Evas Matskola – baka smarriga matmuffins

Goda och krämiga muffins som i USA kallas "cupcakes" har varit poppis länge. Men i sommarvärmen är det inte dumt med saftiga och salta dito. Vi snackar matmuffins. Häng med!
Evas Matskola – baka smarriga matmuffins
Bild från DinVinGuide

Sommar, semester, utflykter och bad. Vilken underbar tid på året! Under sommarmånaderna kanske vi inte spenderar onödig tid i köket utan vill njuta ute så mycket vi bara kan. Det gäller att tanka solljus och vila.

Jag fick matmuffins på stranden en gång av goda vänner. Jag blev såld direkt. De jag fick hade soltorkad tomat, feta och svarta oliver som fyllning. Så saftigt, salt och smakrikt. Vilken bra idé!

Dessa godbitar är enkla att göra. De är lätta att ta med och äts gärna kalla. Inget kladd. De går med fördel att göra i förväg och frysa. Ta en påse eller flera ur frysen innan avfärd så tinar de lagom till lunch eller mellis. Man står sig bra på dessa och de blir alltid mycket uppskattade.

Inte nog med formatet. Man kan stoppa i lite vad man gillar och har hemma. Jag älskar kylskåpsrens. Använd allt-släng inget!

Är man känslig mot gluten gör man helt enkelt istället äggmuffins, utan mjöl. Även dessa jättegoda. Recept nedan.

Bild från DinVinGuide

Söta cupcakes är ofta något mindre än muffins och i en del recept även kompaktare än muffins. Ibland kan de ha fyllning av olika slag. De har alltid smörkräm, “frosting”, eller annan topping i generös mängd som spritsas på ett vackert sätt. De är färgglada, lekfulla och dekoreras fantasifullt. De kan vara riktiga små konstverk. Trenden kom från USA men har även cementerat sig i Sverige. Se längst ner i artikeln för ett par fina recept, bland annat chokladmuffins med kolagömma. Dessutom veganskt. Mums!

Bild från DinVinGuide
Men nu ska vi baka matmuffins. Mums!
Bild från DinVinGuide

Bestäm själv vad du vill ha i dina muffins. The sky is the limit. Själv tycker jag inte om när det är för hårda och tuggiga råvaror i min muffins men det är tycke och smak.

Goda ingredienser är:

Ost-mozzarella, feta, keso eller getost.

Oliver av alla de sorter. Soltorkad eller färsk tomat. Kapris. Skivad, strimlad och stekt zuccini eller aubergine.

Har du kokt potatis i kylen? Skiva och tärna i.

Spenat är underbart. Ruccola också. Eller gör en pesto och blanda i smeten!

Lök eller purjo som hackats och stekts är gott. Tonfisk funkar fint, lax också. Svamp.

Rökt skinka eller kalkon, bacon, salami, korv, chorizo.

Krydda kan du göra med paprikapulver, färska eller torkade örtkryddor, kummin, cayenne, muskot och så vidare.

Frön på toppen är fint. Vallmo, sesam eller varför inte rostade solrosfrön?

Bild från DinVinGuide

BASRECEPT MATMUFFINS ca 10 stycken

 

INGREDIENSER

5 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1/2 tsk salt

100 gram riven eller tärnad ost

100 gram rökt skinka, bacon, grönsaker eller vad man nu valt ut att ha i

2 medelstora ägg

2 dl mjölk

1 dl raps- oliv eller matolja

 

Bild från DinVinGuide

 

GÖR SÅ HÄR

-Sätt ugnen på 200 grader

-Blanda dina torra ingredienser i en bunke: mjöl, bakpulver, salt. Tillsätt din rivna eller hackade ost och all annan topping.

-Blanda ägg, mjölk och olja i en bunke. Vispa lätt. Blanda i alla dina olika topping-ingredienser.

-Häll ner äggblandningen i mjölblandningen, rör om, blanda ordentligt.

-fördela i 10 dubbla muffinsformar, gärna på en muffinsplåt. Strö över lite riven ost, och eventuella frön.

-Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter. Låt svalna. Frys in i påsar om de inte ska användas direkt.

