- Hem /
- skribenter /
- Anders Levander /
Terreno Chianti Classico
Terreno Chianti Classico

Terreno Chianti Classico
Skörden är i full gång i Toscana nu. Det har varit en särdeles torr och varm sommar. Turligt kom det lite regn för några veckor sedan och det har även kommit några droppar under mitten på september. Skörden ser ut att bli riktigt bra efter det svåra året 2021. DinVinguide.se har besökt och träffat ett antal producenter i Chianti Classico. Området som är hjärtat för kvalitetsviner från Chianti. Det har varit en skön och uppfriskande upplevelse. Jag kan nog med fog säga att vinerna från Chianti Classico aldrig varit bättre. En stor uppryckning i både kvalitet och precision har skett under senare år.
Efter en nedgång i kvalitet under många år tog man sig ordentligt i kragen och förbättrade sig. Detta skedde faktiskt för ett antal år sedan men det är nog först nu som den bredare publiken upptäcker denna kvalitetsförbättring. Det var också på tiden då många av områdets producenter tappat stinget lite grand. Även nya regler har hjälpt på traven. Exempelvis områdets indelning i de 11 UGA vilket så småningom kommer ge bättre och bättre resultat. Det är jag övertygad om. Läs Magnus Reuterdahls intressanta artikel om de nya reglerna här.
Ett större fokus på den unika och genuina platsen där druvan odlas hjälper vinproducenten på sikt. Vidare tycker jag att det är positivt med en ännu större fokusering på druvan sangiovese. Detta förbättrar kvaliteten anser jag. Givetvis kommer många producenter fortsätta att blanda in andra druvtyper i sina viner som exempelvis merlot och cabernet sauvignon. Det finns faktiskt en hel del internationella druvsorter planterade i området och vad ska vinproducenten göra med dessa druvor. Jo, göra blends och många menar att vinerna blir bättre på lite inblandning av dessa druvtyper i Chianti Classicos viner. Men personligen gillar jag endruvsvinerna gjorda på bara sangiovese bäst. En anledning till att man gör blandviner är att man behöver använda alla sina druvor som planterades i en helt annan tidsanda. På 1980 och 90-talet var de internationella druvsorterna merlot och cabernet sauvignon mycket populära och riktmärket var viner från Bordeaux för många.
Terreno Chianti Classico
En producent som verkligen flyttat fram sina positioner vad gäller kvalitet och ursprung är den svenskägda vingården Terreno i Greve in Chianti. Vingården förvärvades i slutet på 1980-talet av familjen Ruhne. Detta efter en del turbulens på finansmarknaden där familjen Ruhne gick segrande ur striden med lite guld i byxfickan. Mycket möda och pengar har därefter investerats i både vingårdar och i vineriet. Idag tillhör man eliten bland Chiantis Classicos vinproducenter. Dottern Sofia Ruhne är idag bossen och vinmakaren och har lyft det hela märkbart vad gäller både kvalitet och precision i vinerna. Personligen gillar jag Sofias viner skarpt och varje årgång har lite mer att ge. En mycket positiv utveckling med andra ord. Sofia har lyckats med att göra personliga viner med en hel del nerv. Inga slätstrukna kommersiella viner utan terroirdrivna viner med personlighet. Jag gillar framförallt den mineraliska sältan i hennes sangioveseviner. Även husets vita viner är spännande. Som ni förstår är jag en beundrare av hennes viner. Jag lyfter även på hatten för de kvalitetssprång hon genomfört under senare år.
Terreno Chianti Classico
Det är nu inte bara undertecknad som sett vad Sofia och Terreno åstadkommit utan även hennes kollegor på de omgivande vingårdarna. Förra året utsåg man Sofia till president av UGA Montefioralle. Jag som svensk blir stolt över att man in detta mycket konservativa vinområde kan utse en utlänning till denna viktiga position. Till på köpet en ung kvinna också…Men strävan mot kvalitet och och ursprung har även givit genklang i Toscana och inte bara hos oss svenska konsumenter. Kvalitet betalar sig faktiskt till sist. Brava Sofia!
Sofias målsättning är att skapa genmenskap bland vinodlarna och utveckla Montefioralles unika terroir. Tätare gemenskap ger kunskapsöverföring vinproducenter emellan genom Sofias öppna attityd som ledare i området. Vidare vill man sätta denna mindre by/område på kartan. Det betydligt mer kända området Greve in Chianti är grannområdet. Rent administrativt omfamnar det mer kända distriktet Greve in Chianti Montefioralle.
Terreno ASofia Chianti Classico 2017
Nr 78911. Pris 349 kr
ASofia – Sofias första vin, gjort på 100 procent sangiovese från firmans äldsta vinfält som idag ger komplexa viner. Inget extra svavel är tillsatt. A Sofia Chianti Classico 2017 är ett fruktdrivet vin med en riktigt fin fräschör. I smaken finns röda körsbär, tranbär och hint av björnbär. Det har fasta och tydliga tanniner med bra grepp och fin touch av ekfaten, som ger lite krydda och viss sötma. Lång eftersmak med en hint av balsamico, torkade örter och piptobak. Charmigt och elegant. Går utmärkt att lagra, vilket kommer framhäva komplexiteten mer. Utmärkt till grillad fågel och risotto med tomater. Vinhuset Terrenos bästa rödpang tycker jag.
Terreno Chianti Classico 2019
Nr 2373. Pris 180 kr
Vill du ha ett klassikt vin från Chianti Classico så välj detta. Doften är inbjudande öppen med klassisk sangiovese från ett toppår. Rätt mycket av körsbär och lite komp av hallon vilket är typiskt, men samtidigt har vinet ett riktigt bra grepp med sina fina och sandiga tanniner. Smaken går i samma anda med rödfrukt och lätt kittlande tanniner. Ett väldigt gott vin från en fantastisk årgång. Brava Sofia!
il Momento 2019
Nr 75163. Pris 120 kr
Lite av samma känsla som ovan men detta vin är både ekologiskt och veganvänligt. Bra insteg i sangiovese-världen. Lite billigare men ändå en riktig Toscanare. Även här rödfruktighet med körsbär i förarsätet.
Terreno Chianti Classico
BestChampagne.se, DinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har mat, dryck, vin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.
Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!