- Hem /
- skribenter /
- Anette Rosvall /
Traditionstyngd dessert med saffran till jul.
Traditionstyngd dessert med saffran till jul.

I många hem serverades saffranspannkakan efter julottan och gjordes med den överblivna julgröten som bas. Jag tycker att det är godast att servera den med lättvispad grädde och sylt på salmbär. Men det går nästan lika bra med hallonsylt som är lite lättare att få tag på här på fastlandet.
Om man vill servera ett dessertvin till denna goda gotländska kaka så går det alldeles ypperligt. Men då vill jag gärna byta ut sylten mot en julig citrussallad. Du hittar receptet här på den i länken nedanför. Vad gäller vinet så tycker jag vi tar och kikar mot Frankrike och Bordeaux´s lite bortglömda lillasyter Sauterne. Förr i tiden kunde man nästan säga att det var regionens stolthet och vinerna betingade en prislapp som de var värda. För det är mycket jobb som läggs ner för att få fram de gyllene, söta dropparna.
Nu lever de vita söta vinerna en lite tynande tillvaro vid sidan av sina röda kusiner. Så därför tänke jag att min saffranspankaka kanske kunde få lite nobelt sällskap av ett glas gyllene Sauternevin.
Här kommer två smarriga nyheter:
Chateau Grillon 2012 #4115 – lite ung tunn doft som vinet ändå tar igen med besked i smaken för här samsas aprikoskärnor, mandel med en bra syra och en balanserad sötma.
Casteulnau de Suduiraut 2010 #3690 – Tänker på CarlJan och hans svettiga hästar, för det är en liten ton av stall i detta vin som bjuder på mogna smaker av aprikosmarmelad, honung, marsipan, karamelliserad kvitten och balanserad sötma och syra.