Bourgogne-skolan Côte de Beaune del 2

Bourgogne-skolan Côte de Beaune del 2. Côte d´Or, den gyllene sluttningen, delas upp i Côte de Beaune och Côte de Nuits. Côte de Beaune är den södra delen, till skillnad från den norra delen produceras här mer vitt än rött vin. Vi har delat upp kapitlet om Côte de Beaune i två delar, denna del fokuserar på appellationerna Monthélie till Maranges, dvs den södra delen av Côte de Beaune.
Bourgogne-skolan Côte de Beaune del 2

I denna del av Bourgogneskolan tittar vi på den södra delen av Côte de Beaune. Där finns ett större fokus på det vita viner, det produceras dock en hel del bra röda viner också. I del 1 kan du läsa om appellationerna i den norra delen av Côte de Beaune.

I den södra delen av Côte de Beaune finns några av Bourgognes mest kända appellationer, såsom Meursault, Puligny-Montrachet och Chassagne-Montrachet. Det finns också många appellationer som är mindre kända, men väl värda att utforska närmare.

Denna artikel fokuserar på grand och premier cru-lägen, där sådana saknas har jag i stället tittat på village-lägen. Jag pekar ut några av mina favorit-lägen eller lägen med högra potential inom respektive appellation. Det är dock inte helt lätta att hålla kolla på Bourgognes alla appelationer, dess storlek och vilka klassificeringar som kan användas var. Jag har använt flera olika källor, men när jag hittat uppgifter som inte stämmer överens har jag använt mig av the Bourgogne Wine Boards (BIVB) hemsida.

Det finns de som säger sig hata chardonnay, jag utgår från att de aldrig druckit ett riktigt bra vitt vin från Bourgogne.
Bild från DinVinGuide

Monthélie

Monthélie ligger mellan Volnay och Meursault. Det är inte den mest kända appellationen, men den är väl värd att hålla koll på. De röda vinerna liknar i mångt och mycket de från Volnay, men är ofta lite mer rustika och de vita vinerna minner om de från Meursault.

Appellation klassificerades år 1937 och omfattar ca 100 hektar med village-vingårdar och ca 40 hektar med premier cru. Vingårdarna ligger i Montagne du Chagnots sluttningar. Det odlas främst blå druvor men också en mindre mängd gröna. Trenden är dock att chardonnay ökar i nyplantering.

Det finns 15 premier cru-lägen, där alla utom ett ligger på den norra och östra sidan om byn. Undantaget är Les Duresses, dess utbredning fortsätter vidare in i Auxey-Duresses. Denna premier cru är tillsammans med Les Clous och Les Champs Fulliot är de som jag tycker är mest intressanta. För vitt vin rekommenderas Les Champs Fulliots och Les Duresses. År 2006 klassificerades de senaste lägena: Les Clous, Clos des Toisières, Le Clou des Chênes och La Barbière

Övriga premier cru-lägen är Château Gaillard, La Taupine, Le Cas Rougeot, Le Clos Gauthey, Le Meix Bataille, Le Village Monthelie, Les Riottes, Les Vignes Rondes och Sur la Velle.

Auxey-Duresses

Auxey-Duresses ligger kring byarna Petit-Auxey och Mélian i Saint-Romain dalen mellan Volnay och Meursault. Här produceras framför allt rött vin även om vitt har ökat något på senare år. Appellationen klassificerades år 1937. Den omfattar cirka 140 hektar med village-vingårdar och 32 hektar med premier cru.

Detta är ett område med stor potential och det produceras en hel del riktigt bra viner, framför allt från premier cru-lägena. De bästa vingårdarna ligger i syd och sydöstlägen och i jorden finns mycket inslag av kalksten.

De röda vinerna går mer mot det eleganta och fräscha och de vita mot det fruktiga och fylliga, men ofta med fin fräschör och viss krispighet. När det kommer till vita viner från appellationen är det framför allt village-vinerna som gör väsen av sig, håll koll på village-vinerna från till exempel Le Boutonniers och Les Hautes samt från premier cru-läget Les Grands Champs.

Det finns nio premier cru-lägen, majoriteten ligger öster om byn. De som jag håller högts är oftast vinerna från Clos du Val och Les Duresses.

