- Hem /
- skribenter /
- Sofia Ander /
Det inhemska Spanien
Det inhemska Spanien


Okej, det ska erkännas. Torres ikonvin Mas la Plana är magiskt. Innehåll: 100 procent cabernet sauvignon. En kändis i vinvärlden som kan lagras i decennier.
Firman Chivite gör en lagringsduglig och stilsäker chardonnay i Navarra. Många av de främsta mousserande spanska vinerna är gjorda på chardonnay och pinot noir. Centrala Spanien, med sina höga bergskedjor, ger nytt liv och fräschör till grenache/garnacha.
Jag har provat svala och eleganta röda bordeaux-blends från Penedes. Så visst, internationella druvor fungerar utan tvekan i Spanien. Men nog är det ännu lite roligare och mer intressant med det riktigt genuina och inhemska?
För en vinnörd och vinälskare är det i alla fall extra spännande. Det riktigt lokala. Det som bara växer just där och planterades för sekler sedan. Vi har redan bockat av några av dessa druvor under juni månad. Magnus har provat och skrivit om den läckra gröna druvan verdejo och olika varianter på tempranillo.
Tempranillo hittar vi däremot i grannlandet Portugal också, där under namnet tinta roriz. Så helt lokal är den inte. Viura är också en stor spansk druva, fast den odlas även i Frankrike, då under namnet macabeu.
Vad är då inhemskt, på riktigt?
Godello kommer troligen från Galicien och har samlat på sig en hel hög med synonymer på vägen.
Man tror att det är samma druva som gouveio, vilken odlas i Portugal. Spanien har dock flest hektar; cirka 1200 och det har jobbats hårt på att återuppliva denna nästa helt utdöda druva. De bästa exemplaren är rika på mineraler, intensiva i den gula frukten och tycker om att lagras på fat.
Albillo är ännu en druva som inte lider av brist på varken synonymer eller DNA-studier.
Albillo real, albillo criollo och albilla, är bara några av albillo-någonting-namnen. Hur som helst, så har hektaren utökats och den används inte enbart till enklare vita bordsviner längre. Smakmässigt är den mjuk med höga halter glycerol och full av citrusaromer.
Verdil är en i stort sett utdöd grön druva från Valencia, som några odlare har återupptäckt och återupplivat.
Jag har provat den vid två tillfällen och detta tack vare mitt vintips nedan. Samma vin, bara två olika årgångar.
Sumoll har sitt ursprung i Katalonien och var nästan helt uppäten av den otäcka och kända vinlusen.
Idag har druvan fått en ny chans och används både till röda, slanka viner som framställning av cava. Odlingsarealen i Katalonien är liten, runt 260 hektar. Vi hittar även några hektar på Kanarieöarna, då under namnet vijariego negro. Ett rött vin på sumoll är svalt, syrligt och packat med röda bär. Tänk gamay, dolcetto och pinot noir. Typ. Eller så tänker ni bara på sumoll.

Fint och fylligt exempel på godello från Valdeorras. Vi bjuds på nötter, stenig sälta och frukter som går åt gula plommon och persika. Rafael Palacio har lyft godellos anseende, tack vare sitt projekt med vingårdar på höga höjder och gamla vinstockar.
Reto är gjord på albilla, vilket alltså ska vara samma druva som albillo. Albillo-nånting-djungeln är stor och inte helt lätt att ta sig igenom. Vi pausar i vinsafarin med detta friska, rökiga vita med steniga smaker av gröna äpplen, päron och grillad citrus. Ursprung är Manchuela i Kastillen-La Mancha.
Los Frailes Blanc de Trilogía 2016, nr 75994, 149 kr. BS
Trilogía avslöjar att vi får tre druvor i ett; muscat, sauvignon blanc och verdil. Den sägs ge aromatiska toner av äpplen, ananas och även lite extra syra till vinet. Vad den är gör, så är detta ett gott och spännande vin med nötiga smaker av rosa grape, lemonad, vit persika och mineral.
Knastertorrt och kalasgott bubbel, fyllt med rödsyrliga bär som lingon och tranbär. Komplext med en lång, frisk eftersmak. Häftigt och personligt. En cava av toppklass. Skynda knip de sista buteljerna. Annars kommer du ångra dig.