- Hem /
- skribenter /
- Magnus Reuterdahl /
Bushmills whiskey från den gröna ön
Bushmills whiskey från den gröna ön
Jag skriver vanligen om vin, men det är inte den enda drycken som jag gillar att njuta av. Destillat i olika former är också riktigt gott och kul. Det kan vara baijiu till kinesisk mat, akvavit eller kryddat brännvin till julbordet eller midsommarmiddagen men också en avec efter maten eller att njuta av framför den öppna spisen eller tv:n.
När vi pratar om efter maten dricka så blir det oftast en whiskey eller whisky, en calvados eller cognac. Just nu har jag dock snöat in på irländsk whiskey. Det är ett antal kända namn, Bushmills är ett, andra är Tullamore Dew och Jameson. Men det finns betydligt fler än så, totalt finns det ett 30-tal att välja på. Där Bushmills står ut kvalitetsmässigt.
Ett 30-tal destillerier låter kanske inte så mycket. Särskilt inte om man tittar lite längre bakåt i tiden. På 1800-talet var irländsk whiskey den populäraste whiskykategorin i världen, med särskild dominans i USA och i början av 1900-talet fanns det någonstans mellan 200-300 destillerier på ön. Därefter kom det Irländska frihetskriget och handelsblockaden från England vilket slog ut en del producenter. Nästa slag var förbudstiden i USA (1920–33). Innan detta var irländsk whiskey mycket populär i USA och det exporterades stora mängder dit.
På grund av förbudet försvann exporten och många producenter tappade sin lönsamhet. I USA under denna period kallade många svartbrännare sin sprit för irländsk whiskey, denna var dock av låg kvalitet vilket kom att svärta ned ryktet för den irländska whiskeyn. Det har tagit sin tid att tvätta bort denna bild.
Arbetet med att höja statusen på den irländska whiskeyn påbörjades under 1960-talet då en liten grupp kvarvarande destillerier skapade det som efterhand blev Irish Distillers. Ur askan har sedan den irländska whiskey rest sig och idag finns det drygt 30 producenter som inte bara visar att det produceras riktigt bra whiskey på Irland, det gör det en masse.
Det inte bara puttrar i de irländska kittelpannorna, utan här tappas en hel del av livets vatten på butelj. Produktionen växer från år till år och om det fortsätter kommer den gå om den skotska produktionen till år 2030. Tittar vi på de globala försäljningssiffrorna kan vi se att de ökat från 60 miljoner flaskor under 2010 till hela 144 miljoner flaskor under 2019. Den irländska wiskeyindustrin mår helt enkelt bra.
Drinking whiskey in the jar, oh
Synge's playboy of the western World - Thin Lizzy, Roisin Dubh (Black Rose), 1979
Irländsk whiskey – vad är det?
Uisce Beatha är det gaeliska namnet på drycken. Utifrån skriftliga dokument så vet vi att de gjort drycken sedan åtminstone början av 1400-talet, men sannolikt längre än så. De äldsta belägget är från år 1405 i Annals of Clonmacnoise.
Whiskey och whisky är fatlagrad sprit baserad på spannmål. Smaken varierar beroende på varifrån whiskyn kommer och hur den tillverkas och vilka fat som den lagrats i.
Irländsk whiskey är oftast trippeldestillerad vilket ger en renare och mjukare och fräschare dryck, tar mer smak av faten. Vidare är de sällan rökiga i stilen, det beror på att malten inte torkas under torveld, i stället använder de sig av rökfritt kol (antracitkol).
För att få kallas whiskey måste spriten ha lagrats i minst tre år. Stavningen med ett extra e har ingen juridisk status, och alla använder den inte. Att man började göra det var ett sätt att särskilja sig från den skotska whiskyn.
En speciell typ av whiskey som är lite vanligare på Irland görs på en kombination av mältat och omältat korn. Denna stil är ett resultat av engelska skatteregler, under 1800-talet höjdes skatten på mältat korn medan det omältade var billigare. Utifrån det kom man på att man kunde tillsätta omältat korn under processen.
Irland är nog mest känt för sina blended whiskeys, dvs whiskey gjort på en blandning av single malt och grainwhiskey. Blandningar görs också med whiskey som legat på olika slags fat under olika lång tid. Om du provar lite enklare sorter som Bushmills original och Black Bush så förstår du varför de är kända för sina blandningar.
Bushmills gör dock också strålande single malt. Den yngsta är deras 10-åriga, följt av en 16 årig och 21 årig. Sedan några tillbaka finns det också en 18-årig, en 25-årig och en 30-årig. De senaste tre har släppts nyligen eller släpps i dagarna. Det är tre riktigt bra whiskey som vi fick tillfälle att prova och det är riktigt bra grejor, läs mer om dem i slutet av artikeln.
Single malt vs. grainwhiskey
Grainwhiskey är en enklare whisky som framställs på ungefär samma sätt som brännvin, där man fabriksmässigt separerar alkoholen genom kolonndestillation. Råvarorna är vanligtvis en liten del mältad korn plus vete och majs. Resultatet blir en lättare whisky med neutral smak som mognar snabbare. Det är också mycket billigare att producera grainwhisky jämfört med maltwhisky.
Single malt görs enbart på mältat korn. Processen börjar med att korn som blötläggs i ett par dygn, när kornet börjar gro blir det så kallad grönmalt som sedan torkas i ugnar med rökfritt kol. Det gör att irländsk whiskey sällan har någon påtaglig rökighet. Malten mals sedan och lakas ur med hjälp av hett vatten viket ger en söt vört som de jäser till en mäsk som sedan destilleras. När whiskyn kommer från ett och samma mäsk kallas den single malt. På Irland gör den vanligen det såtillvida man inte ska göra en blended.