Övriga är La Bas des Duresses, Climat du Val, Clos du Val, La Chapelle, Les Bréterins, Les Duresses, Les Ecussaux, Les Grands Champs och Reugne.

Bild från DinVinGuide

Saint-Romain

Saint-Romain ligger i en dalgång som sträcker sig västerut. Appellationen bröts ut ur Hautes-Côtes de Beaune år 1947 och blev en egen appellation. Här produceras till mycket vitt men på senare år har produktionen av rött ökat. Det finns inga grand eller premier cru-lägen men väl 135 hektar med village-klassade vingårdar.

Vingårdarna i Saint-Romain ligger högre upp i topografin än de flesta andra i Côte de Beaune, på ca 350-410 meter över havet och har därmed ett lite svalare klimat. Detta har gjort att området blivit på senare år blivit mer attraktivt utifrån den globala uppvärmningen. Det pågår också arbete med att klassificera vissa vingårdslägen som premier cru.

De vita vinerna har ofta en härlig fräschör och de bästa är riktigt bra, många viner tenderar dock fortfarande att vara lite endimensionella och beniga. Röda viner är ofta lite tighta och rustika i tonen, men även här kommer det fler och fler viner med högre kvalitet och potential. Detta är en appellation för varmare år med mycket sol och kanske för framtiden.

Några vingårdslägen med fin potential är La Perière, Sous le Château och En Poillange samt Au Bas de Poillange.

Meursault

Meursault är en appellation för vita viner och ett område som tillhör de mest kända, trots att det inte har några grand cru lägen. Appellationen klassificerades år 1937 och omfattar idag ca 390 hektar och är den största i Côte de Beaune. Här görs framför allt fantastiska vita viner, men det odlas också en mindre mängd blå druvor, på cirka 10 hektar.

De bästa vingårdarna ligger upp mot 260 meters höjd och är riktade mot söder och öster. Jordmånen innehåller mycket kalksten och märgel.

Här finns inga grand cru-lägen men väl 19 premier cru-lägen. Trots detta anses detta vara en av de bästa appellationerna i Bourgogne för vita viner. Vinerna är ofta kraftfulla och är kända för att ha en smörig ton och fin fruktighet. Vinerna är också mycket lagringståliga. Personligen är jag särskilt svag från de från den södra del av appellationen, t ex från Charmes,  Perrières och Genevrières.

Övriga premier cru-lägen är Blagny, Charmes, Clos des Perrières, Genevrières, La Jeunellotte, La Pièce sous le Bois, Le Porusot, Les Bouchères, Les Caillerets, Les Cras, Les Gouttes d’Or, Les Plures, Les Ravelles, Les Santenots Blancs, Les Santenots du Milieu, Les Vignes Blanches, Perrières, Porusot, Sous Blagny och Sous le Dos d’Ane.

Mersault är en av de viktigaste och bästa appellationerna för vitt vin i Bourgogne, trots att det inte har några grand cru-lägen...

Blagny

Blagny är en by som ligger mitt emellan Puligny-Montrachet och Meursault. Området klassificerade år 1937 och är en udda fågel då normalt sätt bara större byar med en egen kyrka fick sin egen appellation, det har inte Blagny.

Röda viner gjorda på pinot noir klassificeras vanligen som village-viner eller som Blangny AOC. Vita viner klassificeras vanligen som Meursault eller Puligny-Montrachet, beroende på i vilken premier cru de odlas. De finns lite drygt 50 hektar med vingårdar inom appellationen varav omkring 5 hektar används för Blangny AOC.

Inom området finns åtta premier cru-lägen. De som kan klassificeras som Meursault är La Jeunelotte, La Pièce sous le Bois, Sous le Dos d’Ane och Sous Blagny och de som kan klassificeras som Puligny-Montrachet är Sous le Puits, La Garenne och Sur la Garenne, Hameau de Blagny.

Bild från DinVinGuide
Puligny-Montrachet och Chassagne-Montrachet är kronorna på verket när det kommer till Côte de Beaune.

