Biff à la Lindström

Det är dags för husmanskost i form av Biff à la Lindström. Det är en köttfärsbiff gjord på rödlök, potatis, rödbetor och kapris. Jag brukar servera den med potatismos och gröna ärtor. Nedan hittar du recept och vintips. Häng med!
Biff à la Lindström

Biff à la Lindström är husmanskost av bästa märke. En rätt som bestått tidens tand och fortfarande är älskad av många inklusive mig. Den är dessutom ganska enkel att tillaga.

Det är få rätter där vi känner till skapelsetillfället, en sådan är Biff à la Lindström. Vi vet i alla fall när den ska ha fått sitt namn. Det ska ha skett på Witts hotel i Kalmar den 4 maj, år 1862. Löjtnanten Henrik Lindström skulle äta med sina vänner och beslutade sig att bjuda dem på något som inte fanns på menyn.

Kort och gott ska han ha beställt fram råvarorna, instruerat hur de skulle blandas och tillagas och resten är som man säger, historia. Eftersom han hade ett recept att dela med sig av får vi utgå ifrån att han kände till det sedan innan.

Rödbetor

Hemligheten i dessa biffar är rödbetorna. De ger en fin sötma till rätten men då de är inlagda ger de också en fin liten syrlighet. Rödbetor är en växt som härstammar från strandbetor som växte längs Medelhavets kust. Den har odlats i Norden sedan 16-1700-talet, men blev populär på allvar först på 1800-talet, vilket är ungefär samtidigt som den också blev populär i Ryssland. Det finns en hel del som indikerar att rätten Biff à la Lindström har sina rötter i östern, mer exakt från Sankt Petersburg där Henrik Lindström växte upp.

Jag gillar historiska recept och första gången jag lagade Biff à la Lindström använde jag ett recept som sägs komma från hans släkt. De blev goda, men efterhand har jag lagt till något och ändrat på proportionerna lite för att den ska passa mig bättre. I mångt och mycket är det löjtnant Lindströms recept. Minns jag rätt så har jag bytt ut gul lök mot röd, lagt till lite dijonsenap och ökat på mängden kapris och vitpeppar samt kanske gjort ytterligare någonting – men i sak är den klassisk Biff a la Lindström.

Vintips till Biff à la Lindström

Till Lindströms biff passar ett lite fruktigare rött vin, här några som jag tycker är kul och bra! Det är också viner som passar utmärkt till vardagens mat. De har också skruvkork så det lät att återförsluta dem om du vill njuta av dem någon eller par dagar efteråt.

Rött vin Rumänien
La Revedere merlot 2021, Rumänien, 91:-, Nr 2620, Systembolaget

Rena merlotviner kan ha mycket charm och det finns här, kombinerat med en härlig solmogen röd frukt som möts av en djupare smak av mörkare bär. I smaken finns röda och mörka körsbär, hallon och inslag av lila plommon. Det har en silkeslen profil och en fin syra som piggar upp. Avslutet har en liten kryddighet med inslag av vanilj.

 Rött vin, Italien
La Corte del Pozzo 2022, Bardolino, Italien, 111:-, Nr 2340, Systembolaget

Detta är en favorit, det är fruktdrivet och fräscht med härlig energi. Vinet är gjort på druvorna corvina, corvinone och rondinella och i smaken finns röda körsbär, björnbär, hallon och jordgubbar som kantas av viol och färska örter. Avslutet drar i gång saliveringen!

Rött vin Frankrike
Les Pious Côtes du Rhône 2022, Rhonedalen, Frankrike, 101:-, Nr 2649, Systembolaget

Det är inte flaskan som gör vinet, och även om inte pet-flaskor inte är min favorit är det här vinet riktigt bra. I smaken finns solmogna lila plommon, björnbär och hallon kantat av färska örter samt lavendel och viol. Avslutet är långt, lite kryddigt med smak av svartpeppar och en hint av lakrits. En charmör!

Med det säger jag tack och skål!

Magnus Reuterdahl

Biff à la Lindström

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Text: Magnus Reuterdahl

Biff à la Lindström - DinVinguide | DinVinguide.se