Fredriks bubblor – Sekt Tysklands stolthet

Traditionen för mousserande vin i Tyskland sträcker sig tillbaka ända till 1800-talet. Det tyska hantverket för mousserande viner har pågått i århundraden. Tyska vinmakare har historiskt stått bakom flera framträdande champagnehus som bland annat Mumm, Bollinger och Krug. Det första vinhuset att producera mousserande vin i Tyskland var Kessler, som grundades i Württemberg 1826.
Fredriks bubblor – Sekt Tysklands stolthet

Fredriks bubblor – Sekt Tysklands stolthet

Med sekt avses en tysk eller österrikisk variant av mousserande vin. Tyskland är det land i världen som konsumerar mest mousserande vin per capita. Sekt kan göras antingen med samma traditionella metod som champagne eller genom charmatmetoden.

Historiskt har mycket sekt gjorts helt eller delvis på importerade druvor, men enligt tysk lagstiftning får mousserande vin endast saluföras som Deutscher Sekt (tysk sekt) om den är producerad av tyskodlade druvor.

Följande olika varianter av sekt förekommer i den tyska vinlagstiftningen:

Sekt är ett mousserande vin som uppfyller vissa grundläggande normer. Anges Deutscher Sekt eller en region (exempelvis Rhein- Mosel) måste 100 procent av druvmaterialet komma från Tyskland respektive från angiven region.

Sekt b.A. (besonderer Anbaugebiete) är ett mousserande vin som är producerat i en av de 13 kvalitetsvinregioner (exempelvis Mosel, Rheingau) som också används för stilla kvalitetsviner. Regionen måste anges. För sekt b.A. krävs en högre druvmognad än för enklare sekt.

Crémant är en tillåten tilläggsbeteckning för flaskjäst sekt b.A. som uppfyller vissa villkor, bland annat minst nio månaders lagring på jästfällningen.

Winzersekt är en tillåten tilläggsbeteckning för flaskjäst sekt b.A. som till 100 procent är framställd på tillverkarens egna druvor.

Fredriks bubblor – Sekt Tysklands stolthet

Idag kan kvalitetssekten i Tyskland vara både årgångsmärkt och druvbestämd, ofta gjort på ren riesling eller en blend av pinot-druvor och chardonnay. Sekt produceras i samtliga av de 13 tyska vinregionerna och görs som vitt, rosé och rött vin. De kan också märkas efter restsockergrad och sträcker sig från brut nature till mild.

  • Brut nature: 0-3 g/l
  • Extra brut: 0-6 g/l
  • Brut: 0-12 g/l
  • Extra dry: 12-17 g/l
  • Dry: 17-32 g/l
  • Semi-dry: 32-50 g/l
  • Mild: >50 g/l
Här listar vi tips på kvalitetssekt som finns tillgänglig på Systembolaget

Gut Hermannsberg Blanc de Blancs

Bild från DinVinGuide
Nr 74043
Pris 226:-

Mjuka bubblor och diskret mousse. Lätt och elegant med en primär rieslingdoft. Toner av physialis och vita vinbär. Komplex munkänsla, lång eftersmak. Fin syra och återkommande aromer med söt citron och lime i tillägg. Klassisk producent i Nahe som gjort stora framsteg de senaste tio åren.

Rings Blanc et Noir 2015

Bild från DinVinGuide
Nr 97039
Pris 249:-

Fruktig, något utvecklad, mycket frisk smak med inslag av gula äpplen, honung, ljust bröd och apelsin. Rings är en kvalitetsodlare som är mästare på framförallt spätburgunder.

Motzenbäcker Rurale Riesling 2012

Bild från DinVinGuide
Nr 77456
Pris 299:-

Torrt med behaglig mousse och elegant välbalanserad syra. Stor smak av mogen citrus, mandarin, melon samt finstämd mineral. Utmärkt som aperitif men även god tillsammans med gravad lax och skaldjur. Vinerna lagras länge vilket ger en vacker färg och komplexa aromer i doft och smak.

Bild från DinVinGuide