- Hem /
- skribenter /
- Magnus Reuterdahl /
Familjeproducenten Pol Roger
Familjeproducenten Pol Roger
Familjeproducenten Pol Roger
Härom veckan var jag och några av mina kollegor på mässan Wine Paris & Vinexpo Paris 2022 i just Paris, det kan du läsa om här. Vinmässor sker i sin helt egen lilla bubbla, så efter ett par dagar bland vinproducenter, vinmakare och vinskribenter från jordens alla hörn så var det skönt att att varva ned med några fördjupande besök i Champagne och låta bubblan bli fokus på bubblor istället.
Just nu finns det ett visst fokus på Champagne, i och med att priserna kommer gå upp den 1 mars. Fredrik Schelin pratade om det i SVTs morgonstudio när vi var i Champagne och berättade om de bakomliggande orsakerna. De flesta champagner kommer att gå upp omkring 20-200 kr flaskan. Det är inte ett fel tillfälle att fylla på lite om det börjar eka tomt i källaren. Men glöm inte att det måste ske före den 1 mars.
Vi besökte några producenter som är stora och välkända här hemma i Sverige, några som kanske är på väg att bli stora igen och någon som ännu är ganska okänd. Alla bra viner för våra källare. Idag fokuserar jag på ett vinhus som många har som en favorit, Pol Roger. De producerar flera utmärkta viner, från instegsvin till prestige.
Vinhuset Pol Roger
Pol Roger uppfattas ofta som en stor producent här hemma i Sverige, men de är faktiskt inte någon av de största aktörerna om vi ser till produktion. De äger omkring 90 hektar med vingårdar och köper in druvor från omkring 50 hektar till. Detta räcker till en produktion om knappt 1,5-2 miljoner flaskor, årligen. Smakmässigt tycker jag dock vi kan se dem som ett stort champagnehus.
Jag vet många som åkt till Frankrike och blivit förvånade över att det kan vara svårt att hitta Pol Roger champagne på restauranger och barer i landet. Det beror på att de kanske är större utomlands än i sitt hemland. En stor del av vinerna går på export till England och Sverige.
Pol Roger har sitt säte i Epernay och idag arbetar den sjätte generationen inom företaget genom bland annat Bastien Collard de Billy och några av hans kusiner. En nyhet för 2022 är att generation sju nu också finns på plats. Bastiens son Marcus föddes tidigare i år, om han kommer gå i pappas fotspår är det dock ännu för tidigt att sia om.
Bastien Collard de Billy
Bastien Collard de Billy steg in i företaget år 2020 och har stora skor att fylla efter personligheter som till exempel Christan Pol Roger som var en stor del i den framgång som vinhuset rönt här i Sverige. Innan han klev in bubblornas förlovade värld utbildade han sig till och arbetade som affärsjurist under några år.
Pol Roger slog upp portarna år 1849 av herr Pol Roger. Då låg huvudkontoret i Aÿ, idag ligger det i Epernay. Familjen driver vinhuset med traditionen i ryggen och utvecklar sig i små steg längst vägen. Vinerna ska vara rena, fräscha och precisa. De ska vara gastronomiska och eleganta.
Bastien har ännu inte satt sitt avtryck genom en ny cuvée eller inriktning på produktionen och jag är inte säker på att han kommer göra det på det sättet även om han skulle få möjligheten. Det känns som han vill fokusera på att låta Pol Roger fortsätta i de hjulspår som gjort det framgångsrikt. Hos Pol Roger har man inte varit rädda att utvecklas men man har fokuserat samt arbetat på ett projekt i taget, oavsett om det rört nya cuvéer såsom deras Blanc de Blancs som kom år 1957 eller cuvée sir Winston Churchill som började säljas år 1984 eller ny utrustning eller nya lokaler.
Winston Churchill
Att ha en konsekvent husstil och utvecklas precis lagom mycket har varit ett sätt fånga upp och behålla kunder över tid. Ett exempel på det är den förra brittiske premiärministern, sir Winston Churchill.
Churchill började köpa vin från huset redan på 1920-talet och strax efter krigsslutet. Vid en middag för att fira Paris frigörelse år 1945 bjöds också Pol Roger in eftersom man fått höra att deras champagne var Churchills favorit. I samband med detta gick denne ädle herre från att ha varit en kund till att bli en nära vän till familjen.
När Winston gick bort år 1965 ville Pol Roger uppmärksamma detta och skapade cuvéen Winston Churchill, givetvis med familjen Churchill’s godkännande. Tio år senare hade man hittat årgången för detta vin, den första årgången var 1975, den släpptes dock först 1984.
