Champagne bäst i test 2020 – del 4

De flesta Blanc de Blancs-champagnerna produceras på chardonnay-druvor. Det finns faktiskt några gröna druvsorter som är tillåtna, dock är dessa väldigt ovanliga, arbanne, petit meslier, pinot blanc och pinot gris.
Champagne bäst i test 2020 – del 4

Champagne bäst i test 2020 – del 4

Blanc de blancs betyder vit av vit och det innebär att vinet alltid innehåller 100 procent gröna druvor oftast chardonnay. Benämningen kommer sig av att man i Champagne utnyttjar såväl blå som gröna druvsorter.

Champagne är ofta producerad på en blandning av tre druvor. Två av de tre är blå druvor, pinot noir och pinot meunier. Sedan den gröna druvan chardonnay.
Chardonnay står för fruktighet, syra och elegans.

Arbane, petit meslier, pinot blanc och pinot gris är fyra andra druvor som är obetydliga i mängd men fortfarande godkända druvor i distriktet Champagne. Läs mer om dessa druvor i vår druvguide.

Côte de Blancs är distriktet i Champagne där man är mest känd för sin chardonnay. Det är här de flesta champagnehusen hämtar sina chardonnaydruvor.

Här följer några utvalda Blanc de Blanc-tips från monopolets hyllor.

Blanc de blancs champagne har under senare år blivit alltmer trendigt och populärt
Utforska världens alla druvor i vår druvguide!
Chardonnay

Druva

Chardonnay

Arbane

Druva

Arbane

Pinot blanc

Druva

Pinot Blanc

Petit Meslier

Druva

Petit meslier

Pinot gris

Druva

Pinot gris

Bild från DinVinGuide

Champagne bäst i test 2020 – del 4

Att prova champagne hemma

Provning av champagne och mousserande vin

Att prova champagne, mousserande vin och andra bubbelvarianter är festligt och trevligt och rätt enkelt att ordna hemma. Man kan välja att bara prova champagne eller bara cava exempelvis eller välja olika prisklasser. Det finns lite tips och trix för att provningen skall bli lyckad. Här får du några råd på vägen och tips på olika bubbel att prova.

Kyl flaskorna

Det självklara är förstås att börja med att kyla flaskorna. Halvljummen champagne går bara inte att dricka. Fyra timmar minst i kylen. Temperaturen vid servering skall vara 6-9 grader. Vill du använda ishinkar sedan så tänk på att skaffa champagnekorkar då flaskans kork inte går att använda efter öppning.

Servera och smaka

Öppna flaskan långsamt med en lutning på 45 grader. Titta på bubblornas storlek och färg på vinet, båda kan avslöja ålder på vinet. Hur känns vinet i munnen, textur och struktur kan berätta mycket om ett vin. Efter man har tittat på vinet så är det dags att ta in alla sinnen, först så doftar vi på vinet. Känner du inget så snurra gärna upp vinet i glaset så att det avger aromer.

Nu går vi till att smaka på vinet. Ta in en liten sipp och låt vinet rulla runt i munnen, om du kan så dra in lite luft mellan läpparna. Eftersom 80 procent av det du känner kommer ifrån doften så sörpla gärna vinet då kommer doften tillbaka upp i näsan och förstärker din upplevelse.
Nu kan vi börja sätta bedömning på vinet.🥂