- Hem /
- skribenter /
- Magnus Reuterdahl /
Fiskpinnar, sportlov och vintips!
Fiskpinnar, sportlov och vintips!
Mina barndomsminnen från sportloven är kopplade till en stuga av gulnad furu. Man åkte till pisten tidigt och åkte så länge ljuset tillät det, sedan åkte man ”hem” där man njöt av varm saft och husmanskost. Efter sådana dagar var man ganska urlakad, där och då smakade maten alltid fantastiskt. För att vara ärlig hade jag sannolikt älskat det mesta någon ställde fram då, så länge det var varmt.
En rätt från den tiden jag kommer ihåg var fiskpinnar med potatismos. Jag kommer inte ihåg om dessa var inköpta eller om det var någon som gjort dem själva. Oavsett vilket fick mig att bli sugen på att göra egna fiskpinnar. Utifrån det började jag leta recept och insåg att de flesta gör dem som panerade fiskbitar. Jag ville ha fyrkantiga fiskpinnar, precis som jag mindes dem, dock ville jag ha goda fiskpinnar. Efter lite experimenterande fick jag till det!
Till barndomsminnet adderade jag också remouladsås och gröna ärtor. Mitt recept på fiskpinnar hittar du nedan och efter det kommer det lite vintips, för uppvärmd citronsaft är jag inte så sugen på längre!
Fiskpinnar och vin
Till fiskpinnar så är det vitt vin som gäller. Eftersom jag tänker på sportlov så plockar jag det första vinet från ett land med fantastiska skidbackar och riktigt bra viner, Österrike. Detta vin är gjort på druvan riesling och ger den perfekta kombinationen av fin fruktighet och massor med fräschör.
Loimer Lenz Riesling 2022, Kamptal, Österrike, 151:-, Nr 4350, Systembolaget
Här finns en härlig fräsch, mycket syra och en pigg energi. I smaken finns gröna äpplen, lime, en hint av exotisk frukt och grapefrukt kantat med en fin kryddighet. I avslutet finns en fin stensälta och lätta toner av aromatiska örter som ger än mer fräschör. Charmigt och riktigt gott!
Detta passar utmärkt till maten, särskilt om man gör remouladsåsen lite hetare.
Ett annat riktigt bra vin som blivit något av portugisisk klassiker på bolagshyllan är Anselmo Mendes vita vin med lite skalkontakt.
Alvarinho contacto 2022, Vinho Verde, Portugal, 131:-, Nr 6707, Systembolaget
Ett riktigt bra portugisiskt vin från Vinho Verde. Det är smakrikt, strukturerat och har en fin liten rondör. I smaken hittar vi vita och gula stenfrukter, lime och en hint av ananas. Avslutet är långt och lite kryddigt med en släng av aromatiska örter samt stänk av havsälta. Riktigt bra till i princip alla fiskrätter och skaldjur.
Vill du lyxa till det lite under sportlovet så är detta ett utmärkt vin att ge guldkant till maten och fantastiskt matvin. Personligen tycker jag att vi dricker alldeles för lite vit bordeaux här i Sverige!
Château Rahoul Vignobles Dourthe 2022, Bordeaux, Frankrike, 209:-, Nr 90629, Systembolaget
Detta är ett krispigt vitt vin med fin struktur och en lätt aromatisk ton. I smaken finns gula äpplen och päron, citron, krusbär, svartvinbärsblad samt en liten nötighet och hint av ekfatskryddor. Utmärkt till mina fiskpinnar eller en fiskgryta!
Ha det bra i backarna, eller som de sa i Sällskapsresan två: Bästa svängen Hökarängen!
Magnus Reuterdahl
Fiskpinnar, sportlov och vintips!
BestChampagne.se, DinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har mat, dryck, vin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.
Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!
Text: Magnus Reuterdahl