- Hem /
- skribenter /
- Fredrik Schelin /
Ett mousserande vin i Bollingers stil
Ett mousserande vin i Bollingers stil
Ett mousserande vin i Bollingers stil
Att välja ett vin till kräftor kan vara svårt kanske för att inte alla föredrar den traditionella ölen och nubben. Vi på DryckesListyan.se vill tipsa om ett vin som passar perfekt till kräftskivan.
Vita torra och eller ekade viner passar inte så bra till kräftor med sälta och dillsmak. Precis som andra skaldjur har kräftor också smak av umami. Sedan så ska ju vinet man väljer även passa till västerbottenost.
Om man väljer ett mousserande vin så hjälper bubblorna till med umami, syran och mineraliteten går perfekt ihop med både sältan i kräftorna men även med sötman.
Perfekt vin är således bubbel, men direkt så enkelt är det ju inte, man bör exempelvis undvika söta bubbel.
Välj gärna mousserande viner från följande kategorier: Cava, Cap classique, Crémant och givetvis Champagne.
Jag har valt ut ett tips för att förenkla valet där jag tycker vinet inte bara sticker ut i kvalitet utan även i pris. 139 kronor för denna “mini-Bollinger” är ett svårslaget val.*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section*”För att citera ett slitet uttryck så är det ett prisvärt fynd!”*section**section**section**section**section**section**section**row*
Vinet passar utmärkt som aperitif men även till höstens skaldjur. ”För att citera ett slitet uttryck så är det ett prisvärt fynd!”
Langlois Nr 7404, Crémant de Loire Brut 139:-
*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2018/06/dvg_langlois_bonus.gif*section**row*Langlois-Chateau tillverkar både röda och vita viner. Men fokus ligger på deras Crémant de Loire, som produceras enligt den traditionella metoden.
Inriktningen var mousserande vin redan 1912, när Langlois-Chateau startades av det unga paret Edouard Langlois och Jeanne Chateau. Edourd omkom under första världskriget, vilket ledde till att Jeanne sällade sig till skaran av ”bubbelänkor” och drev företaget vidare. Huset var familjeägt ända fram till 1973 när champagnehuset Bollinger klev in som majoritetsägare.
Basvinet till Langlois Brut, Crémant de Loire, är gjort till huvuddelen av Loires signaturdruva chenin blanc (60%) tillsammans med 20% chardonnay och 20% cabernet franc. Druvorna kommer från sex olika lägen som domineras av kalkhaltig jordmån. Varje växtplats vinifieras separat och blandas sedan till husets cuvée tillsammans med cirka 10% reservvin. Efter andra jäsningen på flaska får det vila 36 månader på fällningen innan det degogeras och släpps ut på marknaden. Dosage 12 gr/liter.*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2018/06/dvg_langlois_58s-00_00_53_19-still008.png*section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section*