- Hem /
- skribenter /
- Anders Levander /
Prosecco sui lieviti
Prosecco sui lieviti

Prosecco sui lieviti
Mitt första besök i Conegliagno och Valdobbiadene i Veneto i norra Italien var för nästan trettio år sedan. Då var det väldigt få som kände till ett vin som kallades Prosecco. Även druvan kallades prosecco för att underlätta det hela. Idag har druvnamnet ändrats till glera för att inte druva och vin ska förväxlas och att det blir oklarheter. Jag tror dock att de flesta ända mest fokuserar på vinet Prosecco. Prosecco var då företrädesvis ett vin som man intog vid sin aperitivo. Drinken man tog vid sextiden före middagen med kompisarna eller arbetskamraterna på någon lokal bar. Eller vid helgerna när man klädde upp sig och ville visa sig och se andra. Yta är fortfarande ganska viktigt i Italien. Man gör en sk. fare una bella figura. Fritt översatt göra en snygg figur. Här hade vinet Prosecco en central roll tillsammans med småplocket man åt från bardisken. Denna tradition är fortfarande mycket levande. Man missar inte gärna sin aperetivo i Italien.
Prosecco sui lieviti
Idag ser det lite annorlunda ut i världen. Jag tror ingen längre är okunnig om vad Prosecco är. Från trendiga New York till Milano pimplas det Prosecco i parti och minut. Tyvärr har vinet fått lite av ett vanrykte om att det är ett sött bubbel som är billigt och doftar piggelinisglass. Jag vill bara påpeka för er läsare att det finns riktigt bra Prosecco som väl försvarar sig som ett spännande bubbel. De bästa vinerna är inte så billiga heller.
Tänk champagne. Champagne lagras länge på sin jästfällning. Ju längre desto bättre menar många med en viss gräns dock. Den traditionella metoden som används i Champagne innebär att andrajäsningen sker på flaska där jästfällningen finns i kontakt med vinet under lång tid. Prosecco skapas genom en annan metod utan lagring på jästfällningen enligt den sk. charmatmetoden där kolsyran bildas i vinet i stora trycktankar. Vidare konsumeras proseccovinet mycket tidigare och kan därför inte upparbeta samma komplexitet som exempelvis ett vin från Champagne som vilar på jästen mycket längre vid sin andrajäsning. Lite grovt kan man säga att man uppnår vissa fördelar en champagne har i komplexitet genom att behålla lite av jästfällningen i en Prosecco sui lieviti. Tänk er likheten med ett pet natvin som är så populära idag. Jag vill dock nämna för den skeptiske att det här alls inte är ett hipstervin. Utan det är ett gott och komplext vin för alla. Jag vill bara uppmana alla att varför inte prova någon gång. Jag tror ni kommer bli överraskade över vilken skillnad det är mot ett vanligt klart proseccovin. Men alla gillar det inte som undertecknad. Så prova och avgör själv vad du tycker.
Prosecco sur lieviti
Den första december i år kommer det finnas ett riktigt bra vin som är en Prosecco sui lieviti på Systembolaget. Jag har provat vinet och kan varmt rekommendera det. Skräms inte av att det är lite grumligt. Själv brukar jag alltid skaka buteljen lite försiktigt så att jästfällningen virvlar upp i det klara vinet och ger sin komplexa karaktär. Men var försiktig att inte skaka för våldsamt innan du öppnar grimman och drar korken. Tänk på ögonen. Det är tyvärr alltför vanligt i Italien med ögonskador från korkar som skjuts ur bubbelbuteljer.
Montelvini Il Brutto ASOLO PROSECCO Superiore DOCG Sui Lieviti 2022
Pris 149.- Art nr 2527 fast lansering i 122 butiker från 1 December
Prosecco sui lieviti
BestChampagne.se, DinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har mat, dryck, vin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.
Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!