Pol Roger Champagne
Vid ett besök så provas givetvis champagne, vi provade de flesta aktuella vinerna. Vi hann dock även prata fotboll också. Bastiens hjärta brinner för PSG och inte helt oväntat för en viss Zlatan. I Champagne är det dock bubblorna som är det viktigaste. Zlatan ska ha sagt det Carew gör med en boll, gör jag med en apelsin. Jag vill hellre veta vad Pol Roger kan göra med en druva eller två och dessa viner får bubblorna att göra åttor kring mina smaklökar.
Pol Roger Brut Réserve (white foil), Champagne, Frankrike, 469:-, Nr 7549, Systembolaget
White foil eller cap är Pol Rogers standardbubbel. Detta är en av mina favoriter på bolagshyllan. Det är ett riktigt bra vin som aldrig gör dig besviken och som passar till alla tillfällen. Via beställningssortimentet kan du också hitta flaskor i flera storlekar, hela vägen upp till nebukadnesar-storlek, dvs 15000 ml. Då sticker dock priset iväg en bit.
Vinet har fina bubblor och bra mousse med en hint av smörighet. Det är ungt, friskt, stringent och fräscht med en rak syra. I frukten finns citrusfrukter och gula äpplen samt en hint av toast . Eftersmaken är lång och intensiv med en fin salinitet som bygger på fräschören i vinet.
Det här är ett riktigt bra vin att hemma i källaren, det passar såväl vardag som fest.
Pol Roger Blanc de Blancs 2013, Champagne, Frankrike, 729:-, Nr 88285, Systembolaget
Detta är ett av de där “unga” vinerna i portföljen, den första årgången var 1957. Pol Roger kallar sig själva ett pinothus men de har också tillgång till en del riktigt bra chardonnay. Det är detta vin ett bevis på.
Här finns en härlig energi, en hög syra och riktigt fin balans. I smaken finns citrusfrukter, gula och gröna äpplen, rostade hasselnötter och brynt smör. I eftersmaken finns en fin ton av grapefrukt, en lätt stjälkighet och inslag av blommor.
Detta är ett vin som drar igång saliveringen och ger mig ett leende på läpparna.
Pol Roger Brut Vintage 2015, Champagne, Frankrike, 629:-, Nr 7536, Systembolaget
Vintage 2015 är gjort på omkring 60% pinot noir och 40% chardonnay och det är ett år där bägge druvorna blev riktigt bra, även om skördarna blev lite små.
Detta är ett ungt smakrikt vin med lite axlar. Syran är rak och ger en härlig fräschör. I smaken kan vi verkligen känna pinotfrukten stänka fram genom de gula äpplena. Här finns också inslag av grapefrukt, en fin brödighet och en ton av choklad samt mocca i avslutet.
Detta passar till många sorters mat, även sådan med lite kraftigare smaker. Det är ett vin som kommer utvecklas fint i minst 3-5 år och då få lite mer komplexitet.
Cuvée Sir Winston Churchill 2012, Champagne, Frankrike, 1779:-, Nr 7548, Systembolaget
Winston fick aldrig dricka detta vin, jag är dock säker på att han hade uppskattat det för det är en riktigt bra prestigechampagne. Tanken med vinet är också att det ska reflektera sir Winston Churchills smak, kanske till och med hans favoritårgång som sägs vara 1908. Bland nyare årgångar lyfter Bastien fram 1982, 1999, 2006 och 2008 som särskilt bra.
Årgång 2012 har en tydlig pinotprofil i smaken. Vinet är komplext, smakrikt och elegant med en krämig mousse och precis syra. I smaken finns röda äpplen och vinbär, solmogen citron samt en hint av grapefrukt. Detta ackompanjeras av rostade nötter och smörstekt toast samt en hint av ljus choklad. Eftersmaken är lång komplex och bär med sig en lätt kryddighet.Vinet utvecklas i glaset och nya dimensioner framträder. Det är ett vin att dricka med vänner, för särskilda tillfällen men framförallt att njuta av.
Det sägs att Winston Churchill ska ha sagt att champagne ska vara kall, torr och gratis. Hos Pol Roger minns man honom dock ursprungligen som en kund och sedermera en nära vän, så all champagne har sannolikt inte varit gratis. Det är också tveksamt om han verkligen sagt de där orden. Jag har inget emot gratis men jag tycker att dessa ädla droppar är väl värda sitt pris.
Santé
Magnus Reuterdahl
Bubblor och familjeproducenter Pol Roger
BestChampagne.se, DinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har mat, dryck, vin och livsnjutning som gemensamma intressen.
I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.
Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss.