Engelskt vin

Engelskt vin är spännande och här för att stanna. Vem kunde tro det för trettio år sedan. England har en pigg och spirande vinindustri på gång. I februari var det engelsk bubbelfestival i Stockholm och DinVinguide.se var där.
Engelskt vin
Många blir förvånade när jag talar varmt om engelskt vin och dess kvalitet.

Engelskt vin

Bild från DinVinGuide
Det är en fantastisk revolution som skett i England under de senaste tjugo åren. Det bubblar av entusiasm och entreprenörsanda inom det engelska vinets värld. Tro nu inte att det bara är en fluga som snart går över. Nej, det engelska vinet är här för att stanna. Kvaliteten är hög och på fortsatt frammarsch. Givetvis är det en ung bransch vi ser på öarna utanför Frankrikes fastland. I Frankrike tog romarna med sig vinrankan från söder. Men romarna var ju även i England och planterade druvor så det finns en gammal tradition. Men det stora skiftet för vinodling i England har kommit med klimatförändringen i världen.

Det går att odla vin med kvalitet i England. Jordmånen påminner mycket eller är nästan identisk med den i både Champagne och Chablis. Så varför skulle det inte gå att göra högkvalitativt vin i England. Klimatet har även förändrats. Druvorna har numera chans att mogna och ge en skörd av kvalitetsdruvor. Det positiva i England är att det fortfarande är lite svalare än i exempelvis Champagne. Idag är det många som är rädda att klimatet förändrats så mycket i Champagne att det i framtiden kan bli problematiskt att göra vinerna med sin friskhet som en gång i tiden gav området sin storhetstid.

DinVinguide.se var inbjuden till den Brittiska Ambassaden under februari och provade ett femtontal olika producenters viner. Fokus denna dag var bubbel, engelskt sådant. Jag lärde mig för några år sedan av Jancis Robinson, den brittiska kända vinjornalisten, att kalla bubblet för “Britt Fizz”. Jag vet inte om denna benämning är vedertagen men jag använder den ändå.

Jag tycker framförallt om engelskt bubbel. Britt Fitz.

Engelskt vin

Trots att det är en ny vinnation vi möter, så har det gått rätt snabbt för flera av producenterna, att nå ut med sina viner. England har en begränsad planterad areal av vin. Den uppgår till lite drygt 4000 hektar planterad vinmark. Det kan jämföras med exempelvis Chablis i Frankrike som har en liknande planterad vinmark i storlek. Men vad gäller uppmärksamhet och konsumentkännedom kan man inte jämföra dessa två områden med varandra. Chablis är ju betydligt mer känt som vin för de flesta. Nu har ju vinbönderna i norra Bourgogne producerat vin i många många hundra år och är därför betydligt mer känt. Men jag är övertygad om att när vi ser på engelskt vin om trettio år så tror jag betydligt fler känner till det än idag. Engelskt vin har en stor potential samt även en egen inhemsk efterfrågan i sitt land vilket borgar för en bra och trygg framtid bara det.

Det jag framförallt uppmärksammade under provningen på ambassaden var det engelska mousserande vinet. Det görs även en hel del stilla viner men jag tycker att bubblet är de mest spännande vinerna. Jag tycker att det är där man idag har sin spjutspets vad gäller kvalitet. Norrmännen är ju ett vinälskande land precis som vi svenskar och har inga fördomar om var viner kan produceras. Norge är den viktigaste marknaden utanför England för Britt Fizz. Det är en spännande tanke att norrbaggarna slår oss på fingrarna vad gäller vin vilket de faktiskt gör på många sätt. Bland annat är Vinmonopolet överlägset vårt eget Systembolag i sortiment och innovationskraft. Vem hade trott detta för tjugo år sedan.

Norge är viktigaste exportmarknaden för engelskt mousserande vin
Bild från DinVinGuide
Simpsons viner har en ungdomlig kraft och charm

Simpson Wine Estate

Simpson Wine Estate är en ung firma som skapar spännande viner i landskapet Kent sydost om London. Vingårdarna ligger nära kusten till Engelska Kanalen med sitt marina klimat. Jordmånen är kalkrik och har relativt varma vintrar med svala somrar. Detta klimat gynnar viner som får en naturlig syra, vilket Simpsons viner har. De första planterade vinstockarna kom i jorden 2014 med nya planteringar 2016 och 2017. Det är med andra ord inga gamla knotiga vinstockar i Simpsons vingårdar. Trots denna ungdom i vingårdmaterialet så skapar man pigga och spännande viner. Nu är kanske inte komplexiteten och djupet i vinerna det som jag finner först, utan en fin och ungdomlig touch med frisk syra och charmig frukt.

