Mera barbera

Barbera är den blå druvan från Piemonte, som lätt hamnar i skuggan av storheten nebbiolo för vinerna från Barolo och Barbaresco. Med storheter kommer alltid ett högt pris. Barbera däremot går att hitta i alla prislägen, ofta januarianpassade. 

Mera barbera

Var odlas barbera? 

Främst i norra Italien, i regionen Piemonte. Det är landets tredje mest odlade druva efter sangiovese – Toscanas stolthet bland annat – och montepulciano som vi hittar i Marche och Abruzzo.

Vi hittar den framför allt i distrikten och städerna Alba och Asti. Ursprunget står ofta på etiketten, Barbera d’Asti och så vidare.

Kalifornien har också en del odlingar och även Australien. Barbera blir mer och mer poppis, tack vare stora skördar och sin mjuka, inställsamma frukt.

Hur smakar druvan? 

Pigg syra och frukt är de två huvudkomponenterna hos barbera. Ingredienserna består i regel av körsbärkärnor, syrliga körsbär, plommon, björnbär, blåbär och kryddor. Färgen är mörk och rätt tät. Tanninerna är överlag snälla och nedslipade, vilket gör att du kan sippa på ett glas utan en stor köttbit som tillbehör.

Vad passar till barbera?

Italienskt så klart! Men skippa fisken och skaldjurspastan. Tack vare sin syra, så kan druvan klara av friska och tomatstinna rätter som pasta med en enkel tomatsås, pizza i olika former, charkuterier och även ljust kött och salsicca. De mer mulliga varianterna längtar efter långkok, gärna ossu bucco, stora köttbullar i tomatsås, pasta bolognese och gräddiga och krämiga rätter som risotto och spagetti carbonara.

Vill du hellre ha något svenskt på tallriken, så prova till köttbullar med potatismos och lingon. Varför inte ugnsbakad falukorv med tomat och ost, den gamla klassikern? Jag provar gärna våra syrliga isterband till en glas frisk barbera eller kanske en pytt i panna med rödbetor och stekt ägg.

 *section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2016/09/korv-2.jpg*section**row**section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2016/07/img_9643.jpg*section**row*Det behöver inte vara dyra eller komplicerade rätter. Barbera är en tacksam druva som för det mesta ligger i en bra prisnivå. Här har ni tre välsmakande, prisvärda viner. 

San Silvestro Piemonte Barbera 2014, nr 72782. 90 kr

Klassisk och druvtypisk barbera, med mjuka tanniner och bra syra som längtar efter något italienskt på tallriken. Syrliga körsbär och lätta fatkryddor hittar vi i både doft och smak. Perfekt till en charkbricka med bruschetta.

San Silvestro Barbera Piemonte

Giacosa Fratelli Barbera d’Alba Busije 2015, nr 75722. 110 kr

Syra på topp! Frisk och sprittande barbera där körsbär varvas med körsbärskärnor, plommon och örter. Fylligt men också slankt och med en lång, livlig eftersmak. Kommer att ligga i det fasta sortimentet från och med mars, men tack vare en stor efterfrågan finns det redan i ett 40-tal butiker.

BarberaGiacosa

Villa Gilloria Barbera Monferrato 2014, nr 75244. 100 kr

Fruktdriven barbera, fylld med örter som lagerblad och anis, tillsammans med mörka bär, kakao och fatkryddor. Mjukt och tillgängligt redan ikväll, till en bolognese till exempel. Kommer också att hamna i fasta sortimentet den 1 mars, men finns redan i över 100 butiker tack var en bra försäljning via beställningssortimentet.

VillaGilloria

*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section*