- Hem /
- skribenter /
- Fredrik Schelin /
Voltis en världsnyhet i Champagne
Voltis en världsnyhet i Champagne
Voltis en världsnyhet i Champagne
Traditionellt sett har sju druvsorter varit godkända för tillverkning av champagne. Något unikt har nu skett i Champagne då man för första gången på över 100 år inkluderat en ny åttonde druva i distriktet – Voltis. Den har utvecklats för att möta de utmaningar som klimatförändringarna har skapat. Voltis är mer motståndskraftig mot bland annat kyla, frost och olika svampsjukdomar. DinVinguide.se egen champagneexpert Fredrik Schelin är inbjuden som en av väldigt få dryckesskribenter i världen att först och exklusivt få testa champagne producerad på Voltis. Detta ägde rum i en historisk provning den 29 september i Champagne.
Champagne framställs i huvudsak av tre olika druvsorter, chardonnay, pinot noir och meunier. Dessutom har ytterligare fyra sorter hittills varit godkända men sällan använts.
– Det är spännande och ärofyllt att få vara med vid ett sådant historiskt ögonblick. En fördel med Voltis är att det är en druva som mognar tidigt vilket gör att den kan skördas tidigare och därför inte behöver utsättas för eventuell tidig höstfrost. Vidare minskar man riskerna med röta i det fuktigare höstvädret när en tidigare skörd kan genomföras. Tidig mognad betyder också att man behåller en fruktig och frisk smak. En annan fördel är att motståndskraften gör att man kan minska på kemiska bekämpningsmedel. Dessutom kan den användas både till torra och halvtorra viner och fungerar fint att blanda med andra druvsorter. Jag ser verkligen fram emot få ta del av den här utvecklingen med Voltis i framtida viner från Champagne, säger Fredrik Schelin.
Voltis är en av de druvsorter som har utvecklats inom INRAE-ResDur-programmet som syftar till att skapa resistenta druvsorter som tål mycket och samtidigt går att producera kvalitetsviner på utan behov av bekämpningsmedel. INRAE står för ”det franska institutet för jordbruksforskning” och utvecklar druvsorter för produktion i Champagne.
Druva
Voltis
L’Institut National de l’Origine et de la Qualité (Inao) har bekräftat ansökan om godkännande av den resistenta druvsorten Volits för produktion av Champagne AOC. Voltis är den första resistenta druvsort som ingår i en fransk appellation.
”Voltis är ett av svaren på den viktiga frågan om samexistens mellan invånare och producenter. Framför allt handlar det om att utveckla metoder och konsumtion i en anda av hållbarhet”, förklarar Maxime Toubart, medordförande för Comité Interprofessionnel du Vin de Champagne (Civc) och ordförande för Syndicat Général des Vignerons (SGV).
Med sin introduktion i Champagne-appellationen skulle Voltis vara den första druvsort som är resistent mot dun- och mjöldagg som inkluderas i en AOC. Det är ett försök med en druvsort med “hållbar resistens” (ResDur1) som möjliggör drastiskt minskade behandlingar mot svampsjukdomar (dunmögel och mjöldagg).
Detta inom ramen för “Variétés d’Intérêt à Fin d’Adaptation” (VIFA), det vill säga upp till 5 procent av en gårds odlade arealer och upp till 10 procent av blandningarna under en testperiod av 5 år. En juridisk förändring för vinodlingsområdena kommer att förändras för ursprungsbeteckning för att möta klimatförändringens utmaningar för att kunna tillåta Voltis.
Bortom ZNT
Begäran om att inkludera Voltis, validerad i Champagne sommaren 2021, motsvarar starka och akuta samhällsutmaningar för vinodlarna i Champagne. “Voltis är ett av svaren på utmaningen att ta hänsyn till samexistens: mellan lokalbefolkningen och produktionen.
Källa: Vitisphere
Voltis en världsnyhet i Champagne
BestChampagne.se, DinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har mat, dryck, vin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.
Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!
Text: Fredrik Schelin