Vingårdarna har Engelska Kanalen som omgivning på tre sidor då området är en udde som sticker ut i havet. I Barham som ligger mellan hamnstaden Dover och den kända orten Canterbury. Det var faktiskt här som romarna gick iland när England invaderades år 43. Givetvis hade de med sig vinstockar som planterades så det finns en gammal tradition med vin i området. Men det är under de senaste trettio åren som vinrevolutionen kommit till området. På programmet står både mousserande viner som stilla viner. Jag tycker personligen att det är bubblet som är bäst. Men även de stilla vinerna är spännande. Man har planterad tre olika druvtyper. Chardonnay, pinot noir och meunier, ja det är samma druvtyper som i Champagne. Så om dessa trivs i Champagne så borde dessa även trivas i Kent. Vilket de gör, som vi märker när vi provar husets viner.

Simpsons White Cliffs Blanc de Blancs 2018

Bild från DinVinGuide
Nr 56793. Pris 499 kr
För alla törstande strupar har Systembolaget tagit in detta vin som börjar säljas den 8 mars 2024. Det kommer totalt 1200 buteljer vilket gör mig glad. Det var detta vin som stod ut mest under min provning av Simpsons viner. Ett vin med bra tyngd som man uppnått efter 36 månader på sin jästfällning. Årgången 2018 var precis som i Champagne och Chablis riklig och med en initial vänlighet för dig som gillar att dricka ditt bubbel ungt. Tyvärr framgår det inte på etiketten när vinet degorgerats men min gissning är antingen sent på året 2022 eller tidigt 2023. Hursomhelst är det i min smak redan nu med en begynnande mognad. En liten fin ekfatston kan man skönja efter tre månaders lagring på gamla barriques. Andra aromer är gula stenfrukter och en hint av honung. Riktigt bra syrabett och ett relativt långt avslut i balans med typisk engelsk syra i stilen. Moussen är behaglig och stannar kvar i glaset. Vinet är gjort på 100 procent chardonnaydruvor.

Bild från DinVinGuide
Rathfinnys viner har ett härligt syradriv

Rathfinny Wine Estate

Även Rathfinny Wine Estate är ett ungt företag. Det hela började 2010 med en dröm om att skapa ett kvalitetsvin på engelsk mark. De första vinstockarna planterades 2012. Så vingården blir tonåring nästa år och det är ungdomens kraft och spirit som genomsyrar vinerna. Ungdomlig friskhet och kraft. Det som slog mig först när jag provade vinerna är en kraftfull frukt med obändig syra. Ett “wake up call” med friskhet och en pigg syra. Man är sannerligen inte oberörd när du tar en sipp av Rathfinny.

De första planteringarna gjordes med chardonnay, pinot noir och meunier. Detta har kompletterats med liten mängd pinot gris. Vingårdarna ligger mycket nära den engelska sydkusten mellan Brighton och Hastings. För er historieintresserade vet att det är klassisk mark vi befinner oss på. Alla har väl någongång lärt om slaget vid Hastings 1066 som formade England till vad det är idag. Romarna menade att de bästa stället att plantera en vingård är kring en halvmil från kusten. Rathfinny har denna position på en kalkrik mark med svala nätter och soliga dagar under sommaren. Vintern blir aldrig sträng i detta kustlandskap. Klimatet verkar gynna produktion av mousserande viner med markerad syra och friskhet vilket tydligt märks vid våra provningar.

Vad jag gillar med Rathfinny är husets djärvhet att verkligen skapa unika viner som visar områdets terroir. Vinmakaren är heller inte rädd för att ge vinerna en syraskjuts som heter duga. Inget sockertjafs här utan vinet får spela fritt efter sin egen förmåga och kvalitet. En annan sak som jag gillar skarpt med Rathfinny är att det klart och tydligt anges på etiketten när vinet har degorgerats. Detta är en stor hjälp för oss konsumenter så att vi kan antecipera vinets stil och mognad när vi vet datumet för degorgering. Detta är något som vinmakarna i Champagne borde ta efter mer, anser jag. Man ska inte tro att bubbelkonsumenter inte fattar hur detta med degorgeringsdatum fungerar. Detta har man sagt under många år i Champagne. Så bättring där producenter.

