Min Midsommar

Min Midsommar

Min Midsommar

Nu sitter man och laddar som bäst inför en av sommarens trevligaste och matigaste helger. Just i år blir det lite annorlunda för mig då renovering av badrummet upptar den mesta av tiden, även under storhelger som denna. Detta hindrar dock inte att jag bjudit in vänner och familj till ett traditionellt midsommarfirande i mitt vackra kapell i norra uppland.

Dagen kommer att förlöpa enligt följande schema. Frukost intas vid det stora bordet i kyrksalen, men det kommer inte att bli några excesser eftersom jag vet att resten av dagen kommer att bli fullspäckad av mat och dryck. Efter detta står flytspackel och vattendragning på agendan. Sådär vid ett-rycket är det dags för lunch. Jag kommer att bjuda på “lerpotte-sill” som i princip består av matjessill, hackad äggula, hackad äggvita, hackad gräslök och ordentligt med varmt brynt smör. Min ömma moder bidrar med silltårta och våra andra vänner med lite inlagd sill och strömming. Färskpotatisen handlar jag in hos den lokala potatisbonden såklart. Till detta drick öl och snaps. Då det är många viljor och smaker inblandade så blir det lite olika sorter på bordet, men ett löfte är att det ia alla fall kommer serveras någon form av Oppigårds. Troligen Golden Ale eller Amarillo. Snapsen är egen kryddad (och då det är mina glada vänner som står för den biten, så blir det alltid en överraskning). Efter lunchen, med tillhörande snapsvisor, så tar vi en siesta, spelar kubb, röker en cigarr, plockar blommor, binder kransar eller vad man nu kan tänka sig att gästerna vill hålla på med.

Sedan vankas middagen och i år blir det hamburgare! Inget är väl så gott och enkelt som egna grillade burgare med massvis av goda tillbehör.

Min favoritburgare ser ut så här:

Börja med att mala färsen. Jag använder ofta högrev då jag tycker att detta ger den saftigaste och bästa smaken. I själva färsen blandar jag även i lite bacon, just för att få lite högre fetthalt och förstärka smaken av den rökiga grillkänslan. Dessa burgare grillas sedan utomhus, men bara så dom får lite yta. Sedan kör jag färdigt dom i ugnen tillsammans med några skivor cheddar. (Ni ska också veta att jag tycker sån där ful-cheddar i engångsförpackningar är det bästa på burgaren, även om det är något man inte pratar högt om…)

Brödet köper jag på det lokala bageriet. Dom har en surdegsvariant som är alldeles förträffligt. Har man inget lokalt bageri och tycker att tiden rinner iväg, så säljs det numera riktigt bra “surdegsbröd” till hamburgare på ICA.

På min favoritburgare ska det också finnas ett stekt ägg. Dessa görs med fördel i stekformar, så dom blir runda och därmed lite lättare att hantera. Sedan finns det alltid lite romansallad, bifftomat, skivad lök och en schysst dressing. Bästa dressingen gör man givetvis själv och det är dessutom toklätt.

Majas dressing:

1 dl Majonnäs

1/2 dl Creme Fraiche (gärna avrunnen)

2 tsk tomatpurée

1 vitlöksklyfta

1/2 liten hackad gul lök

1 msk bostongurka

1 tsk stark senap

1/2 msh finhackad kapris.

salt, svartpeppar och lite cayenne.

Blanda ihop ingredienserna och smaka av. Här är det inte alls så noga med måtten utan man kan göra allt efter eget tycke och smak.

Tillbehören då?

Ja, jag tycker att lite sallad kan vara gott. Vill man så kan man ju även köra på med potatisklyftor, men jag tycker ofta att det blir för mycket på tallriken helt enket. Däremot har jag gärna en grillad majskolv vid sidan eller majskorn som är uppvärmda med smör och chili samt lite rivet limeskal.

Efter middagen är man ju ofta bra däst. Då plockar man fram en kortlek eller ett spel och kör några rundor. Sedan blir det en kopp kaffe, en Marillenbrandt, en cigarr och lite chokladpraliner. Även om sommarnätterna kan bli långa så är det viktigt att hinna med det sista. Det är givetvis de sju sorters blommorna som ska ligga under kudden. Bara att hoppa iväg ut genom dörren och sätta igång! Man får givetvis inte fuska med såndant som växer i rabatter! I värsta fall kan detta ta lite tid. Ett tips dock: När blommorna är insamlade så lägg dom i en plastpåse under kudden så riskerar man inte att få fläckar och fullt med blomrester i sängen!

Så är natten till ända och det är dags att börja skiftet på drömfabriken. Med detta vill jag önska er alla en förnämlig midsommarhelg, och här kommer några enkla vintips till burgarna.

De Morgenzon DMZ Concerto, 3156, 119:-

Smakrikt och härligt vin med toner av viol, lakrits, lite cigarr och en stor näve mörk frukt. Domineras av Syrah och Mourverdre vilket ger en schysst kryddighet. Detta kommer få burgaren att sjunga!

Bellingham Bernard Series Bush Vine Pinotage, 92024, 199:-

Riktigt bra Pinotage som har en alldeles fantastiskt fruktrik karaktär. Smaken är packad med björnbär, mogna körsbär, lite fat, kaffe och violpastiller. Detta vin har mycket kraft och spänst och funkar lika bra till mina burgare som till ribs eller en välgrillad entrecote.

Ps. Meerlust Rubicon som är med på bilden är också ett grymt vin till burgare. Kostar 225:- och har varunr. 2026