Midsommar är Sveriges riktiga nationaldag

Jag anser att den 6 juni är från början till slut ett jippo som till råga på allt kostade oss en garanterad helgdag, annandag pingst som alltid infaller på en måndag och som nu inte längre är röd. Nog gnällt om det. Nu är det snart midsommar som är Sveriges riktiga nationaldag - och då är det snaps och öl till smörgåsbordet som gäller.
Midsommar är Sveriges riktiga nationaldag

Jag har en förkärlek för tysk pilsner som passar bäst i solsken eller när man är riktigt törstig och det går naturligtvis med fördel att kombinera dem båda. Enligt tysk lag bör en pilsner inte vara starkare än 4,9% vilket jag tycker är sympatiskt.

Jag har precis återupptäckt en gammal favorit, Augsburger Herren Pils som har den där krispiga fräscha saken och en alkoholhalt på 4,7% och till råga på allt finns i det ordinarie sortimentet på Systembolaget. Med andra ord är det bara gå in och shoppa.

Med sitt tydliga humlebett och friska smak så passar den utmärkt till svensk husmanskost och det mesta på midsommarsmörgåsbordet utom de syrliga sillinläggningarna och jordgubbstårtan. Den relativt låga alkoholhalten, 4,7%, minimerar risken att bli knall i solen.

Augsburger Herrenpils 330 ml

Artikelnummer:1637

Pris:12:90

Bild från DinVinGuide

Till midsommar vill jag ha snaps. En svensk tradition som man inte får tumma på. Dessutom ser jag mig själv som kulturbärare vilket innebär att jag alltid sjunger snapsvisor när jag ska snapsa. Det är inte antalet som är viktigast. Två små brukar räcka för mig och det i kombinationen öl, mat som är kul.

Intresset för snaps och brännvin har väl alltid funnits i den svenska folksjälen men har på senare år ökat. Vi är än mer intresserade av vad vi dricker nu för tiden och vill ha nya upplevelser och intryck hela tiden. Det medföljer att det i dag destilleras på många håll runt om i landet och det finns mycket att välja på och ligger tyvärr ofta i beställningssortimentet.

Jag hoppar över alla nymodigheter och småskalighet och kör med två klassiska favoriter som kompletterar varandra.

Den första är Sveriges äldsta snapsrecept från 1871 som har överlevt till i dag. Jag talar naturligtvis om den klassiska akvaviten O.P. Anderson som är en ganska kryddstark i sin smak och därför också passar till många av det Svenska smörgåsbordets rätter så som starka ostar, naturligtvis kryddig inlagd sill och köttbullar.

 

Efter maten kan man prova att blanda en lite lättare grogg på en del O.P. Anderson 3-4 delar tonic water i högt glas med is. Var lite vågad och toppa med en bit gurka eller om man vill ha mer syra, en bit lime. Succén är given på midsommar.

O.P. Anderson Aquavit 350 ml

Artikelnummer:42

Pris: 144 kr

Läs mer om Voda det lilla vattnet här.

Bild från DinVinGuide

Den andra är inte mindre än en norsk specialitet som lagras och fraktas i sherryfat ombord på fartyg över ekvatorn, den så kallade linjen och där av namnet. Brännvinet är mjukt, runt och kryddigt med ett något sötare avslut. Väldigt god som den är och passar till exempelvis sherrysill och grillade och marinerade revben men även annat grillat funkar. Även detta brännvin är gott att blanda en grogg på. Jag rekommenderar proportionerna en del linje till 3-4 delar Ginger ale i ett högt glas med is. Toppa med en apelsinskiva eller blodgrape.

Lysholm Linie Aquavit 700 ml

Artikelnummer: 59

Pris: 264:-

Bild från DinVinGuide