Fullers öl – tillbaka till klassisk engelsk ale

Ibland är jag trött på överhumlat "coolt" öl. Vad dricker jag då? Jag har återupptäckt traditionell engelsk ale. Fullers har några riktiga pärlor på Systembolaget. Jag får nostalgi a la 1980-talet och Tipsextra på lördagseftermiddagen.
Fullers öl – tillbaka till klassisk engelsk ale

Fullers öl – tillbaka till klassisk engelsk ale

Fullers öl – London Pride

Ett Londonbesök kan göra gott. Det var ett sant nöje att besöka mitt London igen, det var längesedan. Jag arbetade här delvis under förra årtusendet.(!!) London har faktiskt allt och även ett riktigt häftigt bryggeri, Fullers. Detta traditionella, nästan museala bryggeri ligger mitt i denna världsstad. Förr var platsen där bryggeriet ligger rena bondvischan. Man kan inte annat än charmas av denna plats där Fullers har sin verksamhet vid Themsens strand. Det hela började så tidigt som på slutet av 1700-talet. Bryggerinäringen har därefter genomgått många svängningar och kriser genom århundradena. Det har varit både kris och hausse. Näringen har varit utsatt för konkurrens från hembryggeri och politisk klåfingrighet. Att läsa Fullers historia är nästan som att läsa ett fantasirik kriminalroman. Smaken för öl har i det engelska samhället samtidigt genomgått en intressant förändring. Från den populära London Porter till dagens lager.

Fullers
Idag lever Fullers vidare med sina traditioner och ska sanningsenligt betecknas som lite konservativ. Men är det bara dåligt? Nej, ibland är det kanske bra att stå kvar med något som gillas av konsumenterna. Vi ser ju en härlig ny “hype” kring öl inte bara i Sverige utan även runtom i världen. Det är inspirerande att se och vi välkomnar den. Dryckesvärlden berikas och konsumenten får fler val, men jag gläder mig ändå åt att kunna gå tillbaka till något gott och traditionellt som en Fullers London Pride eller en ESB exempelvis.

*section*Sverige är bryggeriets största exportmarknad, trots att man har hela 82 länder på exportlistan, vilket förvånade mig . Tydligen är det fler än undertecknad som gillar engelsk ale i Sverige. Fullers är ett medelstort företag och bryggeriverksammheten har faktiskt bara 300 anställda. Hela koncernen, som även innehåller hotell och pubrörelse, ståtar med hela 4 000 personer. Merparten av koncernens anställda arbetar i pubrörelsen. Man kan faktiskt säga att Fullers mer är ett fastighetsbolag med alla sina ägda pubar, än ett renodlat bryggeri. Fullers är en dvärg inom bryggerinäringen om man jämför med andra världsgiganter, såsom Heineken och Carlsberg på den internationella ölscenen.

Nedan en bild på en berömd pub, The Churchill Arm i Kensington, mitt i London. Puben är vackert dekorerad med växter och är ett lokalt stamhak för många londonbor. Du kan även äta riktigt bra thaimat där.

The Churchill Arm

Skillnad på öl och öl?

Många med mig har kanske tänkt på att ölen smakar annorlunda på puben än vad den gör från flaskan jag köper i Sverige. Det stämmer många gånger. Den ölen du får upptappad i ditt glas, på exempelvis puben ovan, skiljer sig något åt från den svenska varianten. Real Ale som den heter är ursprungsölen som varken filtrerats eller fått någon tillsats av kolsyra och alkoholhalten är något lägre. Nackdelen är att denna Real Ale har kort livslängd. Ett fat som öppnats behöver konsumeras inom 3 dagar enligt Fullers exportmanager. Öl som säljs på flaska måste därför genomgå en något annorlunda behandling för behålla sin friskhet. Jag provade Real Ale tillsammans med flaskölen vi ser i Sverige. Det är en viss skillnad där pubölen har ett lite bredare smakpalett och aromomfång. Dock är det inget jag tänker på då jag provar de svenska varianterna hemma igen.

Fullers
Jag följer med stort intresse utvecklingen av de mindre, svenska bryggerierna som gör hantverksöl, trots att jag egentligen är vinprovare. Helt klart är att det finns en härlig skatt av olika öl i Sverige idag. Det är härligt att se mångfalden och kvaliteten som utvecklats under de senaste åren. Trots detta gillar jag Fullers öl som omväxling till de ibland överhumlade iporna. Om en favoritöl ska väljas är det husets ESB. En öl som passar vid många olika tillfällen och bra till mat.

 

Fullers ESB, #11405, 5,9 %, 22:10 kronor.

Bild från DinVinGuide
ESB är en special bitter med bra balans och fin bredd i både doft och smak. Färgen är vackert bärnstensfärgad. Doften har en angenäm och tydlig arom av pomerans och vörtbröd. Smaken är balanserad med lätt sötma, torkade apelsinskal och trevlig fyllighet. För mig är det en öl som passar utmärkt till svensk husmanskost men lika gärna som en avkopplande och kontemplativ öl.