- Hem /
- skribenter /
- Magnus Reuterdahl /
Curry och vin
Curry och vin

Curry och vin
Jag gillar inte den här tiden på året. Med mörkret och kylan känns det att jag blivit äldre, lederna protesterar och krämpor letar sig fram. Det är svårare att vakna upp på morgonen och uppvaknandet kommer abrupt när morgonkylan slår mot ens anlete. Nästa chock är kylan, när rutorna på bilen skrapas och snön letar sig in i rockärmen. När man kommer hem från jobbet har solen gått ned. Hösten är inte kul!
Jag är dock inte ensam. Redan de gamla grekerna visste att hösten var något man borde glömma. De andra årstiderna representeras av de tre horerna: Eirene, Dike och Eunomia. Ingen ville dock förknippas med hösten, varken gud, halvgud eller väsen – så verkar det fortfarande vara, vi har ingen kung Bore, ingen Vintern rasat ut från våra fjällar eller Idas sommarvisa.
Idealiskt vore att gå i ide, men i avsaknad av ett sådant blir det att laga, allra helst het mustig mat!
Het kryddig krämig curry med kyckling
(6-8 personer)
Det finns många grytor som är underbara men få grytor kan sätta ett sådant leende på mina läppar som en riktigt god curry. Den är kryddig, krämig och dofterna väcker livsandarna. Det går givetvis att köpa en burk curry och göra en sås men den blir godare om du blandar ihop currykryddorna själv och du kan då styra smaken mer åt vad du själv gillar.
Jag brukar göra kycklingen hel i ugn. I kycklingen brukar jag placera en halv citron och ett par klyftor vitlök. Under skinnet brukar jag trycka in ett par matskedar smör och ytterligare ett par krossade vitlöksklyftor. Salta och krydda med svartpeppar samt ett par matskedar sambal oelek och om du vill någon torkad ört. Jag brukar tillaga den i cirka 130 grader med stektermometer tills innertemperaturen når 75 grader, därefter drar jag på grillen i ugnen och höjer temperaturen till 200 grader och tar ut kycklingen när den nått 82 grader.
Spara fettet från kycklingen det ger extra krydda till grytan. Om du inte ska göra den direkt, häll upp den i en burk och ställ i kylskåpet.
Jag gör hel kyckling för att den får mer smak än kycklingfiléer. Jag brukar också se till att köpa en stor kyckling av bättre kvalitet, de är lite dyrare men ger mycket mer smak. Ugnsgrillen använder jag då jag gillar ett frasigt knaprigt skinn. Om du inte äter skinnet kan du låta kycklingen gå på 130 grader tills den nått en innertemperatur på 82 grader. Låt kycklingen svalna och rensa sedan kycklingen.
Curry-sås
Sås är fel ord men det får duga. Den räcker till ca 1 kg färdig kyckling utan ben, dvs ca 6-8 portioner.
Currykryddan brukar jag göra själv genom att blanda 2 tsk gurkmeja, 1 tsk spiskummin, 1 tsk malda koriander frön, 1 tsk paprikapulver, 2 tsk mald svartpeppar med drygt en msk finhackad färsk ingefära och två pressade vitlöksklyftor samt en tsk sambal oelek. Mortla ihop det hela till en currypasta.
Skär två morötter, jag brukar göra stavar, ca 5 cm långa och några millimeter tjocka. Strimla en röd paprika. Fräs moroten och paprikan i fettet från kycklingen (2-3 msk) alternativt i olja, låt stå och småfräsa på låg värme under omrörning i cirka 5 minuter och en torkad chili.
Under tiden båtar du två gula lökar, skär upp en selleristjälk, skiva den vita delen av en purjolök och finhacka 3-4 vitlöksklyftor.
Tillsätt currypastan, rör om och låt fräsa i ytterligare ett par minuter innan du rör ned löken och sellerin. Häll ned två msk mangochutney låt det hela stå och fräsa på låg värme, rör om då och då.
Kvarta ca 300 gram champinjoner, torrstek dem tills de får lite färg, häll ned dem i pannan med curry och slå på en burk krossade tomater samt en 0,5 liter buljong. Jag brukar använda hönsbuljong. Låt sjuda i ca 10 minuter, slå därefter på ca 3 dl yoghurt eller grädde. Låt sjuda i ytterligare ca 10-15 minuter, tills grytan tjocknat och reducerat lite. Smaka av med salt och svartpeppar samt vid behov lite ytterligare mangochutney. När det är ca 5 min kvar lägg ned kycklingen i curryn och låt den värmas i grytan.
Servera med ris och ett gott vin.
Curry och vin
Jag gillar vitt vin till curry, gärna med en lite aromatisk ton till exempel en riesling, en alvarinho eller en smakrik chardonnay. Mina tips är som följer.
Org de Rac chardonnay 2018, Swartland, Sydafrika, 99:-, Nr 2930, Systembolaget
I vinet ingår också lite chenin blanc och verdelho. Vinet har en läcker och charmig doft med inslag av tropiska frukter, ekfat och rostade nötter. Det rent och fräscht med smak av gula äpplen, mango och aprikos kantad av en snygg balanserad ekfatston. Vanilj, nötter och friska mineraltoner i avslutet. Frukten passar fint med currytonerna och även om vinet inte är sött så ger fruktsmaken och vaniljtonerna en bra matchning mot hettan och de friska mineraltonerna i avslutet får dig att vilja ta en klunk till!
Eins zwei dry riesling 2018 Leitz, Rheingau, Tyskland, 99:-, Nr 5822, Systembolaget
Fin fräsch syra som nästan är lite porlande, fräsch frukt med inslag av citrusfrukter, gröna äpplen och exotisk frukt. Avslutet är långt men en lite stenig ton och inslag av aromatiska örter. Det är helt torrt men har en lite spelande sötma vilket gör att det fungera perfekt med het mat. Syran gör att det skär igenom det krämiga och den aromatiska och gifter sig med currytonerna i rätten.
Soalheiro alvarinho 2018, Vinho Verde, Portugal, 135:-, Nr 74935, Systembolaget beställningssortimentet
Att vin på alvarinho passar bra med curry har jag fått bevisat i Portugal flera gånger och mycket bättre än så här blir inte alvarinho. Vinet är fruktigt med inslag av exotiska frukter, ett lite citrusbett kantat av en blommig aromatisk ton. Allt detta kombinerat med en riktigt fin syra som ebbar ut i en stensälta och en liten skalkryddighet och en hint av beska. Elegant, rakt, smakrikt med en härlig längd. Muito bom! Ge mig mer curry och mer Soalheiro!
Många kopplar ihop hösten med röda viner och de passar till många av hösten rätter. Glöm dock inte de vita vinerna de hjälper till att ge lite ljus i mörkret och minner oftare om sommarens värme och havets sälta.
Skål
Magnus Reuterdahl
Curry och vin