Vid sidan av typ av whiskey så är en av de saker som ger en stor smakeffekt vilka typer av ekfat som används vid lagringen. Det som påverkar kan var typen av ek, dvs var den vuxit, fatens storlek, hur de rostats och vad som lagrats i dem innan de används för whiskylagring. Bushmills använder ofta olorossofat, dvs från en mer smakrik sherry men även bourbonfat. Sedan toppas detta ibland med portvinsfat, brandyfat eller än mer specifika fat.
Bushmills på bolaget
Att skriva om dryck gör en törstig. Under den senaste tiden har jag och mina kollegor provat de flesta varianterna av Bushmills som finns på bolaget. Några av mina favoriter hittar du här nedan. Vissa av dem är perfekta för vardagen, några är utmärkta för festen och några är för tillfällen när du verkligen vill sitta ned och bara njuta av smakerna.
Bushmills Original, Irland, 298:-, Nr 410, Systembolaget
Detta är destilleriets instegswhiskey gjord på en blandning av cirka 55 procent singel maltwhiskey och 45 procent grainwhiskey. Den är len och har en fin fruktig smak, lite söta ekfatskryddor och en touch av honung. I smaken finns äpplen, päron och hint av solmogna citrusfrukter. Avslutet är långt med toner av mandel, vanilj och karamell. Generös och utmärkt väg in i irländsk whiskey!
Bushmills Black Bush, Irland, 392:-, Nr 88300, Systembolaget
En smakrik whiskey med massor av charm. Black Bush är gjord på en blandning av 80 procent single malt och 20 procent grainwhiskey. I smaken finns apelsin, gula päron och röda äpplen kantat av ekfatskryddor och sherrytoner. Här finns också smak av honung, vanilj och rörsocker. Eftersmaken är lång med toner karamell, kakao och bittermandel. En whiskey med massor smak och många lager. Allt förpackat i en len kavaj! Mycket bra! Detta är Redaktörens favorit!
Bushmills Single Malt 10 Years, Irland, 532:-, Nr 499, Systembolaget
Klassisk single malt med en mjuk profil och rena smaker och fin fräschör. I smaken finns stenfrukter, päron och gula äpplen kantat av honung, bivax, halm och fatkryddor. Avslutet är långt med toner av sherry och vanilj. Det är en sådan där whiskey som vill ha minst ett glas till av. Sláinte!
The Sexton, Irland, 398:-, Nr 53536, Systembolaget
En singel malt i en riktigt läcker sexkantig butelj. Smakrik och charmig med lång lite sammetsmjuk finish. I smaken finns päron, mandelmassa och honung som drar ut i en fin karamellton. Avslutet är långt och läckert med en fin ekfatskryddighet som bär med sig en lätt pepprighet och en mjuk sherryton. Charmigt och piggt som sätter ett leende på mina läppar!
Bushmills Causeway Collection 18 Years, Irland, 4900:-, Nr 85305, Systembolaget
Nu hoppar vi upp i kvalitet, vilket också märks på priset. Detta är en expressiv whisky med smak av torkade och exotiska frukter samt en lite vinös ton som drar åt katrinplommon och dadlar. Här finns också ekfatstoner, vanilj, hasselnötter, mandel och karamell. Avslutet är långt med smaker av farinsocker, knäck och kakao. Denna säljs som cask strength, 54,3% så den är lite eldig i avslutet, men med ett par stänk vatten öppnar den upp sig och visar upp nya sidor. Komplex, smakrik och elegant!
Bushmills Single Malt 25 Years, Irland, 8999:-, Nr 85947, Systembolaget
Med ålder kommer balans, så även i denna single malt som är såväl smakrik som len. I smaken finns en mörk sötma som drar åt karamell och kola, torkade frukter och mörka bär och en fin honungston. Detta kantas av ekfatstoner med en fin kryddighet och vanilj. Avslutet är långt och bär med sig kakao, mocca, söta exotiska kryddor och liten ton av torkade blommor. Komplex med en hint av portvin men framförallt balans!
Bushmills Single Malt 30 Years, Irand, 19999:-, Nr 85592, Systembolaget
Vissa drycker har det där lilla extra, det som får dig att rycka till och vakna upp, detta är en sådan dryck. Detta är en fyllig och rik whiskey med den komplexiteten som bara kommer med ålder, lager på lager av små smaknyanser som förnims, försvinner, förändras och avnjuts. Detta är en whiskey att njuta av och kontemplera över. Ena stunden är det de torkade frukterna, dadlarna och bären som ligger överst. Nästa stund är det honungen och vaniljen, inslaget av kakor eller de lätt rostade faten. Framför allt finns här en fräschör som bär med sig en läcker salinitet som tillsammans med kola- och toffeetonerna får whiskeyn att ligga kvar i gommen mycket länge och smakcentrat att nynna på: än slank han hit, än slank han dit, än slank han ner i diket… Sammanfattningsvis är denna whiskey fantastisk!
Smakar det så kostar det. Det är sant. 30-åringen är en smakupplevelse som få av oss får chansen att njuta av. Då är det skönt att kunna konstatera att du får riktigt bra smakupplevelser även i de billigare varianterna. Bushmills visar klassen på ett trevligt sätt.
Sláinte!
Magnus Reuterdahl
En av de mest kända och älskade whiskeydrinkarna kommer från den gröna ön, Irish coffee. Exakt hur den blev till finns det dock många historier om. Ett flygplan är i centrum med varianter i detaljerna. Här kommer ett bra recept på drinken.
Bushmills whiskey från den gröna ön
BestChampagne.se, DinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har mat, dryck, vin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.
Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!
Text: Magnus Reuterdahl