Puligny-Montrachet

För mig är Puligny-Montrachet tillsammans med Chassagne-Montrachet, kronorna på verket när det kommer till Côte de Beaune. Vilken del som är bäst faller ned på personlig smak, men också på årgång. Puligny-Montrachet klassificerades år 1937 och har ca 115 hektar med village-vingårdar varav ca 100 hektar är premier cru och drygt 21 hektar grand cru. Det är framför allt ett område för vita viner men det finns också små odlingar av pinot noir.

I Puligny-Montrachet görs vita viner med en fantastisk stringens, syra och linje. Viner med härlig koncentration, energi och fräschör som är utmärkta att lagra, framförallt de från grand vru-lägena.

Vingårdarna riktar sig mot öster och sydost och ligger på 230-320 meter över havet. Jordmånen har mycket kalkstensinslag kombinerat med märgel och lera.

Appellationen har fyra grand cru-lägen: Montrachet, Bienvenues-Bâtard-Montrachet, Bâtard-Montrachet och Chevalier-Montrachet.

Det finns också 17 premier cru-lägen: Champ Canet, Champ Gain, Clavaillon, Clos de la Garenne, Clos de la Mouchère, Hameau de Blagny, La Garenne, La Truffière, Le Cailleret, Les Chalumaux, Les Combettes, Les Demoiselles, Les Folatières, Les Perrières, Les Pucelles, Les Referts och Sous le Puits.

Chassagne-Montrachet

Chassagne-Montrachet har mer hektar av vingårdar än Puligny-Montrachet, totalt drygt 300 hektar. Här odlas också en större andel blå druvor än i Puligny-Montrachet. Ungefär en 1/3 del av vinodlingarna är pinot noir. Här finns 180 hektar med village-vingårdar, knappt 160 hektar med premier cru och 11,4 hektar med grand cru.

Vingårdarna ligger på 220-325 meter överhavet och jordmånen går från steniga kalkbemängda jordar, märgel till mer sandiga jordar.

De vita vinerna från Chassagne-Montrache har ofta lite mer fyllighet och en tydlig stenrökig salinitet än de från Puligny-Montrachet. Det är viner med massor av komplexitet och djup. Kontemplationsviner som är utmärkta att lagra. Även de röda vinerna är bra med en fin fruktighet, men ibland med lite väl tuffa tanniner, åtminstone som unga.

Här finns tre grand cru-lägen: Montrachet, Bâtard-Montrachet och Criot Bâtard-Montrachet. De två förstnämnda ligger i den nordöstra delen av appellationen och gränsar mot Puligny-Montrachet. Den sist nämnda är Bourgognes sydligaste grand cru och ligger mer mot sydväst

Här finns också hela 55 premier cru-vingådar. Uppgifterna skiftar dock, vissa anger färre andra har fler, jag har utgått från (BIVB).

De som jag tycker står ut för vita viner är Blanchot Dessus, Cailleret och Vide Bourse. För rött är La Cardeuse bra och La Chapelle (de Morgeot) som är ett monopole och ägs av Loius Jadot samt Clos Saint-Jean där det görs såväl bra rött som vitt vin.

Övriga är: Abbaye de Morgeot, Bois de Chassagne, Champs Jendreau, Chassagne, Chassagne du Clos Saint-Jean, Clos Chareau, Clos Pitois, Dent de Chien, En Cailleret, En Remilly, En Virondot, Ez Crets, Ez Crottes, Francemont, Guerchère, La Boudriotte,  La Grande Borne, La Grande Montagne, La Maltroie, La Romanée, La Roquemaure, Les Baudines, Les Boirettes, Les Bondues, Les Brussonnes, Les Champs Gain, Les Chaumées, Les Chaumes, Les Chenevottes, Les Combards, Les Commes, Les Embazées, Les Fairendes, Les Grandes Ruchottes, Les Grands Clos, Les Macherelles, Les Murées, Les Pasquelles, Les Petites Fairendes, Les Petits Clos, Les Places, Les Rebichets, Les Vergers, Morgeot, Petingeret, Tête du Clos, Tonton Marcel, Vigne Blanche och Vigne Derrière.

Saint-Aubin

Saint-Aubin ligger mellan Chassagne-Montrachet och Puligny-Montrachet i den södra delen av Côte de Beaune. En claim to fame är byn Gamay som möjligen gav druvan gamay sitt namn.