Bild från DinVinGuide

BASRECEPT ÄGGMUFFINS ca 10 stycken

 

INGREDIENSER

-7 medelstora ägg

-1 skvätt vatten eller mjölk (om man vill)

-100 gram riven ost, tärnad feta, mozarella eller klick keso

-100 gram valfri topping

-salt, svartpeppar

 

GÖR SÅ HÄR

-Sätt ugnen på 200 grader

-Vispa ihop äggen med eventuellt vatten eller mjölk

-Tillsätt salt, peppar.

-Fördela din ost samt topping i 10 dubbla muffinsformar på en muffinsplåt. ELLER lägg direkt i hålen på muffinsplåten, droppa lite olja eller smöra innan i så fall. Fyll på med äggen. Inte till bredden, äggröran sväller lite. Strö eventuellt över lite extra riven ost och frön.

-Grädda mitt i ugnen i 10-15 minuter. Låt svalna. Frys in i påsar om de inte ska användas direkt.

 

 

Bild från DinVinGuide

NJUT EN KALL ÖL TILL DINA MUFFINS.

Till utflykten är det oerhört praktiskt med burk eller PET. Och varför inte svenskproducerat?

 


Guldkällan Ljus Lager, Artikelnummer 1472, 8:50 (pant)
Sverige , Dalarnas län , Ludvika kommun
Burk 330 ml

Bild från DinVinGuide

Härligt fräscht från Gotlands bryggeri som ligger i Visby och grundades 1995. Bryggeriet ägs av Spendrups och bryggmästare är Johan Spendrup. Här bjuds vi fin skumkrona och elegant doft samt inslag av picklad citron, nyslaget gräs, rågbröd och blommande humlegård. Denna lager är framställd på pilsnermalt och har balanserad humlebeska från humlesorterna hallertau samt spalter. Jättegod till buffén eller småplocket men även husman.

Denna öl är, som all annan lager kalljäst. Detta innebär bland annat att jäsningen sker vid en relativt låg temperatur. Efter avslutad jäsning lagras ölet i flera veckor, även om denna process också har snabbats på av många bryggerier. Ljus lager i internationell stil är världens vanligaste ölstil. Ölen är ofta mild och maltig i smaken och beskan är sällan särskilt framträdande. Källa: Systembolaget.


Bild från DinVinGuide

 

Backyard Brew Ljus lager Bomble Bee 17, Artikelnummer 1458, 11:90(pant)
Tillverkad i Sverige, Modern stil
PET-flaska 330 ml

Även denna charmör är en ljus lager men man möts här av lite fylligare och fruktigare toner. Modern, internationell lager innebär ofta humle från USA och många gånger torrhumling. Detta är en livlig och charmig öl med balanserad beska och inslag av örter, humle, pomerans, ljunghonung, aprikos och sesamknäcke. Gott till det mesta!

Carlsberg grundades 1847 och har sitt huvudkontor i Köpenhamn. Idag är företaget ett av världens största bryggerier och har verksamhet i cirka 150 olika länder.


Bild från DinVinGuide

 

Good Guys brew, Witbier, Artikelnummer 33583, 19:90(pant)
Tillverkad i Sverige , Värmlands län , Karlstads kommun
Burk 330 ml

Värmländsk veteöl (i stilen Witbier) med balans och finess. Denna får man inhandla på plats eller beställa- den ligger i sortimentet lokalt/småskaligt. Men det är den värd! Vi bjuds på viss kryddighet och karaktär av koriander, humle, ljust knäckebröd, färska örtkryddor, grapefrukt, citronzest och banankaka. Njut som sällskapsdryck eller till sommar-picnicen.

Det finns många typer av veteöl. Witbier är veteöl i belgisk stil. Ölet tillverkades redan under medeltiden i trakterna kring Bryssel. Vetet som används gör ölet grumligt och näst intill vitt i färgen. Därav namnet Witbier-“vit öl”. Den belgiska skiljer sig från den tyska då man använder en mindre mängd vete samt omältat vete. Veteöl kan smaka och se väldigt olika ut beroende på stil och ursprung. Gemensamt för i stort sett all veteöl är dock att de är varmjästa och har låg till måttlig beska.