- Hem /
- skribenter /
- Eva Weckström /
Spanien det nya svarta
Spanien det nya svarta
Spanien det nya svarta
*section**section*Spanien har know-how, tradition och ett varierat klimat som inbjuder till olika stilar, druvor och stort utbud. Landet ligger stadigt som nummer tre i vinproduktion efter Frankrike och Italien men vad gäller vingårdsareal är man störst. Detta beror på glesa planteringar och låg nederbörd vilket ger lägre avkastning. Man har i Spanien hela 1 miljon hektar planterade med vinrankor.
Moderniseringen i vinproduktionen innebär ny kunskap, utrustning och vinerier med design som är kittlande cutting-edge. Vinerna är packade med koncentrerad frukt och man byter ofta ut de vaniljstinna amerikanska ekfaten mot franska. Dessa ger istället karaktär av cederträ samt trivsam strävhet och struktur. Man satsar även på druvor som inte bara är lokala utan även fransosen cabernet sauvignon(numera världens mest odlade druva) och dess landsman merlot.*section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2017/01/spain-vine-and-stone-wall.jpg*section**row*Spanien, det nya svarta:
Håll ögonen öppna efter viner med ursprungsbeteckning Bierzo, Toro, Cigales, Ribera del Duero, Priorato eller Montsant för att nämna några moderna rödvinsdominerade regioner i de norra delarana av landet. För lite generösare viner snegla ner mot de östra delarna och Alicante, Yecla eller Valencia. Är du sugen på vitt finns underbara skaldjursviner att upptäcka i Riax Baixas och fruktiga, saftiga allroundviner i Rueda. I Rioja gör man också bra vita viner som är lite fylligare och matorienterade.
Nedan några väldigt trevliga spanjorer som inte kostar (den nya svarta) skjortan.*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2017/01/spain-catalunia-spring-in-the-vineyard.jpg*section**row*Ribera 1 One 2013, artikelnummer 3027, 90:-
Region: Ribera del Duero
Druva: Tempranillo
Modernt fruktdrivet vin på regionens stolthet, druvan tempranillo. Druvan ger täta viner med mörk, djup bärighet och strama tanniner. Detta vin från ansedda regionen Ribera del Duero söder om Rioja har mullig karaktär av mörka plommon och körsbär, mocca, dadlar, ljus chokladpralin och svag örtighet med antydan av mint.
Biurko 2015 Artikelnummer 2015, 80:-
Region: Rioja
Druva: Tempranillo
Självklart måste det också rekommenderas ett riojavin. Många är idag av en mer fruktdriven stil än 90-talets uttorkade och vällagrade varianter. Detta ekologiskt certifierade vin är solmoget fruktigt med inslag av björnbär, sötlakrits och salvia. Gott till fläsk, kyckling eller örtkryddat lamm. Gärna i mustig gryta.
Amaltea de Loxarel 2014 Artikelnummer 3169, 84:-
Region: Penedes
Druvor: 55% cabernet sauvignon, 30% merlot, 15% tempranillo.
Ekologiskt vin från nordöstra Spanien. Modernt, örtigt och fylligt med mycket muskler. Generöst bärig och stor doft med inslag av rostade ekfat, örtkryddor, moreller, vildhallon och violpastill. Angenäm alkoholhalt på 13,5 %. Denna lägre alkoholhalt då druvorna odlas på högre altitud och exponeras för svalkande vindar som gör att de inte får för hög mognad och sockerhalt. We like!!
Eco Rojo 2015, Artikelnummer 2521, 70:-
Region: Alicante
Druva: 50% monastrell och 50% syrah
Vin från soliga Alicante på regionens pride and joy- druva monastrell. Här i värmen trivs druvan som allra bäst även om den växer i andra länder också. I södra Frankrike går den under namnet mourvedre. Man har valt att blanda den generösa, bäriga och nästan björnbärssyltiga druvan med den lite mer strukturerade syrah som bidrar med pepprighet, strävhet och toner av rökta charkuterier. Ett bra äktenskap, alltså. Vingården ligger i en dal nära staden Villena och landskapet är vidunderligt med böljande gröna kullar, berg och flodbäddar. Ett ekologiskt vin efter biodynamiska principer.
Calabuig 2015, Artikelnummer 2714, 66:-
Region: Valencia
Druva: Tempranillo.
Här har druvan tempranillo fått njuta milt medelhavsklimat och levererar saftig frukt och mjuk strävhet. Packad med mörka bär, mörk choklad, cederträ, bigarråer, plommon, sötlakrits och smörkola. Underbart till lamm- eller nötkött.
*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section*