Appellationen klassades år 1937 och omfattar idag drygt 155 hektar med village vin och 80 hektar med premier cru. Här görs främst lätta röda viner med fin fräschör och runda tanniner. Vissa viner får dock mer rustika element i vinerna, särskilt under varmare år. Personligen föredrar jag oftast de vita vinerna, särskilt när de är unga. Då finns där ofta en härlig energi och fräschör samt mycket citrusfrukter kantat med inslag av vita blommor och grön mandel.

Vingårdarna är belägna på 300-350 meter över havet och ligger ofta i förhållandevis branta slänter. De gröna druvorna växer i jord med kalk och vit lera medan de röda odlas i jordar med större inslag av lera.

Det finns 30 premier cru-lägen, de bästa är de med sydsluttningar såsom En Remilly, Les Murgers des Dents de Chien, Sur Gamay och La Chatenière samt Le Charmois Pitangeret och Les Combes au Sud som ligger nära Chassagne-Montrachet.

Övriga är Bas de Vermarain à l’Est, Derrière Chez Edouard, Derrière la Tour, Echaille, En Créot, En la Ranché, En Montceau, En Vollon à l’Est, Es Champs, La Chatenière, Le Bas de Gamay à l’Est, Le Puits, Les Castets, Les Champlots, Les Combes, Les Cortons, Les Frionnes, Les Perrières, Les Travers de Marinot, Marinot, Sous Roche Dumay, Sur le sentier du Clou, Vignes Moingeon och Village.

Bild från DinVinGuide

Santenay

Santenay ligger i den sydligaste delen av Côte de Beaune. Området fick sin klassificering år 1937 och omfattar knappt 270 hektar med village-vingårdar och 140 hektar med premier cru. Vinerna från denna region dyker upp lite då och då på bolaget och är väl värda att utforska.

Området är mest känt för sina röda viner, även om de också producerar en hel del vitt. För mig är det de röda som oftast är mest intressanta. De röda vinerna är i regel mörka och djupa i såväl färg som smak. I smaken är de ofta expressiva och friska med inslag av lila blommor och röda bär. En del viner, särskilt från den norra delen av appellationen kan påminna om de från Côte de Nuits, men med lite mer rustika inslag. Vinerna från den södra delen påminner mer om vinerna från Côte Chalonnaise. De gör en liten del chardonnay också varav en del är riktigt bra, t ex i Beurepaire och La Comme.

Odlingarna ligger på 300-500 meter över havet. Jordmånen är kalkrik med inslag märgel och mindre sten. De bästa lägen återfinns i den norra delen av appellationen såsom Les Gravières-Clos de Tavannes, Les Gravières och Clos de Tavannes.

Övriga premier cru-vingårdar är:

Beauregard, Beaurepaire, Clos de Tavannes, Clos des Mouches, Clos Faubard, Clos Rousseau, Grand Clos Rousseau, La Comme, La Maladière och Passetemps.

Maranges

Maranges ligger i den sydligaste delen av Côte de Beaune och här produceras framför allt rött vin. Området fick sin klassificering år 1937 och omfattar knappt 140 hektar med village-vingårdar och drygt 90 hektar med premier cru.

Vingårdarna ligger på 240-400 meter över havet och jordmånen skiftar mellan små runda stenar med alluvialt material och mer märgel och kalkstensinblandade jordar.

De röda vinerna är ofta är relativt enkla och lite rustika med en mörk hallonröd färg och solvarm frukt. I smaken finns ofta inslag av röda och lila frukt samt en viss pepprighet. De bästa är charmiga och lite flörtiga i stilen. Smakmässigt är de lätta att blanda ihop med vinerna från Côte Chalonnaise.

I Maranges finns sju premier cru-lägen där Le Croix Moines är ett läge som brukar producera bra viner.

De övriga är:

Clos de la Boutière, Clos de la Fussière, La Fussière, Le Clos, Le Clos des Loyères, Le Clos des Rois och Les Clos Roussots.

Med det avslutar jag detta kapitel!

Skål

Magnus Reuterdahl

Bild från DinVinGuide

BOURGOGNE-SKOLAN CÔTE DE Beaune del 2

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!