. Om det som i detta fall legat i en mörk, relativt sval källare är chanserna goda att det fortfarande är i fint skick.Det kan till och med ofta lagras längre tid än vad etiketten anger. Det är dock ett vin som bör drickas förhållandevis snart, då det i dags läget har gått 13-14 år sedan det buteljerats. Med andra ord det kommer sannolikt inte bli bättre men det riskerar att bli sämre.

Portugal Porto
Gaia, hamnen där portvinet ofta buteljeras innan det fraktas ut i världen.

LBV portvin buteljeras på två sätt, filtrerat eller ofiltrerat, det senare kallas ibland också traditionellt på etiketten. Är vinet ofiltrerat brukar det stå att det ska dekanteras, detta beror på att det i vinet ofta finns en hel del fällning. Denna är inte farlig men kan kännas lite obehaglig i munnen och smaka lite bittert. Genom att försiktigt hälla över vinet i en tillbringare eller karaff kan man se till att fällningen inte följer med till glaset. Fällningen utgörs av  döda jästceller, vindruvsskal, kärnor och eller stjälkar.

sommelier portvin

Ett tips är att låta flaskan stå upp någon dag innan du öppnar den så att fällningen hamnar i botten på flaskan. Vill du inte dricka allt vid en sittning, går det bra att slå tillbaka vinet i flaskan (skölj dock ur den först), och förslut med en kork eller en stopper. Du bör förvara den öppna flaskan i kylskåpet, då håller den minst en vecka och i bästa fall upp till två veckor. Kom ihåg att vinet aldrig blir farligt, efter hand förändras dock smaken och blir till sist obehagligt och inte god att dricka.

När det kommer till portvin är årgång 1997 är en bra årgång som var ganska sval vilket gör att vinerna ofta har fin struktur och en härlig fräschör.

En lagom serveringstemperatur ligger kring 16-18 grader, vill man att vinet ska vara varmare än så, stiger temperaturen dock relativt snabbt i glaset. Gott att äta till är till exempelvis mörk choklad, pepparkakor och grön- och blåmögelost.

vinglas

Det här vinet finns inte på Systembolaget för tillfället. Det är några år sedan jag drack det och jag är osäker på om jag provat LBV från 1997. Om det är gott eller inte låter jag därför dig avgöra. Vår facebook-grupp hittar du här.

Magnus Reuterdahl

 *section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section*