Gin – bästa svenska gin

Ombord på min båt har jag en vana eller ska vi säga ovana att dricka gin. Gin & Tonic är en standarddrink sedan 25 år. Varför? Jag som är vinskribent och hyllar vinet? Men sanning och säga är gin och Gin & Tonic gott. Jag beslutade mig för att prova ett antal svenska ginsorter.
Gin – bästa svenska gin

Enligt svenska Wikipedia;

Gin är en destillerad spritdryck smaksatt med enbär. Gin produceras framförallt i England och används huvudsakligen till drinkar som gin och tonic och Dry Martini. Namnet gin kommer från det nederländska namnet genever, som i sin tur kommer från latinets juniperus som är namn på ensläktet till vilken enbusken (juniperus communis) hör. Gin – bästa svenska gin

Bild från DinVinGuide

Gin – bästa svenska gin

Många tror att ginets historia börjar i England. Nej, så är det inte utan drycken kommer ursprungligen från Nederländerna och kom till England med Wilhelm III av England, som tillträdde som regent. Historien börjar under 1600-talet med den holländska läkaren Franciscus Sylvius som använde ginet som medicin. Många alkoholdrycker användes för övrigt som medicin under denna tid. Men det hävdas även att Lucas Bols i Amsterdam var först på plan redan under slutet av 1500-talet. Vem vet i vårt tidevarvs alternativa fakta.

Gin blev oerhört populärt i sitt nya hemland då det inte belades med skatt. Intresset för drycken växte explosionsartad på de brittiska öarna. Ginhaket blev en ny företeelse där människor kunde dricka “billig” sprit. Ölet var den mest populära drycken tidigare men den beskattades. Detta misstag av myndigheterna ändrades och ginet blev sedermera beskattat, vilket ledde till utbredd hembränning.

Ginet har ofta haft en stark ställning i England men fick en ny era under förbudstiden i USA. Gin ingick i många cocktails på “speak easy barer” och jazzklubbarna.

 

Gin smaksätts med enbär och koriander samt av en mängd andra olika smakämnen. Många gånger används apelsin, citron och även andra citrusfrukter för att få fräschör. Även kanel och andra exotiska kryddor förekommer, allt efter destillatörens smak.

DinVinguide.se valde ut sex olika gin, varav fem var producerade i Sverige. Explorer Gin, som förvisso är ett svenskt varumärke men producerat utomlands, användes som en referens till övriga märken. Gin har blivit mycket populärt under senare år och ses inte endast som ett drinktillbehör som inte påverkar smaken på drinken. Nej, idag är det stort fokus på vilken gin som väljs och till vilket tillbehör. Denna “ginhype” intresserar oss vinprovare samtidigt som undertecknad skarpt gillar gindrinkar. Sagt och gjort, låt oss testa några utvalda ginsorter som finns på det svenska Monopolet.

Bild från DinVinGuide
Explorer Gin användes som en referenssprit. Det är stor skillnad på Explorer Gin och övriga svenska mer hantverksmässiga giner i vårt test Gin- bästa svenska gin.

Samtliga sorter provades rumstempererade och utan någon tillsats. Det var slående hur olika de faktiskt smakade. Vi började förstå att basen av sprit och dess kryddning starkt påverkar slutresultatet.

Det är väl lika bra att avslöja vinnaren direkt. Bästa svenska gin är G-Gin från Skåne och Lund, producerat av Skånska Spritfabriken. Se bild nedan.

 

 

Bild från DinVinGuide

G – Gin, #31139, 50cl, 327 kronor

Bild från DinVinGuide
Ja, det dyraste var faktiskt godast också. Denna gin är småskaligt producerat i Skåne i Lund. Tillverkningen sker hantverksmässigt i liten skala. Ginen har en komplex doft och smak med många intressanta lager av aromer. Det är absolut ingen dussinprodukt som många andra internationella ginsorter faktiskt är. Doften av peppar och enbär är påtaglig med ett uns av pomerans. Smaken har viss oljighet med komplexitet och ett avslutande pepparsting med kardemumma. God balans i ett smakrikt gin. Det rådde delade meningar om flaskans utformning men jag gillar den skarpt. Vid en internationell tävling trodde man det var en provflaska och inte den kommersiella flaskans utseende. Smaken är olika.

 

Nils Oscar Tärnö Gin, #30083, 70cl, 279 kronor

Bild från DinVinGuide
Det kända bryggeriet som gör Nils Oscars öl har även en god gin på sin lista. Nils Oscar kom tvåa i vårt test. Smaken har många nyanser och en lätt kryddighet. Smaken har ett tydligt inslag av citron och koriander. Avslutningsvis kommer en fläderton fram. Ett gott gin helt enkelt. Produktionen sker i Södermanland.

 

 

Göteborgs Gin, #30279, 50cl 295 kronor

Bild från DinVinGuide
Var om inte i Göteborg tillverkas denna gin. Det är en bra gin men är lite mer återhållen i sina aromer i jämförelse med de två tidigare ginmärkena. En gin som väl lämpar sig för en Gin & Tonic som inte sticker ut alltför mycket. Behaglig balans i spriten med aromer av citrusskal, enbär, koriander och även lite päronsplit. Fin och rund avslutning. Gin för Gaisare. Trevlig greppvänlig butelj.

 

Hernö Gin, #86927, 50cl 316 kronor

Bild från DinVinGuide
Nu ett norrländskt inslag i den svenska ginfloran. Kul med ett gin från Härnösand med sina vackra kust och fina seglarvatten med Härnön. Hernö Gin var lite anonym först i vårt test. Doften har en finstämd arom av enbär och viss obestämbar örtighet. Smaken är lite söt. Etiketten får mig att tänka på vikingar, varför vet jag inte. Undrar om vikingarna skulle gillat gin?

 

Spirit of Hven, #86010, 50cl 297 kronor

Bild från DinVinGuide
Ännu en gin från Skåne. Denna gång från ön Ven som ligger mitt emellan Skåne och Själland i Öresund. Även denna ö är värt ett besök för seglare. Jag har besökt ön många gånger men visste inte att det producerades sprit här. Spirit of Hven är en uttrycksfull gin med påtaglig sötma. Nästan för söt och uttrycksfull för några i provningsgruppen. Denna gin påverkar drinken påtagligt med sina starka aromer. Flaskans utformning får ett minus med sin plastförsedda topp som känns märklig.

Tyvärr behöver samtliga dessa beskrivna ginsorter beställas, förutom Explorer Gin som ingår i standardsortimentet. Men det är skillnad på gin och gin på samma sätt som andra spritsorter. Jag vill gärna slå ett slag för hantverksmässigt producerad gin i Sverige.

Glad Sommar med en gindrink kanske.

Anders Levander