Rathfinny Estate Blanc de Blancs Brut 2019

Bild från DinVinGuide
Nr 72557. Pris 469 kr
Man måste säga att Rathfinny är kungen av syrarika bubbel i England. Rakbladsvass distinkt syra tillsammans med den goda frukten är vinhusets typiska stil. När jag provade årgång 2018 mot 2019 visade det sig att årgångarna skiljer sig markant åt. Kul att Britt Fizz har en egen identitet. Eller i detta fall borde vi säga Sussex Sparkling som producenten marknadsför sitt vin som. Vinet är idag mycket ungt och skulle vinna på några månader eller ett år till på buteljen innan du drar korken. Det är föredömligt att Rathfinny anger degorgeringsdatum tydligt på etiketten. Buteljen jag provade var dekorerad så sent som i mitten på november 2023. Vinet kommer må bra av ytterligare lagring och utvecklas vidare med ökad komplexitet. Aromer av citrus och lemon curd är det initiala som gör sig till känna i en snustorr stil, inget överflödigt socker här. Efterhand kommer toner av rostat bröd med lite tyngd och substans. Jag tror att detta vin kommer visa sin storhet om fem år så ha tålamod kära läsare. Vinet är gjort på 100 procent chardonnaydruvor från en burgundisk klon.

Bild från DinVinGuide
Exton Parks målsättning vid starten var att göra Englands bästa bubbel

Exton Park

Det hela startade med en ambition om att göra Englands bästa mousserande vin. Under början av 2000-talet uppstod det en våg av entreprenörer som ville göra bubbel i England. Man hade under många år avundsjukt tittat på Frankrike och dess vinindustri. Men med tanke på jordmånen och det förändrade klimatet borde det gå att göra stilla viner eller varför inte mousserande viner med bra syra och frisk frukt.

Exton Park är en av dessa pionjärer tillsammans med de ovan nämnda producenterna. Det hela startade för Malcolm Isaac som en dröm och ambition att göra toppvin från England. Han och hans bror var framgångsrika inom salladsindustrin i Storbritannien. Det var så att man till och med ombildade denna del av den engelska grönsakhandeln med dessa bröder vid rodret. De första planteringen av vinstockar skedde år 2003 med nya tillskott 2008 och 2011. Den första årgången lanserades 2011 och fick ett varmt mottagande. Resten är historia som man brukar säga.

Idag har Exton Park ett spännande bibliotek av reservviner i sin vinkällare. Reserveviner används mycket omfattande i exempelvis i Champagne för att år från år kunna göra non vintage viner med husets speciella stil på sina viner. Dessa reservviner är idag basen för vinhusets RB viner, uttolkat som Reserve Blend. Idag har man 10 olika årgångar att laborera med för sina druvblandningar. Detta är en bra bas för att skapa kvalitet och unika viner.

Vinmarkerna ligger i södra England sydväst från London Närmare bestämt mellan hamnstäderna Southampton och Portsmouth nära Isle of Wight. Jordmånen är kalkrik precis som i Champagne och Chablis. Idag har man omkring 30 hektar planterad vinmark med chardonnay, pinot noir och meunier. Totalt har Exton Park nio olika vingårdar som hanteras separat vad avser skörd och omvårdnad. Man menar att för att få fram speciella och typiska viner så hanteras varje vingård individuellt och separat. Flera av vinerna är vingårdsviner. En kuriositet är att Exton Park lagrar vissa viner i havet där de får sin mognadslagring före försäljning. Jag har inte provat dessa viner och kan därför inte ha någon åsikt om det ger något extra i kvalitet eller uttryck. Men kul att prova något nytt, eller hur.

Exton Park Reserve Blend RB 32 Brut

Bild från DinVinGuide
Nr 95085. Pris 401 kr
Reservviner är viktiga om man vill skapa ett vin med komplexitet. I denna reserve brut ingår 32 olika viner för att skapa vinet. Druvblandningen är 60 procent pinot noir och resterande 40 procent är chardonnay. Allt skördas för hand. Vinet har endast jästs och lagrats på ståltankar, ingen ek har kommit i kontakt med musten. Malolaktisk jäsning har undvikits för att få maximal friskhet i stilen. Dosagen är relativt hög med sina 9 gram socker men syran håller emot och gör vinet balanserat. I Champagne är 9 gram en utmaning för att skapa ett balanserat vin vilket inte är fallet för Exton Park. Den krithaltiga jordmånen ger de så typiska aromerna av citrus och ett litet inslag av passionsfrukt och en fin stensälta. Vinet har ett trevlig och relativt långt avslut i harmoni. Helt enkelt ett gott engelskt bubbel. Exton Park har sin egen stil och aromrikedom.

Med begrepp som British classic method, British sparkling, fizz, English sparkling wine, Bretagne, the great British classic method, ja, här har kärt barn verkligen många namn. Engelska mousserande vinproducenter använder ofta Champagne-terminologi för att beskriva stilarna i sina viner med begrepp som classic cuvée, blanc de blancs, blanc de noir och demi-sec. Vinerna är producerade enligt traditionell metod. Under 1980-talet påbörjades en tillverkning av mousserande vin med druvorna meunier, pinot noir och chardonnay. Vinerna började nå marknaden under 1990-talet.

Bild från DinVinGuide

Engelskt vin

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!