- Hem /
- skribenter /
- Magnus Reuterdahl /
Det kokta fläsket är stekt
Det kokta fläsket är stekt
Jag gillar kinesisk mat. Ibland äter jag det ute på restaurang men jag tycker också att det är kul att tillaga det hemma. Rätterna är ofta inte så svåra att tillaga i sig, men du behöver ha en del ingredienser hemma. De flesta av dessa är dock inte så svåra att komma över. Många av dem finns faktiskt i våra vanliga livsmedelsbutiker, men jag brukar inte chansa utan går i stället till butiker som är mer specialiserade på asiatiska råvaror.
Huí guō ròu
Huí guō ròu eller dubbeltillagat/dubbelkokt fläsk är en rätt från Sichuan i Kina. Den är ganska vanligt förekommande på kinakrogar, men det är också en rätt som är ganska lätt att tillaga. För att den ska bli riktigt bra behövs framför allt två saker. En bit bra sidfläsk, färskt och helst inte rimmad, men framför allt inte rökt. Du behöver också chilibönpasta av typen doubanjiang eller toban djan. Detta är basen i många rätter från Sichuan. Den är het, salt och mustig med mycket umamitoner och ger det djupet du vill ha i rätterna.
För att få den där riktiga kinesiska känslan behöver du också lite baijiu. Denna har du dock inte i maten utan i glaset eller koppen jämte. Baijiu är en typ av kinesisk sprit, ett destillat, som görs i olika regionala stilar. De olika stilarna passar till Kinas olika kök och är uppkallade efter dess doft. I Sichuan är maten vanligen het, till den vill du ha en baijiu med en fin fruktighet som möter chilins hetta, det hittar du i det som kallas strong aroma baijiu.
Nu gillar inte jag att dricka enkom sprit till maten, så jag brukar också ha lite ljus öl och/eller ett friskt och lite fruktigt vin såsom en riesling eller alvarinho. Tips om detta hittar du nedanför receptet!
Dryckestips till Huí guō ròu
Baijiu är världens mest producerade destillat, trots det är det många som inte provat det eller bara provat enkla sorter som smakar mer som raketbränsle. Bra baijiu är dock en lisa för själen. Det är en måltidsdryck som med fördel dricks ur små glas, ca 1,5 ml eller bits av i flera klunkar. Jag brukar dock inte dricka baijiu medan jag tillagar maten, för detta krävs vin.
En druva som passar till många kinesiska och asiatiska rätter är riesling. Viner bör dock inte vara bentorra och får gärna ha lite kropp. För att verkligen passa till maten får det gärna finnas en spelande fruktsötma och smak av exotiska frukter. Detta vin från Pfalz är som gjort för denna maträtt.
Yoko riesling 2022, Pfalz, Tyskland, 135:-, Nr 52967, Systembolaget
Här finns såväl fräschör som en fin fruktighet. I smaken finns smak ananas och melon, lite söta päron och citrusfrukter som lime och citron kantat av färska örter med en lätt blommighet. Avslutet är långt och friskt med en fin grapefruktbitterhet. Utmärkt till kocken och utmärkt till maten!
Ett annat utmärkt val är öl. Till asiatisk mat i allämhet och til mat från Sichuan i synnerhet vill jag gärna ha ett ljust öl. Klassikern är denna:
Tsingtao Premium Lager (640 ml), Kina, 30,50:-, Nr 51031, Systembolaget
Om valet finns så blit det alltid stora flaskor. Detta är en klassisk lager med en ren fin smak, tydlig maltighet, smak av citrus, käckbröd och en fin liten sötma i avslutet. Sötma är inte påtaglig men gifter sig perfekt med hettan in i maten.
Ikuang Boutique Strong Aroma Baijiu, Kina, 413:-, Nr 54926, Systembolaget (500 ml)
Denna baijiu är smakrik med en floral ton och med inslag av exotisk frukt såsom ananas och banan samt persika och söta päron. Avslutningen är lång med inslag av aromatiska kryddor, peppar och ingefära samt en spelande fruktsötma. Baijiun är pigg och charmig och passar som handen i handsken till heta rätter.
Med det säger ganbei!
Magnus Reuterdahl
Det kokta fläsket är stekt
BestChampagne.se, DinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har mat, dryck, vin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.
Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!
Text: Magnus Reuterdahl